Dramatičan apel iz splitske bolnice: Građani, darujte krv, prijeti nam odgađanje operacija! Vrućine su učinile svoje, a i turisti trebaju našu pomoć…

Drastično su opale zalihe krvi na KBC-ovu Zavodu za transfuzijsku medicinu pa su trenutačne količine dostatne za dan i pol, eventualno dva dana bolničkih aktivnosti, ovisno o krvnim grupama.

Zalihe su se značajno smanjile tijekom proteklog vikenda, izostale su neke terenske akcije Gradskog društva Hrvatskog Crvenog križa, a količine prikupljene darivanjem krvi koje se odvija na Zavodu na Firulama nisu dostatne za potrebe transfuzijskog liječenja svih pacijenata u najvećoj dalmatinskoj bolnici.

– Najviše nam nedostaje krvnih grupa A plus, slijedi 0 plus i sve krvne grupe s Rh negativnim predznakom. Za sada nismo odgodili ni jednu operaciju, ali to nam prijeti ako se nastavi ovakvo stanje. Nama treba 80 doza dnevno, kad bismo imali toliki ulaz svakoga dana, ovo se ne bi dogodilo – istaknula je dr. Jela Mratinović Mikulandra, pročelnica KBC-ova Zavoda, dodajući kako na skladištu moraju imati određene količine krvi za hitne situacije.

Pojedinih dana tijekom ljetne sezone krv se troši više nego za vrijeme kompletnog zimskog operacijskog programa. S Transfuzije nam kažu kako nema dana kad u splitsku bolnicu ne dođe neki turist sa zdravstvenim problemima.

– Bilo je odaziva građana, Hrvatski Crveni križ poduzeo je maksimalne napore i stalno su zvali darivatelje, ali morate računati da se njih 20 posto odbije jer uglavnom imaju niske vrijednosti hemoglobina u krvi i niski tlak, što je ljeti češće slučaj – objašnjava nam ta liječnica, koja zahvaljuje onima koji su po ovakvim vrućinama došli i dali krv, te moli i ostale da se odazovu njihovu pozivu i pomognu u ovoj nestašici.

– U četvrtak i petak, 17. i 18. kolovoza, radit ćemo od 7.30 do 18 sati na Zavodu za transfuzijsku medicinu na Firulama. Pozvani su građani sa svim krvnim grupama, naročito ovih deficitarnih – kazala nam je dr. Mratinović Mikulandra.

Napomenimo kako krv mogu darovati sve zdrave osobe u dobi od 18 do 65 godina.

Izvor: Ana Krolo/Slobodna Dalmacija; Foto: Arhiva HANZA MEDIA

Odgovori

Skip to content