Biskup Komarica uputio javni apel iz Splita: Hrvati u Bosni nestaju, pomozite nam da opstanemo!

Prigodom današnje posjete splitskoj gradskoj upravi banjalučki biskup Franjo Komarica uputio je dramatičan apel hrvatskoj Vladi i hrvatskim političarima pozvavši ih na pomoć i podršku Hrvatima u BiH.

„Tužna je sudbina Hrvata u BiH. U Republici Srpskoj na djelu je dugoročni kulturocid i memoricid Hrvata. To je najplodniji dio Bosne. Pitam političare, jel vam je Bog oduzeo pamet? Što radite, kako se poigravate s narodima i sa zemljom? Zašto je Posavina pusta, zašto je banjolučki kraj pust, zašto se ponovno pustoši srednja Bosna, livanjski i duvanjski kraj? Milorad Dodik kaže da je povratak Hrvata u Republiku Srpsku završio, a ja kažem da nije ni počeo. Položaj nas Hrvata u Bosni bio bi drugačiji da je službeni Zagreb čvrst i odlučan.

Pitao sam intelektualce i akademike u Zagrebu zašto šute, imaju li kakvu ideju i viziju o tome kako pomoći Hrvatima u BiH. U BiH Srbi i Bošnjaci su narod, a samo je nama Hrvatima oduzeto pravo na postojanje, na identitet, na jezik i pravo da budu narod.

Europa je došla do Dinare i Kamešnice, ali nije prešla na drugu stranu. Quo vadis Hrvatska, quo vadis Europa? Zašto smo mi Hrvati, katolici, u BiH zaboravljeni od svojih sunarodnjaka? Poštovani gospodine gradonačelniče Splita, molim vas da vašim položajem i autoritetom pomognete nama Hrvatima u Bosni, pomozite nam da sa sebe skinemo nabačenu ljagu“, kazao je između ostalog biskup Komarica prigodom današnjeg susreta s čelnim ljudima gradske vlasti, gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, zamjenicom gradonačelnika Jelenom Hrgović, predsjednikom Gradskog vijeća Jurom Šundovom, gradskim vijećnicima, te nekadašnjim predsjednikom Gradskog vijeća Ivom Šimunovićem, koji su zajednički dragom gostu iz Banja Luke izrazili toplu dobrodošlicu.

Katolika u dijelu banjalučke biskupije koji se nalazi u RS, naveo je biskup, skoro je dvostruko manje manje nego neposredno poslije rata. Za ovako stanje biskup Komarica smatra odgovornim ne samo političare iz BiH i Hrvatske, nego i one iz Europske unije.
Kako je kazao splitski gradonačelnik, teško je ostati imun na snažne riječi biskupa banjalučkog koje, kako je naveo, šibaju poput šibe.

„Prošle su samo tri godine od Daytonskog sporazuma kada vam je uručena povelja počasnog građanina Splita. Upravo to jedinstvo tadašnje gradske vlasti da vam se uruči povelja počasnog građanina bila mi je motiv da danas okupim sve predstavnike gradske vlasti i da vas zajedno dočekamo i pozdravimo. Taj čin iz 1998. godine bio je, između ostalog, snažna podrška hrvatskom narodu u BiH, te potpora BiH na njezinom europskom putu. Vaše današnje riječi, vaš javni apel o dramatičnom položaju Hrvata u BiH šibaju poput šibe. Na svim je hrvatskim političarima da sami odgovore na pitanje što su učinili i što mogu učiniti na spašavanju naših sunarodnjaka u susjednoj državi“, istaknuo je splitski gradonačelnik obećavši biskupu Komarici sav mogući doprinos Grada Splita u održivom povratku Hrvata u BiH i podršku u projektima međugranične suradnje.

Počasnom građaninu grada pod Marjanom gradonačelnik je uručio ključ Grada Splita, te mu se zahvalio dobro poznatom mirotvornom djelovanju i zauzimanju za obespravljene ljude i zamolio ga da neumorno nastavi biti branitelj i promicatelj istine, pravde, praštanja i pomirenja. Biskup Komarica upisao se i u Spomen knjigu Grada Splita.

„U Splitu se uvijek osjećam kao kod kuće. Ovdje sam među toplim i dragim ljudima, među svojima“, poručio je na kraju primanja banjalučki biskup.

Izvor: split.hr

Odgovori

Skip to content