Stvarno nemaju nikakvog srama: Vlada saborskim zastupnicima povećala penzije za čak 850 kuna, no zato građani moraju donirati za bolesnu djecu, vatrogasce, nemoćne…

Vlada je jučer, kako je već prije i najavljivano, poništila odluku o desetpostotnom smanjenju najvećih mirovina, onih preko 5000 kuna. Već u listopadu osobe koje primaju povlaštene mirovine, a riječ je o hrvatskim braniteljima, zastupnicima, sucima, akademicima, revizorima te drugim dužnosnicima – dobit će deset posto veće penzije. To povećanje ukupno će državu stajati 353 milijuna kuna godišnje.

Ministar financija Zdravko Marić pojasnio je da su ispunjeni uvjeti za ukidanje odluke koja je stupila na snagu 2014. godine. Tada je Vlada premijera Zorana Milanovića srezala iznose povlaštenih mirovina za deset posto, no istodobno je u zakon ugrađena odredba da to smanjenje prestaje kad Hrvatska zabilježi realni rast BDP-a u svakom od tri prethodna uzastopna tromjesečja od najmanje dva posto i ako je deficit državnog proračuna u istom razdoblju manji od tri posto BDP-a.
BDP je rastao više od tri tromjesečja zaredom, a i deficit proračuna je pao ispod tri posto te su oba uvjeta, kako je kazao Marić, ispunjena.

Povlaštene mirovine prima oko 171.000 osoba, a smanjenje iz 2014., odnosilo se samo na 44.364 osobe koje su imale mirovine iznad pet tisuća kuna. Uglavnom su to bili hrvatski branitelji (36.700), potom saborski zastupnici, suci, akademici…
Braniteljske mirovine koje se izračunavaju po povlaštenim propisima znatno su niže od onih zastupničkih. Prosječna braniteljska mirovina iznosila je 5132 kune, a zastupnička te ona umirovljenih akademika oko 8500 kuna. Usporedbe radi, prosječna starosna mirovina radnika u Hrvatskoj je 2446 kuna, a čak 147.000 radnika mjesečno prima ispod 2000 kuna mirovine.

S povećanjem u listopadu 36.700 branitelja koji imaju više od pet tisuća kuna dobit će 500 kuna povišice, njih još toliko koji primaju ispod 5000 kuna neće dobiti ni lipe povišice. Umirovljeni saborski zastupnici pak bušte će podebljati za 850 kuna i mirovina će im u prosjeku iznositi oko 9400 kuna.

Zastupnici su u Hrvatskoj u mirovinu po povlaštenim uvjetima mogli ići do 2012. godine. Bilo je dovoljno da tek jedan dan proborave u Saboru i „zarade“ dužnosničku penziju. Današnji zastupnici to više ne mogu. U mirovinu idu po istim zakonskim uvjetima kao i obični građani.

U statusu mirovina koje se izračunavaju po posebnim propisima nalaze se još borci NOB-a (njih oko 15.000), bivši politički zatvorenici (oko 3300), pripadnici domobranskih postrojbi za vrijeme Drugoga svjetskog rata (6300), pripadnici HVO-a, bivši pripadnici JNA, labinski rudari i radnici koji su oboljeli od azbesta. No, u prosjeku svi oni imaju mirovine ispod 5000 kuna, tako da se na njih povišica neće odnositi.

Izvor: Anita Belak-Krile/Slobodna Dalmacija; Foto: Damjan Tadić/HANZA MEDIA

Odgovori

Skip to content