Obitelj Vlašić: Otac Joško usmjerio je djecu prema različitim sportovima i pokazao da zna što radi

Hrvatski nogometaš Nikola Vlašić, koji je u četvrtak kompletirao prijelaz iz splitskog Hajduka u engleskog premierligaša Everton s kojim je potpisao petogodišnji ugovor, u prvom je razgovoru za Evertonov internetski portal izjavio kako se “ne može prestati smijati” te da “jedva čeka upoznati svoje nove suigrače i sve u klubu”.

Transfer Nikole Vlašića ponovno otvara jednu zanimljivu priču – onu o čitavoj obitelji, uspješnoj sportskoj obitelji.

Otac Joško Vlašić oborio je sa 7659 bodova državni rekord u desetoboju, a taj rekord je aktualan i danas. Učinio je to prije 34 godine. Majka Venera Vlašić odrasla je u Delnicama, gdje se uspješno bavila skijaškim trčanjem, kasnije i rukometom i atletikom, dok nije upoznala supruga Joška.

Joško je svu njihovu djecu usmjerio prema sportovima, s Blankom nije pogriješio.

“Za Blanku sam odmah znao da će biti sjajna visašica. Još u petom razredu osnovne škole skočila je škaricama preko 140 cm. No pokolebao me ruski trener, koji mi je rekao da djevojka bez dopinga ne može skočiti preko 202 cm. Nekako u to vrijeme Marin je birao sport i ja sam ga usmjerio u košarku. Bilo me strah da oboje djece uvedem u takav svijet i izložim ih rizicima. I tu sam teško pogriješio”, rekao je jednom prilikom Joško Vlašić, prenose 24sata.

“Marin je obožavao košarku, davao je sve od sebe, bio je ‘životinja’, glavom je skakao do obruča, ali platio je danak ozljedama. Nikad sebi neću oprostiti što nisam prepoznao da se radi o vrhunskom desetobojcu. Siguran sam da bi bio hrvatski i europski rekorder, a da sam tada imao današnje trenersko iskustvo i znanje, vjerujem da bi napadao i svjetski rekord. U to sam sigurniji nego u bilo koju izjavu u zadnjih 10 godina. To je moja najveća pogreška, jer je Marin od sve moje djece motorički najbolji. Pazite, on danas baca disk preko 56 metara, bez pravog treninga, a ja sam bacao jedva 50 metara!?”, kaže.

No, s Nikolom nije pogriješio.

“Nikola je projekt koji je pažljivije od ostalih praćen, zato jer sam ja najviše znao i ništa nisam prepustio slučaju. S Marinom sam radio na tjelesnoj pripremi, ali sam ostalo prepustio košarkaškim trenerima, koji nisu znali iskoristiti njegov potencijal do kraja. Zato je Nikola do Hajduka došao tjelesno i tehnički potpuno obučen i spreman, ja sam napravio svoje, a na trenerima je da njegov potencijal razviju do kraja”, ističe.

No, iako je zaslužan za brojne uspjehe o kojima se govori – Joško je skroman:

“Nisam rođeni Splićanin i zato sam se morao posebno dokazivati u najsportskijem gradu na svitu. Ponosan sam što sam ostao ovdje, što sam ovome gradu podario i svoj rekord i najbolju svjetsku atletičarku… Nije malo…”, zaključio je.

Izvor: narod.hr/24sata

Odgovori

Skip to content