Bruna Esih otkrila detalje sa sastanka u Vladi i objasnila trzavice s Bandićem

Nakon sastanka predstavnika svih hrvatskih parlamentarnih stranaka koji je u četvrtak održan u povodu najnovijih graničnih prijepora sa Slovenijom, o toj temi, ali i o stanju skupštinske većine u Gradu Zagrebu porazgovarali smo s Brunom Esih.

Na sastanku se nije događalo ništa spektakularno, prokomentirala je za Direktno Bruna Esih, predsjednica stranke Neovisni za Hrvatsku.

“I prije samog ulaska na sastanak moja izjava za novinare je bila da i ne mogu ništa reći prije nego čujem koje su premijerove pozicije. Na sastanku sam naglasila, i u tome nisam bila jedina, kako se protivimo bilo kakvim pregovorima koji bi se temeljili na arbitražnome sporazumu”, napomenula je Esih.

Taj sastanak krenuo je s PowerPoint prezentacijom koja je u detalje prikazala sve ono što su Hrvatska i Slovenija tim arbitražnim sporazumom dobile i izgubile, dodala je Esih, i istaknula kako je “imala dojam da se radi o tihoj apologiji arbitražne odluke”, jer se Hrvatsku prikazalo kao da je dobila sve što je bilo i očekivano, “osim crte razgraničenja u Savudrijskoj vali”.

Svatko od nazočnih imao je priliku izreći svoje mišljenje ili postaviti koje pitanje, ali budući da premijer Plenković nije navodio koje bi bile početne točke pregovora sa Slovenijom, Esih ističe kako je premijera upitala na čemu temelji svoj optimizam da će pregovori ići Hrvatskoj na ruku, kada i slovenski premijer Cerar opetovano izjavljuje kako se s Hrvatskom može pregovarati samo ako bude spremna implementirati odluke arbitražnoga suda.

“Premijer je na to rekao da postoje neke ‘stvari koje se ne daju iščitati iz medija’, ali naravno da nije naveo koje bi to stvari bile”, nastavlja Esih. “Gospodina Cerara prikazao je kao dobrog sugovornika za kojeg je uvjeren da se s njime može postići određeni dogovor”.

‘Ne smije biti teritorijalnih ustupaka Sloveniji’

“Bez obzira na to što sam pozdravila naše današnje okupljanje, u smislu dijaloga koji se mora voditi ne samo sa Slovenijom, nego i sa svojim političkim partnerima i drugim parlamentarnim strankama”, dodaje Esih, “do konsenzusa, koji je premijer možda očekivao od današnjeg sastanka, došlo je još 2015. godine, kada je Hrvatski sabor dao Vladi zeleno svjetlo za izlazak iz tog arbitražnog procesa”.

I bez svojevrsne “bianco dopusnice” koju od njih, kaže Bruna Esih, premijer možda očekuje, pregovori sa Slovenijom mogu započeti. “Zbog toga postoji određena bojazan da ovaj sastanak nije organiziran samo kako bi se, na neki način, na sve parlamentarne stranke prenio dio odgovornosti ako pregovori pođu ukrivo”.

Ne smije doći “ni do kakvih teritorijalnih ustupaka Republici Sloveniji”, naglašava naša sugovornica, “kao niti do ikakvog tihog prihvaćanja arbitražnih odluka”.

Na pitanje je li na sastanku izneseno i neko mišljenje blisko gledištima Neovisnih za Hrvatsku, Esih je odvratila kako nitko nije iznio alternativne pregovaračke pozicije s kojih bi se moglo poći u pregovore sa Slovenijom.

“Nije bilo otvaranja karata u tom smislu, nego je bilo riječi o svim postojećim otvorenim pitanjima što ih otprije imamo sa Slovenijom, od Ljubljanske banke pa do zaštite naših tradicionalnih proizvoda. Znamo da Slovenija ni prije nije bila sklona o tome razgovarati, tako da sam osobno i po tom pitanju ostala suzdržana”, ističe Esih.

Na samom sastanku su, kaže naše sugovornica, svi bili puni pohvala, uz iznimku Bože Petrova, koji je, poput nje, ostao suzdržan. Slično su se ponijeli i Ivan Lovrinović te Ivan Vilibor Sinčić, dok je Krešo Beljak nakon sastanka, na kojemu je hvalio Plenkovića, izjavio kako “nitko ne želi biti smokvin list za prihvaćanje arbitraže”.

“Nije bilo nikakvog glasanja, nitko nije od nas očekivao da izrijekom kažemo da se slažemo sa svime i da dajemo premijeru zeleno svjetlo”, zaključila je Esih. “Mislim da bi to bilo apsolutno neprikladno”.

‘Bandić nastupa sa svoje, a mi sa svoje pozicije’

Na naše pitanje o trzavicama između gradonačelnika Bandića i Neovisnih za Hrvatsku, o čemu je za Direktno govorio i Tomislav Jonjić, Bruna Esih je rekla:

“Mi nismo ni s kim ušli u brak i ne moramo biti dio te skupštinske većine zauvijek. I kada smo potpisivali taj zajednički sporazum, inzistirali smo na trećoj točki, gdje piše da će svaka stranka nastaviti provoditi i svoj vlastiti program”.

“Jasno mi je da gospodin Bandić nastupa sa svoje, a mi sa svoje pozicije”, nastavlja.

“Ono što je u cijelom tom slučaju važno jest da je gospodin Jonjić zapravo pitao što se događa s odlukom koju smo izglasali na prošloj skupštini, a to je da se ploče koje su skinute s bivšeg Trga maršala Tita predaju Hrvatskom povijesnom muzeju i Muzeju Grada Zagreba. To je odluka koja je donesena, ali još nije provedena – te se ploče još uvijek nalaze u vlasništvu Grada Zagreba”.

U tom je razgovoru, kaže Esih, “svatko držao svoju poziciju”, a dođe li do oštrije retorike, to će se “dovoljno rano znati i u javnosti”.

Usporedivši nagađanja o krahu zagrebačke skupštinske većine sa stabilnošću Vlade Republike Hrvatske, Bruna Esih je zaključila:

“Takvu političku stabilnost, gdje nitko nikome ne postavlja pitanja, a i ova koja se postavljaju su samo stvar folklora, zasad možemo vidjeti samo u odnosu HDZ-a i HNS-a”.

Izvor: direktno.hr

2 comments

  1. Granica je na RIJECI, a ne na KANALU

    Netko im treba konačno kazati
    da je granica na RIJECI Dragonji,
    a ne na kanalu koji su iskopali “omladinci” 1953.
    Portoroški aerodrom je na Hrvatskoj zemlji.
    Za pomorsku granicu nadležan je
    Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu, kakva arbitraža u Haagu.

  2. Berislav Mandić

    I slovenija i Hrvatska su u EU i NATO pa zar nije veći problem Istočna granica Hrvatske i južna?

Odgovori

Skip to content