Svečano obilježen Dan splitskog sporta

U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika jučer je svečano obilježen Dan splitskog sporta. Tom prigodom brojni sportaši, sportski djelatnici, predstavnici Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije prisjetili su se 15. rujna 1979. godine i otvaranja Mediteranskih igara u Splitu, što je bila prekretnica u izgradnji sportske infrastrukture i zamašnjak budućih uspjeha splitskog sporta.

Ove godine Nagrada „Mihovil Radja“ za fair play i čestitost u sportu, utemeljena 2012., došla je u ruke Vinka Prizmića čije djelovanje obilježava trajna posvećenost sportu u kojem djeluje više od 50 godina. Zahvaljujući njemu, rečeno je prigodom dodijele nagrade, mnogi mladi, vrlo uspješni sportaši, zavoljeli su judo, planinarstvo, alpinizam, speleologiju i sport kao način života. Pod njegovim vodstvom Hrvatska gorska služba spašavanja dosegla sam vrh svjetske kvalitete, od koje sada uče i mnogi drugi. Najviše priznanje Splitskog saveza športova, Trofej „Fabjan Kaliterna“, također je stigao u prave ruke. Ovogodišnji dobitnici Trofeja su Mijo Grabovac i Ante Žaja. Grabovac je dugogodišnji istaknuti sportski novinar „Slobodne Dalmacije“ koji je izvještavao s brojnih najvećih natjecanja, svjetskih i europskih prvenstava i olimpijskih igara. Bio je svjedokom triju Final-foura na kojima su košarkaši sa splitskih Gripa osvajali naslove klupskih prvaka Europe. Žaja pripada plejadi najistaknutijih igrača „Hajduka“ u kojem je igrao od 1963. do 1970. godine. Sa Žajom je klub u sezoni 1966./67. po prvi put osvojio Kup Jugoslavije. Kao višegodišnji sportski djelatnik obnašao je brojne dužnosti u Poglavarstvu grada Splita , „Hajduku“ i Splitskom savezu športova. Također, Splitski savez športova dodijelio je i posebna priznanja povodom obljetnica osnutka kluba, pa su tako priznanja dodijeljena Gimnastičkom klubu Split (50. godina), Odbojkaškom klubu Brda (50. godina), Kuglačkom klubu Poštar (60. godina), Plivački klub Pošk (80. godina), te Aero klubu – Split (90. godina).
Ivan Veštić, predsjednik Splitskog saveza športova u svom je govoru istaknuo kako nije floskula konstatacija da Split živi sport.

„Sport je dio života ovog grada. Ovo je prigoda da se zahvalimo onima koji su svoj život posvetili sportu. I ova godina bila je uspješna, mnoge su olimpijske medalje došle u naš grad“, kazao je između ostalog čelnik Splitskog saveza športova.
Gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazao je kako se Danom splitskom sporta obilježava važan događaj iz povijesti grada, održavanje Mediteranskih igara. No, nastavio je gradonačelnik, splitski sport danas nije onakav kakav bi trebao i mogao biti.
„Želim da raspravljamo o stanju u splitskom sportu koji nije onakav kakav može biti. Posebno ako znamo u kakvim okolnostima djeluje. Samo sa nedostatkom gradskog proračuna mučili smo se sve do nedavno. Želim novi zamah u razvoju splitskog sporta. Želim da se Splitski savez športova nametne svojim idejama i projektima. Možda sam malo manje optimističan, ali nemojmo zatvarati oči pred stvarnošću. Znamo gdje smo, znamo što treba zajednički poduzeti da dođemo tamo gdje želimo stići“, naglasio je gradonačelnik čestitavši svima na uručenim priznanjima. Na kraju svečanosti upriličeno je zajedničko fotografiranje.

Izvor: split.hr

Odgovori

Skip to content