Čovjek se probudi kad mu dođu vile pred oči

Stara seoska mudrost glasi, da se čovjek tek onda probudi kad mu dođu vile pred oči. Vile su oštro oruđe za skupljanje sijena. Čini se da je našim novinarima, a malo manje i političarima postalo masovno hrvatsko iseljavanje ozbiljan problem što će staviti u pitanje i njihov poziv.

Tko će im kupovati novine i o čemu će pisati kad nestane naroda. Političari osjećaju kako je priliv novca sve manji, a njih je sve više, pa izmišljaju nove poreze da sami opstanu, što to opet još ubrzava odlazak mladih. Kod starijeg stanovništva vlada strah da ih ne će imati tko dohraniti.

Nekidan je jedan čovjek optužio političare i novinare preko radija zbog manjka ljubavi prema domovini riječima: „Sram vas bilo!“ Domoljublje je postala otrcana riječ jer najveći domoljupci, uz nesposobnost, postaju najveći kradljivci kada se dočepaju vlasti. Ljudi su se ponadali da će druga opcija na vlasti biti bolja, ali su se prevarili. Vlast je droga kojoj nedostaje ljubav prema narodu osim prema svojim interesima. Zato je vlast kod naroda izgubila svaki ugled, što je također razlog odlaska.

Hrvatska se sastoji iz tri dijela. Dalmacija, kamenita i uvijek žedna, je nakon zapuštanja kraških polja i zatvaranja pogona po kojima je, primjerice, Split nalikovao na Rursko industrijsko područje u Njemačkoj po dimu i proizvodnji, ostala bez podloge za život. Ona treba industrijske pogone ili je nema. Apartmanizacija od dva mjeseca ne može spasiti Dalmaciju.

Naši novi vođe su smatrali kako to škodi zdravlju i sve zatvorili. Kažu, kako Hrvatskoj već sada nedostaju radnici, a mladih je pun zavod za zapošljavanje. A trebalo bi mlade s juga seliti na sjever, jer je i to bolje, nego da se sele još sjevernije u Frankfurt ili u Dublin.

Ove godine Dalmacija je gorjela kao nikad u svojoj povijesti. Nije gorjela samo zato što je brdovito i kraško područje ostalo zapušteno, nego je vjerojatno i izraz protesta onih koji nemaju posla, a ostali su još ovdje.

Drugi dio Hrvatske je Zagreb s okolicom. To je zeleno područje Hrvatske u kome ne manjka kiše i plodne zemlje. Zagreb je postao Hrvatska u malom. Tko se nije doselio u Zagreb taj ima male izglede za život. Onima kojima je i tu mala plaća München nije daleko.

Slavonija je priča za sebe. Zatvaranje poljoprivrednih kombinata je uništilo Slavoniju, jer mali posjedi, i još bez natapanja, ne mogu biti konkurentni.

Političarima je još uvijek važnija ideologija, nego opstanak naroda. SDP-u je važnije da su njihovi pripadnici ateisti, nego iskreni domoljupci koje traži put Hrvatske za opstanak. HDZ se još uvijek bori s HOS-ovom pločom, kao da će nas ona prehraniti. HOS-ove postrojbe su imale pozivnu ulogu u obrani zemlje, ali sada svađa oko ploča vodi Hrvatsku u propast.

Godinama se vodi bitka oko najboljeg obrazovanja, a najuspješniji vide svoju budućnost u odlasku u svijet. Za koga se troši novac za vrhunsko obrazovanje onih koji će otići vani, a ne pomaže se onima koji nemaju posla ili njihovo doškolovanje? Kao da nismo i dosad desetke tisuća mladih dali Njemačkoj, a ne znam je li gđa Merkel dala Hrvatskoj i jedan Euro da mladi ostanu i u Hrvatskoj, jer smo na europskom repu. Koga interesiraju oni koji su na repu?

PIŠE LUKA VUCO/MISIJA

Odgovori

Skip to content