Na Zapadnoj obali obilježen Dan HRM-a

Polaganjem vijenaca na Spomen-križ poginulim braniteljima u Domovinskom ratu na gradskom groblju Lovrinac, u Splitu je danas započelo obilježavanje 26. godišnjice osnivanja Dana Hrvatske ratne mornarice.

Vijence su položili zapovjednik Hrvatske ratne mornarice admiral Predrag Stipanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Mirko Šundov, izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita na čelu s gradonačelnikom Andro Krstulovićem Oparom, te predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Centralni događaj proslave obilježavanja Dana HRM-a održan na Zapadnoj obali svečanim postrojavanjem pripadnika HRM-a i pozdravima mornara s privezanih brodova Flotile upućenih predsjednici Republike Hrvatske i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga RH Kolindi Grabar-Kitarović. Pripadnicima HRM-a njihov svečani dan prvi je čestitao njihov zapovjednik, kontraadmiral Predrag Stipanović kazavši kako se današnjim danom obilježava pomorska bitka iz davne 887. godine kada je poražena moćna Mletačka flota u akvatoriju ispred Makarske.

„Danom HRM-a obilježavamo i događaje iz rujna 1991. kada su postavljeni temelji današnjeg HRM-a i suvremene pomorske sile u Hrvata. Tada su već ostvarene prve pobjede naše vojske koje su se nastavile u kasnijim operacijama oslobađanja juga Hrvatske, kao i svim operacijama oslobađanja Hrvatske. Obavili smo procese kadrovskog i tehničkog preustroja mornarice. HRM danas može odgovoriti na čitavu lepezu sigurnosnih ugroza. Naša nazočnost na Jadranu, jamac je naše suverenosti i sigurnosti. Hrvati su u povijesti uvijek bili jaki kad su imali jaku mornaricu“, kazao je, između ostalog, zapovjednik HRM-a najavivši novi zamah obnove flote, te nastavak ulaganja u ljude i tehniku. Pripadnike HRM-a pozdravio je i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov kazavši kako je rujnu 1991. poražena JRM kao tehnološki nadmoćniji neprijatelj. Tim su činom pobjede, kazao je general Šundov, potvrđene vještine i znanja koja su tada imali pripadnici HRM-a kao grana vojske koja se tek osnivala.

dan hrm1

„Valja se prisjetiti ljudi koji su osnivali i vodili HRM, prvenstveno prvog zapovjednika HRM-a, admirala flote Svete Letice-Barbe čije ime od danas nosi vojarna u Lori“, istaknuo je načelnik Glavnog stožera OS RH. U ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića čestitku hrvatskim mornarima za njihov dan uputio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević kazavši kako su Oružane snage važan segment u sustavu Domovinske sigurnosti, a što je potvrđeno, naglasio je ministar, brzom reakcijom Hrvatske vojske u slučaju velikih poplava u Zadru i Ogulinu.

„Naše oružane snage se vraćaju u Sinj, Vukovar, Varaždin i Ploče. U Pločama osnivamo postrojbu mornaričkog-desantnog pješaštva koja će imati posebnu ulogu u strategijama obrane našeg juga. HRM je jamac naše sigurnosti na moru. Mnogi projekti tehnološkog opremanja HRM-a su u tijeku i ove godine očekujemo prvi ophodni brod za našu Obalnu stražu. Također, ove smo godine pokrenuli inicijativu povratka školskog broda „Jadran“ u Hrvatsku. Danas su zgradi zapovjedništva HRM-a tri dvorane imenovane imenima zapovjednika mornarice admirala Vida Stipetića i zapovjednika Flote HRM-a OS RH komodora Franka Perkovića te imenom prvog poginulog pripadnika HRM-a OS RH kapetana korvete Josipa Vranića“, kazao je ministar obrane Krstičević čestitavši Dan HRM-a. Čestitkama se pridružio saborski zastupnik Ivan Šipić koji je u ime Hrvatskog sabora pripadnicima hrvatske pomorske sile izrazio zahvalnost za sve ono što su u proteklih 26. godina učinili za obranu Hrvatske i očuvanju njezinog suvereniteta na Jadranu. Vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović u svom je govoru istaknula kako pripadnici HRM-a nastavljaju tradiciju hrvatskog vojnog pomorstva braneći naše otoke i obalu. U rujnu 1991. , istaknula je predsjednica, HRM prekinuo je pomorsku blokadu dalmatinskih gradova.

„Nesalomljivi duh i hrabrost naših mornara pridonijeli su tada obrani naših priobalnih gradova. Bilo je to vrijeme jedinstva kada nas je vodila vojno-politička vlast na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. I danas nam treba to isto jedinstvo u ostvarenju naših strateških ciljeva. Povećali smo obrambeni proračun i to je pokazatelj smjera u kojem idemo. Tim smjerom podizat će se i spremnost HRM-a“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Svečanosti na Zapadnoj obali nazočili su brojni visoki uzvanici među njima i zapovjednici ostalih grana Oružanih snaga, vojni ordinarij biskup Jure Bogdan, predstavnici MUP-a, Ministarstva branitelja, dožupan Luka Brčić, gradonačelnik Krstulović Opara, te predstavnici brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Izvor: split.hr

Odgovori

Skip to content