Čovječnost se mjeri odnosom prema trpećima

 U svijetu se danas obilježava Svjetski dan bolesnika, koji za Katoličku crkvu ima više no simbolično značenje jer je kršćanstvo rođeno i u svijetu se proširilo zahvaljujući evanđeoskoj ljubavi koja sve obvezuje na skrb, dijeljenje i pozornost prema najslabijima. Svjetski se dan slavi na liturgijski spomen Gospe Lourdske, a podsjeća nas da Marija nikada ne napušta čovječanstvo. Upravo je ona najuspješnija zagovornica ljudi i najveća je utjeha.  

Da bi se bolje shvatila važnost Dana bolesnika i kakvu mu važnost pridaje Sveta Stolica novinar agencije Zenit razgovarao je s nadbiskupom Zygmuntom Zimowskim, predsjednikom Papinskoga vijeća za pastoral zdravstvenih djelatnika. Na upit o važnosti i ustanovljenju Dana bolesnika, nadbiskup je podsjetio da ga je 1992. ustanovio blaženi Ivan Pavao II. i odredio da se obilježava na liturgijski spomen Gospe Lourdske. U Kristu je svaki čovjek put Crkve – istaknuo je blaženi Ivan Pavao II. u enciklici ‘Savifici doloris’, a to se napose zbiva kada se osoba susretne s trpljenjem. Svjetski je dan bolesnika vrlo važan imajući u vidiku da se, kako je istaknuo papa Benedikt XVI. u enciklici ‘Spašeni u nadi’, čovječnost mjeri kroz odnos s trpljenjem i s trpećim. A to vrijedi i za pojedinca i za društvo – istaknuo je nadbiskup i dodao:

Ako društvo ne uspijeva prihvatiti trpeće i ako nije kadro pridonijeti da suosjećanjem dijeli i podnosi trpljenje onda je neljudsko i okrutno. Govoreći pak o svrsi obilježavanja Dana bolesnika, nadbiskup je rekao da je ona određena ustanovljujućim pismom: Senzibilizirati Božji puk i slijedom toga mnogovrsne katoličke zdravstvene ustanove kao i svekoliko civilno društvo da osiguraju bolju njegu bolesnicima; da se u zdravstveni pastoral uključe biskupije, kršćanske zajednice i redovničke obitelji; te poticati sve dragocjenije zauzimanje dragovoljaca, upozoriti na važnost duhovne i moralne formacije zdravstvenih djelatnika i na kraju da se bolje shvati važnost vjerske potpore bolesnicima od strane svećenika i svih onih koji žive i rade s bolesnicima.

Na upit o odrazu obilježavanja Dana bolesnika u svijetu, rekao je kako se Dan bolesnika prvi put slavio 1993. godine, te da je tijekom vremena sve više vrjednovan i prihvaćen na međunarodnoj razini, premda se još više može učiniti u promicanju Dana bolesnika. Neke mjesne crkve blagovremeno i vrlo prikladno obilježavaju Dan bolesnika, naročito u Španjolskoj i Irskoj – istaknuo je nadbiskup Zimowski.

Govoreći o odrazu Dana na skrb bolesnika, rekao je da je Dan urodio obilnim blagodatima za bolesnike i zdravstvene djelatnike, za pastoralne djelatnike i sve koji se skrbe o bolesnicima, premda se to ne može odrediti statističkim podacima. Osvrnuvši se pak na ovogodišnju Papinu poruku za Dan bolesnika, naslovljenu „Ustani i hajde, tvoja te vjera spasila!“, rekao je da je pobudila veliko zanimanje i duboka promišljanja koja će obogatiti buduća zauzimanja na području zdravstva – zaključio je nadbiskup Zimovski.

rv/benedikt     <<<<<<<<<<<<<<

Razmišljanje nadb. Zimovskog možemo nastaviti s usporedbom  iz životne prakse. Naime, jačina nekoga lanca (bilo od željeza, zlata, srebra – ili od ljudi) mjeri se prema najslabijoj karici lanca. Ako ta najslabija akrika može nositi samo 50 kg, onda taj lanac može nositi samo toliko kilograma i ništa više. A u karici ljudskog društva najslabiji su nemoćni i bolesnici – bez obzira na uzrok te slabosti. Snaga ljudskog društva – na razini humanoj, moralnoj, vjerničkoj, vremenitoj i vječnoj – mjeri se snagom kojom društvo osnažuje te najslabije karike – na spomenutim razinama. To je mjera snage humanosti, morala i vjere.

Komentar: I. Škarić

Odgovori

Skip to content