(FOTO) Vrijedi li za Split obveza odvajanja otpada od 1. studenog?

Čitam: Razvrstavanje kućnog otpada već je trebalo zaživjeti u praksi. Stoga odvojeno prikupljanje otpada postaje obvezno. Od prvog studenog ispred svake kuće i zgrade morati će biti postavljena po tri spremnika – za miješani, biorazgradivi i reciklabilni otpad.

Kako je 1. studenoga na pragu za očekivati je:

  • da svaki stan ima posude za odvojeno prikupljanje otpada (poželjna je i nekakva akcija za povoljniju nabavu),
  • da na svakom prigodnom mjestu, na kojemu odlažemo otpad, imamo odgovarajuće kontejnere za odvojeno odlaganje otpada, naglašeno obojene različitim bojama i prigodno oslikane,
  • da u svakom poštanskom sandučiću nađemo letke s uputama kako se ponašati,
  • da su naše tiskovine pune odgovarajućih promidžbenih članaka,
  • da na radiju i televiziji imamo prigodne emisije, ali i promidžbene spotove,
  • da javna poduzeća imaju visoko pozicionirane odgovorne osobe (iz reda svojih zaposlenika) zadužene za ovu tematiku, itd., itd.

 A kakva je naša stvarnost u Splitu:

  • posude za kućno odvajanje otpada nemamo niti u ponudi, ne znamo niti gdje ih kupiti (zaguglajte i otvara se Poreč, neće valjda Split),
  • Kontejnere za odvojeno odlaganje nemamo niti iza bolnice gdje odlaganje vrše namještenici bolnice koje nije teško educirati. Imamo ih u blizini većih prodavaonica (Tommy i sl.), ne bih se čudio da su postavljene na njihov zahtjev,
  • Promidžbe za odvojeno prikupljanje otpada nema, inače smo zatrpani promidžbenim materijalima,
  • U našim medijima o toj se temi govori rijetko, niti novinari ne vide potrebu da o tome pišu

Pored svega toga provlači se teza da smo mi Dalmatinci lijeni, da nismo skloni urednosti i nekakvom odvajanju otpada. Možda je ta konstatacija dijelom i točna, zapravo i jest ako ju primijenimo na odgovorne kojima je obveza provedbe zakona u opisu radnog mjesta, a ne čine ništa.

Gradonačelnik Opara je započeo uvoditi reda, ali morat će djelokrug rada proširiti i na sva javna poduzeća. Po ovom pitanju nema puno vremena. Tko zna, možda na blagdan Svih Svetih grad osvane pun raznobojnih kontejnera, a nas pozovu da preuzmemo one manje posude za kućno odvajanje.

Na fotografijama možete vidjeti kakvo je stanje usred Splita i na Žnjanu, periferni dijelovi zasigurno nisu bolji, a možete vidjeti i kako bi to moglo izgledati. Naime, kod nas i na mjestima na kojima su postavljeni kontejneri za odvojeno odlaganje otpada, zaklonjeni su panelima Čistoće tako da ćete teško uočiti razliku. Iza tih panela razlika u boji kontejnera je teško vidljiva, a trebalo je samo odgovarajućom bojom prebojiti te panele. Naravno, na njima se mogla i trebala naći i promidžbena poruka koja će nas usmjeravati i podučavati. To se moglo riješiti i oslikanom samoljepljivom folijom.

Štošta se moglo, ali eto nije.

IMG-20171026-WA0027

IMG-20171026-WA0031

IMG-20171026-WA0034

IMG-20171026-WA0033

IMG-20171026-WA0035

IMG-20171026-WA0030IMG-20171026-WA0036

3 Šimićeva ul.

IMG-20171026-WA0029

IMG-20171026-WA0028

IMG-20171026-WA0038

IMG-20171026-WA0037

Ovako bi trebalo izgledati: 

IMG-20171026-WA0039

Izvor: Kornelij/hu-benedikt.hr

3 comments

  1. Pingback: Vrijedi li i za Split obveza odvajanja otpada? Izgleda da zaista ne vrijedi - Hrvatska udruga Benedikt

  2. Pingback: Splićani, nema više labavo! Ne budete li odvajali otpad, platit ćete 1000 kuna globe - Hrvatska udruga Benedikt

  3. Goranka

    Gdje vlada smećarska mafija, nema odvojenog prikupljanja otpada. Od smeća korist ima Cemex, koji više ne će plaćati skupa goriva, a mi ćemo im plaćati za spaljivanje našeg smeća. Financijsku korist ima i mafija koja će Cemexu omogućiti spaljivanje smeća, a mi svi ostali ćemo plaćati skupi odvoz smeća, proizvodnju RDF-a da se smeće može spaljivati u cementarama. Mi ćemo platiti i penale zbog ne provođenja EU direktiva. Štetu koju ćemo isto tako mi u potpunosti platiti zbog izgubljenog zdravlja i kvalitete življenja zbog zagađene pitke vode, tla, zraka i mora nitko još nije ni pokušao izračunati.
    Zato, neka nam živi vječni Hajduk! Kada treba Grad Split Hajduku dati garancije za njihove kredite, na rivu izađu deseci tisuća građana, a za zdarvlje i pravo na čisti okoliš bori se možad desetak ljudu u Splitu i okolici. Takav mentalni sklop je skup i svi ćemo ga platiti na sve moguće načine.

Odgovori

Skip to content