U sklopu Tjedna sjećanja u Kaštel Kambelovcu izložba fotografija, film i svjedočanstvo na temu “Livanjska bojišnica u Domovinskom ratu”

Izložba ratnih fotografija od 1992. do 1995. „Livanjska bojišnica u Domovinskom ratu“ uz 10-minutni film i svjedočanstvo preživjelih sudionika obrane Livna otvorit će se u nedjelju 19. studenog 2017. u 17 sati. Izložba će biti otvorena i u ponedjeljak 20. studenog 2017. za organizirane posjete školske djece u dvorani Bratske kuće na Brcu u Kaštel Kambelovcu. Navedeni događaj održava se u sklopu ovogodišnjeg Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju.

Suorganizatori događaja su Mjesni odbor Kaštel Kambelovac i Livanjska zajednica Kaštela, koji, zahvaljujući skupini entuzijasta, i samih sudionika Domovinskoga rata, priređuju ovaj kulturni događaj u  čast ljudima koji su se borili za opstanak dviju država, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ti hrvatski ratnici su poveznica Livna i Kaštela. Oni su i glavni motiv i povod ove  izložbe, jer da nije bilo njih, pitanje je, bi li mogućim padom Livna pali Sinj, Kaštela i Split. Bi li se ponovili Škabrnja i Vukovar? Upravo je krvava obrana Livna 23. travnja 1992. obilježena izgradnjom zavjetne crkve svetog Jure na prvoj crti bojišnice. Tu su se borili mnogi Hrvati koji su već okusili rat u Hrvatskoj i koja je već bila raskomadana od istog velikosrpskog agresora.

slika 2

Pored ostalog, ovom izložbom želi se izraziti  zahvalnost mladićima i muževima iz naše županije koji su i prije i iza „Oluje“  ginuli na livanjskoj bojišnici, među njima i 21 Kaštelanin od ukupno 89 iz cijele županije. Osim naše županije, sudjelovali su heroji i iz drugih hrvatskih krajeva znajući važnost obrane bosanskohercegovačkog ratišta,  o čemu je  nedavno, 27. listopada 2017. u Hrvatskome saboru govorio i dr. sc. Ante Nazor ovim riječima: „O ratu u BiH nema ni govora u toj čitanci, ne govori se o uzrocima toga rata niti što su Hrvati vojno učinili da bi BiH opstala. Od obrane BiH, sudjelovanja na referendumu do oslobodilačkih akcija na tom području, nema ni riječi, nego se Hrvati svrstavaju uz Srbe kao nositelji separatističkih težnji za odvajanje  teritorija BiH.“ (nap.: riječ  je čitanci na engleskome jeziku za nastavnike povijesti jugoistočne Europe)

Ova izložba nudi živo sjećanje na istinu, žrtvu i ponos. Postoji mogućnost i razmjene s drugim sličnim izložbama u Domovini, kao i mogućnost da bude  razvojna, što znači nadopunjavana slijedećih godina novim fotografijama.

Program će prigodnim pjesmama uveličati školski zbor Osnovne škole kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice.

slika 3

Izvor: hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content