TwitterFacebookPinterestGoogle+

Papa litavskim biskupima: Štitite obitelj od ideologija koje ju žele oslabiti

  • Written by:

Suočavanje sa sekularizmom i relativizmom, briga za svećenička zvanja i formaciju, odupiranje ideologijama koje žele destabilizirati obitelj i skrb za siromašne – neki su od poticaja u govoru pape Franje, uručenom litavskim biskupima, koje je danas primio u prigodi njihova posjet ad limina. Litva je jedina većinski katolička baltička zemlja, s gotovo 80% deklariranih katolika.

Papa je podsjetio na povijest progona u Litvi za vrijeme komunističkoga totalitarizma, zahvaljujući biskupima na njihovom svjedočenju Isusa i služenju Božjem narodu. Došli ste u Rim sa svojom mladošću, ali i sa svojim heroizmom. Među vama ima nekoliko mlađe subraće, no prije svega tu su prelati koji su proživjeli tužno razdoblje progona – rekao je Papa, dodajući:

Kroz dugi su period režimi osnovani na ideologijama protivnima ljudskom dostojanstvu i slobodi tlačili Crkvu u vašoj zemlji. Danas se pak imate suočiti s drugim opasnostima, kao što su sekularizam i relativizam. Zbog toga, uz neumorno naviještanje evanđelja i kršćanskih vrijednosti, ne treba zaboraviti na konstruktivan dijalog sa svima, i s onima koji ne pripadaju Crkvi ili su daleko od vjerskoga iskustva.

Pobrinite se da kršćanske zajednice budu uvijek mjesta prihvaćanja te otvorenog i konstruktivnog susreta – kazao je papa Franjo te istaknuo važnost Crkve u kulturnoj i civilnoj izgradnji litavskog društva, koje svoju povijesnu osnovu i identitet pronalazi u snazi evanđelja i ljubavi prema Presvetoj Majci Božjoj.

Papa je nadalje podsjetio na važnost molitve za svećenike, kako bi bili velikodušni, predani i spremni na žrtvu, ali i za uvjerene laike, kako bi znali preuzeti odgovornosti u crkvenim zajednicama i dali kršćanski doprinos širem društvu. Gospodin će vam ih dati, ako molite za njih i znate ih ohrabriti da budu sa snagom odrasle vjere prisutni u civilnom, kulturalnom, političkom i društvenom okruženju – rekao je Papa i dodao:
Neka se Crkva u Litvi nikada ne umori moliti za svećenička i redovnička zvanja.

Potičem na brigu za formaciju svećenikâ, sjemeništaracâ i osobâ posvećenoga života, s osobitom pažnjom na duhovni i moralni život, kao i na odgoj u evanđeoskom siromaštvu i upravljanju materijalnim dobrima prema načelima socijalnog nauka Crkve. Volite svoje svećenike, budite vrlo raspoloživi kada vas traže te nemojte uvijek čekati da vas oni potraže; ne ostavljajte ih samima u teškoćama – potaknuo je Papa.

Osvrćući se na temu obitelji, Sveti je Otac ohrabrio litavske biskupe da na srcu imaju pastoral obitelji, kako bi supružnici osjetili bliskost kršćanske zajednice i kako bi im ona pomogla da se ne suobliče ovome svijetu, već da se trajno obnavljaju u duhu evanđelja. I Litva je izložena ideologijama koje, na temelju krivog poimanja osobne slobode, žele destabilizirati obitelji – upozorio je Papa.

Na koncu je Sveti Otac potaknuo na skrb za siromahe, potrebite, nezaposlene, bolesne i napuštene, ali i za mlade – velik broj kojih napušta Litvu – kako bi mogli očuvati svoju vjeru i vjerske tradicije. Predajući biskupe i njihovu zemlju zagovoru Blažene Djevice Marije, Papa im je na kraju udijelio svoj apostolski blagoslov.

Izvor: Radio Vatikan

Komentari