U Splitu predstavljen roman „Medaljon“ autorice Anite Martinac

Dvorana Dominikanskog samostana u Splitu sinoć je bila premala za mnogobrojne koji su željeli prisustvovati predstavljanju romana „Medaljon“ autorice Anite Martinac, u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt.

IMG_20150603_205527

Uz autoricu, o romanu su govorili fra Miljenko Stojić, prof. Tomislav Đonlić te novinar i publicist Joško Čelan. U ime organizatora program predstavljanja vodio je dr. Vide Popović, a u glazbenom dijelu nastupili su klapa Ventula i VIS Znak mira.

Roman „Medaljon“ prvo je prozno djelo o stvarnim događajima i ljudima, te njihovim tragičnim sudbinama u razdoblju između 1945. do 1951. godine.

U vrijeme kada je institucionalizirana komunistička represija, a kidnapiranja od strane partije postaju svakodnevica, stvaraju se razni pokreti otpora. U začetku to su bile neorganizirane skupine pojedinaca, koji su se u strahu od masovnih čistki, te sjeni bleiburške tragedije i križnih putova, odupirali predati komunističkim vlastima.

IMG_20150603_205220

Naziv romana „Medaljon“ pomno je odabran, te nosi u sebi puno dublje značenje, evocirajući snažnu sintagmu njegovog značenja i neraskidive veze s Hrvatima i kulturnim naslijeđem i očuvanjem vjerskog i nacionalnog identiteta Hrvata. Tema ovog romana o „škriparima“, „kamišarima“ ili „jamarima“, kako su ih sve kolokvijalno zvali, puno je dublja i evocira uspomene na tragičnu, herojsku i epsku povijest, kakvu je proživio hrvatski narod na ovim prostorima još od osmanlijskih vremena.

Ovaj roman na tragu proze Ivana Aralice, otkriva nove likove i epske priče, koje su na temelju istinitih događaja sažete u jedno djelo.

Za vrijeme komunizma, ove teme bile su zatvorene za javni diskurs, ali posebno je čudno, kako u novijoj hrvatskoj književnosti ne postoji pisac, tko iz tragične hrvatske povijesti ne pronalazi inspiraciju za svoje romane.

IMG_20150603_212518 2

S ovim djelom, autorica Anita Martinac, razbija šutnju i strah, iskonski utjeran kroz prošlo stoljeće u svakog hrvatskog čovjeka i za to joj trebamo biti iznimno zahvalni.

Hrvatska udruga Benedikt, na tragu istine i prešućene hrvatske povijesti, nastavlja sa svojim djelovanjem te već u četvrtak 11. lipnja 2015. s početkom u 19.30 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, organizira tribinu „Slom jasenovačkog mita: što se zaista događalo u Jasenovcu u Drugom svjetskom ratu i poslije“. Inače Hrvatska udruga Benedikt je vodeća i najaktivnija kulturna i društvena udruga na području grada Splita i šire te je u četiri godine organizirala preko 200 različitih kulturnih i društvenih događanja, a posebno se istaknula organizacijom dviju manifestacija i to Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju i Hrvatski aktivistički festival VIDIK fest.

Autor: Miljenko Marinić

Odgovori

Skip to content