SV. BRIGITA: O TEMPORA ! O MORES!

O PROTEKLIH VREMENA ! O PROTEKLIH PONAŠANJA!

Sv. Brigita Švedska, 23. srpnja 2011.  Mnoštvo pobožnih žena gotovo svaki dan ima u rukama molitve sv. Brigite… i mole i razmišljaju s njom tajnu ljubavi – koja se krije u Križu i ranama Kristovim.

 

Svakako da je teško dandanas naći one koji znaju pravo razlikovati prave dragulje. Tržište je prepuno falsifikata.

Brigita iz Švedske je bila stručnjakinja za raspoznavanje pravih dragulja, a živjela je u 14-om stoljeću (1302.-1373.)

Neobični dragulji, neobičan život, neobično traženje i trgovanje s draguljima. Bila su to ona vremena. O tempora! O mores!

Brigitin KristS jedva četnaest godina udali su je za plemića Ulfa, kojemu je rodila osmero djece… Razumij, ako možeš razumjeti. Ako ne možeš čitati – prekini štivo. Provela je veliki dio na švedskome dvoru kao dvorska dama. Svojim primjerom života odana molitvi,  udahnula je dašak istinske duhovnosti u zlatne salone kraljevske palače, „zarazivši“ tako i sve one koji su joj bili blizu. O tempora! O mores!

Od djetinjstva ju je vrlo strogo odgajala teta, koja je zauzela mjesto prerano preminule majke. Brigita je sveto odgojila također i svu svoju djecu, dijeleći sa suprugom svakodnevnu molitvu i pobožna djela. O tempora! O mores!

Brigita i surpug Ulf zajedno su hodočastili  sv. Jakovu u Santiago di Compostella, a na povratku pobožni se Ulf povukao u cistercitski samostan u Alavstri, gdje je već jedno njihovo dijete bilo Bogu posvećeno. O tempora! O mores!

Kada je 1344. Brigita ostala udovicom i ona se povukla  u taj isti samostan, da se u potpunosti posveti molitvi. Odatle je upućivala  žarka pisma Papi, nagovarajući ga neka napusti svoje zatočeništvo u Avignonu. Na kratko ju je bio i poslušao, ali se opet vratio u Avignon. O tempora! O mores!

Zahvaljujući trajnom drugovanju s Bogom, imala je česte ekstaze i nebeska viđenja i sve je to potanko opisala i predala svojim ispovjednicima. Sve je to objelodanjeno u njezinim spisima, pod naslovom: OBJAVE. U tim objavama Gospodin joj je posebno dao iskusiti tajnu svoje pregorke muke… tajnu Otkupljenja… – što je po Duhu pretočila u svoje poznate – molitve sv. Brigite – koje mnoštvo vjernika i dandanas razmišlja i moli i po kojima posvećuje svoje patnje i posreduje otkupljenje Isusovo današnjem naraštaju. O tempora! O mores!

Osnovala je i novi crkveni red, te je nekoliko puta putovala u Rim, gdje je u Rimu i umrla god. 1373. Njezin red „Svetoga Spasitelja“ odobren je tek poslije njezine smrti. On je nadahnut marijanskim štovanjem i posebnim čašćenjem Muke Gospodinove! Sveta Brigita je zaštitnica Švedske! O tempora! O mores!

Kakav li je to bio pogled na svijet, na život, na povijest, na vrijeme, na vječnost, na obitelj, na Crkvu, na Državu, na djecu, na posvemašnje predanje Bogu i čovjeku! O tempora! O mores!

Sveta Brigito, moli za nas, moli za Švedsku, moli za Europu – da otkrije svoje korijene – koji su životvorni – za vrijeme i za nadvrijeme – za Vječnost, za Nebo!

Ivo Škarić

Odgovori

Skip to content