POVIJESNO-SCENSKI SPEKTAKL U ČAST VELIKOJ GOSPI

Na sinjskim ulicama i na tvrđavi Grad, u subotu 13. kolovoza, izvedena je predstava Sinjskog pučkog kazališta ”Opsada Sinja 1715”. Dramu koja svjedoči o slavnoj obrani Sinjana od najezde Osmanlija pod zagovorom Blažene Djevice Marije 1715. godine napisao je prof. Velimir Borković,

a režirao je Rade Perković. Još od njene praizvedbe 2006. godine u sklopu manifestacije Dani Alke i Velike Gospe, ”Opsada” se izvodi na dvije lokacije, prvi čin na Pjaci, a drugi na staroj tvrđavi Grad. Ove godine također se na tvrđavi i Pjaci okupilo mnoštvo Sinjana i posjetitelja koji su uživali u scenskom spektaklu u kojem sudjeluje gotovo stotinu sudionika, od članova Sinjskog pučkog kazališta, HGSS-a, Baletnog studija Split, Udruge za očuvanje kulturne baštine cetinskog kraja, KUD-a Sinj, konjanika klubova ”Alkar” i ”Sokol”, dobošara Gradske glazbe Sinj i dr.
U predstavi osobito do izražaja dolaze hrabrost, nepokolebljivost i čvrsta vjera u Božju Providnost. Vjerni puk i svećenstvo, koji su osobno doživjeli strahote turske opsade, bili su uvjereni da je dobri Bog po zagovoru Blažene Djevice Marije udijelio svom narodu veličanstvenu pobjedu nad turskom vojskom predvođenom zapovjednikom Mustafom-pašom Ćelićem. O sinjskoj obrani nadaleko se čulo. Tako je fra Andrija Kačić Miošić u svojem ”Razgovoru ugodnomu naroda slovinskoga” obrani Sinja posvetio čak tri pjesme. Međutim, od tada pa sve do današnjih dana u hrvatskoj književnosti o slavnoj sinjskoj bitci pod zagovorom Bogorodice nismo imali značajnijih dramskih djela. Stoga se ovo scensko uprizorenje dugo očekivalo. Naravno, nije bilo lako animirati stotinjak ljudi da sudjeluje u jedinstvenom povijesno-scenskom spektaklu. No, konačno, 2006. godine sazrela je ideja i predstava ”Opsada” prvi put se našla na programu manifestacije Dani Alke i Velike Gospe. Od tada ona je prepoznata kao jedinstven kulturni događaj koji pridonosi očuvanju kulturne baštine, te promicanju kršćanske kulture i pučkog kazališta. Ne čudi stoga da je ove godine na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sinja autoru drame ”Opsada Sinja 1715” prof. Velimiru Borkoviću uručena nagrada za životno djelo.

 

Silvana Dragun

Odgovori

Skip to content