Pristupanje EU i jadranski otoci

Naši jadranski otoci imaju prema popisu iz 2001.g. slijedeći broj stanovnika:
Krk 17.860, Korčula 16.180, Brač13.120, Hvar 11.500, Rab 9.480, Pag 8.400, Lošinj 8.130, Ugljan7.500, Vis 3.700, Cres 3.180, Šolta 1.480, Lastovo 830.


 

Ulaskom u EU svi građani država članica EU moći će se slobodno naseljavati na području RH, pa i na otocima. Imati će sva prava kao i građani RH, moći će glasati i biti birani na izborima za t.zv. lokalnu samoupravu u općinama, gradovima i županijama.

Izgradnjom na pr. lanaca hotela i dovođenjem i naseljavanjem nezaposlenih radnika iz Italije s relativno malim brojem ( za Italiju ) useljenika moći će se promijeniti hrvatski nacionalni identitet otoka u talijanski. Činjenica je da su s Apeninskog poluotoka tokom stoljeća posezali za tim otocima, ali da su se naši preci dosada uvijek uspjeli obraniti i spriječiti njihovo preuzimanje. Tokom II. Svj.rata tisuće i tisuće otočana i drugih Hrvata iz Jadranske Hrvatske borili su se za slobodu i hrvatstvog otoka protiv fašističkih talijanskih okupatora. ( Mnogi su stradali od komunističkog vodstva partizana, koji su dalmatinske brigade ostavljali da krvare braneći povlačenje t.zv. Vrhovnog štaba sa Titom na čelu. )

Na naša pitanja MVPEI i državnom tajniku, g. Plenkoviću osobno, dobivali smo paušalne odgovore da se hrvatski identitet otoka neće promijeniti i podacima da tek oko 1 % stanovništva EU mijenja zemlju stanovanja, a također da su to hipotetska pitanja. Za nas su to ozbiljna i stvarna pitanja.
Za zauzimanje pojedinih otoka dovoljno je da se doseli desetak tisuća Talijana.

RH bi trebala prije potpisivanja pristupnog ugovora EU tražiti i dobiti izuzeće otoka i drugih pograničnih dijelova Hrvatske iz slobode naseljavanja državljana drugih članica EU. Slično,kao s otocima  moći će se događati i sa dijelovima Istre, a također i istočnih dijelova Hrvatske, kad se Srbija pridruži EU.

Smatramo da bi članice EU trebal pokazati dobru volju i prihvatiti takve izuzetke s obzirom na malobrojno stanovništvo Hrvatske, zemljopisni položaj, atraktivnost naših otoka i povijesna iskustva sa osvajačima.

Za Obiteljski Centar Marijo Živković

 

Odgovori

Skip to content