Racija na vehabije u BiH

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) u subotu su upali u selo Gornja Maoča kod Brčkog, sjedištu zajednice radikalnih islamista vehabija, započevši temeljitu pretragu kuća koje se tamo nalaze, izvijestili su lokalni mediji u BiH. Riječ je o selu u kojemu je neko vrijeme boravio Mevlid Jašarević, počinitelj terorističkog napada na američko veleposlanstvo u petak u Sarajevu, prenosi HRT.

Jašarević, koji je jučer izveo teroristički napad na zgradu američkog veleposlanstva u Sarajevu, bio je pripadnik zajednice vehabija koja je bila smještena u Gornjoj Maoči kod Brčkog i koju je policija ranije razbila. Potvrdio je to ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović.

Dvadesettrogodišnji militantni islamist iz Sandžaka Jašarević pucao je iz strojnice na zgradu američkog veleposlanstva, pri čemu su ranjeni jedan policajac i jedan zaštitar iz američkog veleposlanstva. U intervenciji policije i specijalnih postrojba Jašarević je ranjen hicem iz snajpera i prevezen u bolnicu. Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almir Džuvo rekao je da je Jašarević, uz automatsku pušku AK-47, kod sebe imao i dvije bombe koje nije upotrijebio.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu ministar Ahmetović je rekao kako je napad nanio golemu štetu državi BiH te kako se čine svi napori da umiješani u napad budu privedeni pravdi. Potvrdio je da se u suradnji sa srbijanskom policijom provode akcije te da je u Srbiji već pretraženo 18 lokacija i privedeno 15 ljudi.

Ministar nije želio govoriti o tome je li napad bio izolirani čin pojedinca ili možda dio šire urote. Poručujem da ćemo nastaviti beskompromisnu borbu protiv svih oblika radikalizma, rekao je Ahmetović.

Američki veleposlanik Patrick Moon iskazao je zahvalnost policiji u BiH na brzoj reakciji na napad. Ovaj je incident za žaljenje, no vjerujemo da će policija i pravosuđe BiH nastaviti odlučno raditi na ovom slučaju, a ja obećavam potpunu potporu vlade SAD-a u ovoj istrazi, rekao je Moon.

Američki veleposlanik istaknuo je kako ništa ne može zaustaviti rad Sjedinjenih Država na reformama u BiH. Dodao je kako će u Sarajevo stići posebni tim istražitelja FBI-a kako bi utvrdio pričinjenu štetu na veleposlanstvu.

Tužitelj BiH Dubravko Čampara, koji vodi istragu o napadu, potvrdio je kako će za Jašarevića zatražiti pritvor čim bude pušten iz bolnice u Sarajevu.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je nakon izvanredne sjednice toga tijela kako će vlasti pojačati mjere zaštite od terorističkih napada te raditi na novim zakonskim rješenjima kako bi se spriječilo ponavljanje takvih incidenata.

Američko veleposlanstvo u Sarajevu je zatvoreno, a u Sarajevu su pojačane policijske ophodnje.

Zapadne obavještajne službe otprije su upozoravale da je Sandžak plodno tlo za novačenje tzv. bijele Al Qaide – muslimana zapadnjačkog izgleda koji se mogu lako umiješati među stanovnike europskih i američkih gradova i izvoditi napade, kaže se se u internetskom izdanju dnevnog list USA Today.

Čelnici dviju najvećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik pridružili su se brojnim osudama terorističkog napada.

D.M./komentar.hr

Odgovori

Skip to content