Domagoj Ante Petrić: Tuđmanovo spašavanje HDZ-a

Bivši kandidat nezavisni za predsjednika Republike, Miroslav Tuđman, pred samo zaključenje lista, našao se je na popisu kandidata  Hrvatske demokratske zajednice i to na sigurnom drugom mjestu u I. izbornoj jedinici (dio Zagrebačke županije i dio grada Zagreba). Preokret u stavovima predsjednice HDZ-a prema (odnosno protiv) obitelji Tuđman pa tako i sina pokojnoga utemeljitelja suverene i demokratske Republike, dra. Franje Tuđmana, dogodio se je tijekom sastanka kojeg je ona sama sazvala s namjerom da državotvornu javnost uvjeri koliko je sklona nacionalnoj ideji.


Tako je teatralno pozvala prof. Tuđmana, akademika Slavena Barišića, bivšega ministra Vanjskih poslova i predsjednika Hrvatskoga žrtvoslovnoga društva, prof. Zvonimira Šeparovića, utjecajnoga političara i publicistu dra. Zdravka Tomca, pisca i sveučilišnog profesora Ninu Raspudića,  te Ivana Aralicu, smatranoga najjačim današnjim hrvatskim književnikom koji nije podvrgnut diktatima i hvalospjevima internacionlističkoga marketinga.

Prema objašnjenju iz kabineta Jadranke Kosor, svrha sastanka je trebala biti osnivanje savjetodavnoga tijela hrvatskih intelektualaca. Očito se je radilo o predizbornoj manevri, pa se najmanje petorica također pozvanih ličnosti  tom pozivu nije odazvalo. A što se tiče onih koji su stigli u odaje predsjedništva, svi su bili svjesni rizika, a jedan od njih, romanopisac Aralica, smislio je maštovito rješenje: nakon svih protokolarnih praznih riječi, stavio je nositeljicu ezoteričnih broševa pred politički zid. Manje više ovako: ovdje smo, želite naše savjete, evo Vam prvi od njih: izvolite primiti u krug stranačkih kandidata gospodina Miroslava Tuđmana, sina osnivatelja HDZ-a i neovisne države Hrvatske. Ako Vam to nije prihvatljivo, kako bi Vam bili prihvatljivi u nekoj neodređenoj budućnosti, drugi naši savjeti, pitao je Aralica.

Prisutni suradnici gđe. Kosor kažu da se je zatečeni  Tuđman crvenio od neugodnosti i htio razuvjeriti Aralicu, ali da se još se  više crvenila dama s brošom i tražila neki izlaz: kako odbiti zahtjev bez da  povrijedi beskompromisnoga Aralicu, koji bi vjerojatno nakon propalog prijedloga izvijestio novinare o jalovoj igri premijerke i njenog savjetodavnoga tijela. I tako, silom prilika se je Tuđman našao na listi, a HDZ je dobio dašak kisika u svojoj dramatičnoj političkoj poziciji.

Dva dana kasnije, Miroslav Tuđman se je snašao u svojoj novoj ulozi pred javnošću. Progovorila je iz njega njegova emotivna i intelektualna povezanosti sa strankom njegova oca, napomenuo je da je HDZ izgubio kroz detuđmanizaciju stranke pedeset posto svojih birača, te je najavio da će stranka svakako, i to  uskoro, morat obnoviti svoje vodstvo demokratskim izborima. Osvrnuo se je i na kampanju istraga koje se, na osnovi malverzacija Ive Sanadera, vode nad HDZ-om pred same izbore uz ogromnu medijsku agitaciju.

”Ne bi bilo dobro za HDZ ali niti za Hrvatsku, da stranka doživi neki teški poraz”, rekao je Miroslav Tuđman. A taj teški poraz bi, naravno, omogućio Vesni Pusić, Milanoviću, Liniću, Kajinu i cijeloj Crvenoj gardi, osvojiti dvotrećinsku većinu u Hrvatskome Saboru, čime bi demoliranje hrvatskoga suvereniteta bila samo pitanje nekoliko tjedana parlamentarnih zasjedanja.

Preporođeni HDZ, kada do njegove  široke rekonstrukcije dođe, ne će moći obavljati svoje demokratske zadatke bez  suradnje s drugim državotvornim strankama, u Hrvatskome Saboru i izvan njega. Nažalost, savez Sanaderove i Kosoričine vrhuške s lijevo-ekstremno lijevim snagama u našoj zemlji, i s korupcijskim aparaturama u Hrvatskoj i izvan nje, nametnuo je još do sada neviđeni  predizborni embargo svim političkim snagama koje predstavljaju interese i želje naroda. Taj embargo, uz nepročišćene popise birača, stvara teške sumnje u legitimitet izbora koji su pred nama.

Hrvatski je posao, u toj medijskoj i financijskoj blokadi, u što većem broju izaći na izbore i dati glas hrvatskim strankama i kandidatima, koje biju svoj demokratski boj samo vjerom da mogu slomiti monopol licemjerja i moralnog nasilja nad narodom.

Domagoj Ante PETRIĆ/hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content