‘Hrvatska je model za budućnost u regiji’

Dok se čini da se dobar dio hrvatskih medija natječe kako bi stanje u Hrvatskoj prikazali što katastrofičnijim i podsjetili nas kako, eto, samo što nismo propali, a neki među njima čak i zazivaju navodno bolji život kojeg smo imali u Jugoslaviji,

na račun naše zemlje stižu pohvale iz inozemstva, i to od strane jedine preostale svjetske velesile, Sjedinjenih Američkih Država.

Philip Gordon, pomoćnik američke državne tajnice Hillary Clinton za europske poslove, istaknuo je u svom izvješću o jugoistočnoj Europi koje je u ponedjeljak iznio pred američkim Kongresom kako je Hrvatska ‘model za budućnost u regiji.‘ Hrvatsku je ocijenio kao zemlju od koje druge zemlje regije mogu izvući pouke u borbi protiv korupcije, demokraciji i miru sa susjedima te naglasio kako može poslužiti kao pozitivan primjer za jugoistok Europe.

‘Hrvatski uspjeh pokazao je mogućnost napretka, iako uz težak rad i žrtvu’, dodao je Gordon time citirajući američku državnu tajnicu Hillary Clinton.

Dok je Hrvatska dobila pohvale, susjedne Bosna i Hercegovina i Srbija ne mogu se pohvaliti tako dobrim ocjenama. Naime, mada je ocijenjeno kako je Bosna i Hercegovina postigla određen napredak u posljednjih petanest godina, Gordon je istaknuo kako je razočaran jer ni godinu dana nakon izbora u toj zemlji nije formirana vlada. Što se tiče Srbije, naglasio je kako Sjedinjene Američke Države snažno podupiru njene ambicije u pridruživanju Europskoj Uniji no kako smatraju da je prije toga nužno da službeni Beograd prihvati realno neovisnog Kosova.

Čini se da je u očima službenog Washingtona Hrvatska napravila još jedan korak kojim se odmiče od Balkana. Takvo što možemo samo pozdraviti.

Autor G.M./fizzit.net

Odgovori

Skip to content