I stranci su branili Hrvatsku – sjećanje na Nicolliera i Metrala

Nedavno posthumno odlikovanje predsjednika Ive Josipovića francuskom dragovoljcu Jeanu-Michellu Nicollieru prisjetilo nas je na sudjelovanje mnogih stranaca u Domovinskom ratu. Red Nikole Šubića Zrinskog veliko je priznanje doprinosu tog mladog vojnika, ali i svojevrsno priznanje žrtvi svih stranih boraca.

Nicollier, tada 25-ogodišnji mladić ranjen je u okolici Vukovara te je prevezen u vukovarsku bolnicu. Nakon pada grada likvidiran je na Ovčari, a njegovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni. Odličje za iznimnu hrabrost i junaštvo te Spomenicu Domovinskog rata dobio je i jedan Nicollierov sunarodnjak. Iskusni vojnik Laurent Metral poginuo je kao pripadnik Hrvatske vojske na Južnom bojištu. U spomen na njegov iznimni doprinos Skupština grada Zagreba 1998. godine nazvala je ulicu u Sesvetskom Kraljevcu po njemu.

“To je prva ulica koja je nazvala po poginulom hrvatskom branitelju”, kaže Ante Damjanović, Metralov suborac.

Sudjelovao 491 stranac

Tijekom rata od 1991.godine do 1993.godine na bojištima diljem Hrvatske sudjelovao je čak 491 stranac. Prema podacima Udruge stranaca dobrovoljaca Domovinskog rata 71 strani državljanin poginuo je kao član Hrvatske vojske. Najviše ih je stiglo iz Engleske, Francuske, Njemačke, ali borili su se i državljani Nizozemske, Austrije, Mađarske, SAD-a, Australije, Kanade…

U Domovinskom ratu sudjelovali su dragovoljci ukupno 35 različitih zemalja.


„Gledali smo reportaže iz Hrvatske i zgroženi nesposobnošću međunarodne zajednice da zaustavi pokolj nad civilima i odlučili smo sudjelovati te dati svoj osobni doprinos”, navode na web stranicama Udruge.

Kao članovi Hrvatske vojske borili su se ravnopravno, rame uz rame, proživjeli sve hrvatske bojišnice. Danas, 16 godina nakon završetka rata, mnogima od njih ne zna se ni ime, a konačan broj sudionika možda nikad neće biti poznat. Udruga stranaca dobrovoljaca domovinskog rata svojim djelovanjem želi spriječiti takav ishod. Podatke o suborcima skupljaju preko poznanstava, preko foruma, po sjećanju. Cilj Udruge je i skinuti stigmu o strancima dobrovoljcima kao plaćenicima u tuđoj zemlji.

Također, žele priznanje Republike Hrvatske te status hrvatskih branitelja, ali prije svega žele spomen na grupu ljudi koja je ravnopravno sudjelovala u ratu.

Katarina Lujak

foto: Ante Damjanović

Odgovori

Skip to content