Još jedan slučaj nasilja iz vremena komunističke Jugoslavije

Protiv Mladena Grozdanića visokog dužnosnika PU Istarske podignuta je kaznena prijava od našeg člana iz Pazina Slađana Boškovića i to zbog zloupotrebe položaja – fizičkog i psihičkog zlostavljanja maloljetne osobe.

Naime, S. Bošković je 1985. godine bio kao 15 godišnji mladić, zapravo još dijete, zlostavljan od Mladena Grozdanića koji je tada radio u Službi državne sigurnosti – Pula zbog toga jer je bio u posjeti kod svoga oca, političkog emigranta, u Njemačkoj. Oca je tada po prvi puta sreo jer se ovaj nakon rušenja Hrvatskog proljeća nije vraćao u Hrvatsku. Živio je s majkom u Pazinu. Na kraju ljetnih praznika te godine kada se je vratio u bivšu državu dočekao ga je već u Ljubljani Mladen Grozdanić i jedan njegov kolega, skinuli su ga sa vlaka i u Golfu bijele boje prebacili u Pulu gdje je bio ispitivan i premlaćivan od tog istog djelatnika SDS-a M. Grozdanića.

Tjelesne i psihičke ozljede

Osim tjelesnih ozljeda koje je tom prilikom zadobio, među ostalim je krvario iz ušiju, on je doživio i takav psihički stres i šok koji je sasvim sigurno imao za posljedicu da mu se od tada preusmjerio njegov daljnji životni put.

Bolovi i krvarenje su bili takvi da se je morao obratiti liječniku Hitne pomoći Slobodanu Komazecu u Pazinu. Nakon što mu je kazao što mu se, zbog čega i gdje dogodilo ovaj je, umjesto da mu pomogne, pozvao službenika koji ga je s Grozdanićem priveo iz Ljubljane u Pulu. Obojica su mu prijetili da će nastradati ako bude više ikome o tomu bilo što govorio, a dr. Komazec je čak govorio da će mu dati injekciju nakon koje se više ne će probuditi! Potjerali su ga kući uskrativši mu bilo kakvu medicinsku pomoć. Kako bolovi nisu prestajali Bošković je drugi dan iznova potražio liječničku pomoć u Hitnoj pomoći Pazin gdje ga je

Fizičko nasilje

Osim tjelesnih ozljeda koje je tom prilikom zadobio, među ostalim je krvario iz ušiju, on je doživio i takav psihički stres i šok koji je sasvim sigurno imao za posljedicu da mu se od tada preusmjerio njegov daljnji životni put

primio dr. Ivan Jurić, utvrdio ozljede i hospitalizirao ga. Dr. Jurić se osobno požalio na postupak prema tom maloljetnom dječaku no, bez ikakvog učinka. On je spreman i danas to posvjedočiti, a o samom slučaju postoji i medicinska dokumentacija iz tog vremena.

Narednih godina Mladen Grozdanić je višekratno privodio maloljetnog Boškovića uglavnom ga ispitujući ima li kontakt s Pazinocem i što zna o njegovom djelovanju u emigraciji. Pod prinudom je morao potpisivati nekakve papire, vjerojatno iskaze, iako nije bio upoznat sa sadržajem istih, a sve zbog obećanja da će nakon toga biti pušten kući. Ispitivanja su se odvijala u Pazinu i u Puli. Bošković navodi kako su osim Grozdanića i neki drugi djelatnici, koji su imali udjela u njegovom tadašnjem šikaniranju, još uvijek aktivni u hrvatskoj policiji, točnije u Pazinu i Puli.

Rasvjetljavanje slučaja

Udruga hrvatskih branitelja iz Hrvatske, BiH i dijaspore „Zavjet” podržava svog člana Slađana Boškovića, koji je za vrijeme Domovinskog rata bio u Vojnoj policiji HVO-a, u nastojanju da se pokuša rasteretiti psihičke more koja ga prati i muči već punih 26 godina i očekuje od nadležnih tijela da do kraja rasvijetle ovaj slučaj nasilja i torture nad maloljetnom osobom iz razdoblja jugoslavenskog totalitarnog režima. Bio je to eklatantan primjer kršenja temeljnih ljudskih, obiteljskih i nacionalnih prava nad maloljetnom osobom i to zbog tzv. „političkog delikta”!

Mi insistiramo na tome tim više što se dotični Grozdanić danas poziva na kršenje njegovih radnih i ljudskih prava pošto je bio, ne tako davno, smijenjen sa položaja Načelnika za gospodarski kriminal PU Istarske. Držimo da takvim ljudima u demokratskoj Hrvatskoj nije mjesto u redovima hrvatske policije.

Za Udrugu hrvatskih branitelja iz Hrvatske, BiH i dijaspore „Zavjet” za IŽ
Ninoslav Mogorović, predsjednik

Odgovori

Skip to content