Moguća komunikacija s pacijentima u komi

Dvosmjerna “konverzacija” s ljudima u trajnom vegetativnom stanju bit će moguća zbog otkrića da poprilično jeftin aparat može očitavati njihove moždane aktivnosti, tvrde britanski i belgijski neurolozi. Naime, otkrili su da neki od pacijenata u trajnoj komi uspijevaju razumjeti šta im se govori i slijediti naredbe da razmišljaju o određenim stvarima.

Britanski znanstvenici vjeruju kako će na sada moći u potpunosti promijeniti način brige za pacijente u komi, objavljeno je u medicinskom časopisu Lancet.

Tijekom istraživanja 16 pacijenata bolnice Addenbrooke u Cambridgeu i Sveučilišne bolnice u Liègeu zamoljeno je da zamisli pomicanje svoje desne ruke i nožnih prstiju desne noge. Njihovi moždani valovi praćeni su EEG-om koji je izmjerio aktivnost neurona. Nakon toga 12 volontera učinilo je isto. Čak troje od 16 komatoznih pacijenata pouzdano je ponavljalo zamišljanje pokreta iako je njihovo tijelo oduzeto.

Glavni cilj istraživanja bio je utvrditi bilježi li EEG, koji je mnogo jeftiniji i mobilniji, moždanu aktivnost komatoznih pacijenata jednako dobro kao i magnetska rezonancija te je sljedeći korak znanstvenika razviti tehnologiju koja bi pacijentima u vegetativnom stanju omogućila komunikaciju s bližnjima. Najvažnije je da se već sada može poprilično precizno otkriti prikrivena svijest pacijenata u trajnom vegetativnom stanju i poboljšati njihova njega, a s nekima od njih na taj će se način moći ostvariti “rutinska dvosmjerna komunikacija”.

M.P.

Odgovori

Skip to content