Nalazimo se usred epohalnih … (interview F.W. Engdahl-a – III dio)

G. Engdahl, jedna kritička tema našeg vremena je vršna proizvodnja nafte. Vi kažete da je to jedan mit. Kako ste došli do takvog zaključka?

FWE: Prošao sam izvjesno evoluiranje u vlastitom razmišljanju. Za vrijeme rata u Iraqu 2003. jednostavno, nisam mogao shvatiti, zašto bi amrečka administracija riskirala dobre odnose s najbližim europskim  saveznicima i ostalim po svijetu, kršeći sve izgovore međunarodnog prava te pravila UN-a i postupka jednostrane objave rata Iraqu

(dobro, bilo je Tony Blair, ali mislim da je bio tamo, jer su mu iz BP rekli da moraju imati dio iračke nafte nakon invazije). I u to vrijeme sam došao preko raznih argumenata o izvorima nafte. Rekao sam Aha, ako je to slučaj, tada bi mogao biti odgovor da se SAD žele osigurat da preventivno kontroliraju tu naftu za budućnost. Što sam više gledao na to, imao sam objašnjenja i opravdanja za ovaj argument vršne proizvodnje. Čak sam otišao na međunarodnu konferenciju Udruge studija vršne nafte i plina, ASPO, u Berlinu i sreo najprominentnija imena tzv. Pokreta vršne proizvodnje. Gledajući unatrag, na neki način je to više kao religija, nego pokret s zaštitnikom Papom koji se vao M. King Hubbert. Ali u svakom slučaju, počeo sam postavljati izvjesna znanstvena pitanja, jer sam htio više znanstvene realnosti, da sam čak otišao u Švedsku i interviewirao predsjednika ASPO, koji mi je dao detaljnu prezentaciju u slideovima. Rekao mi je da mi znamo da je nafta “fosilno gorivo” ida je stoga količina konačna, u odnosu na to što se dogodilo prije 50 mil. godina, dinosaurima detritus algama i drugom biljnom svijetu, kroz vulkanske erupcije, erozije tla, i onda nekako stisnuto i pretvoreno u ono što je danas nafta ili u plin ili čak u ugljen.

A tada mi je nekoliko prijatelja privuklo pozornost na rad koji je nastao u Rusiji za vrijeme hladnog rata o tzv. dubokim krijenima abiotičke teorije stvaranja vodika. Sreo sam neke od Rusa koji su na ovome radili dekadama i čitao sam njihove znanstvene radove. To su bili teški radovi, ali razumljivi. Sve sam se više uvjeravao da je cijeli posao oko Peak Oila bio mit. U novoj knjizi koju sam upravo završio, pod radnim naslovom “Nafta: tajni rat”, raspravljao sam o tome kako su britanske, a kasnije američke naftne glavešine oko Rockefellerove grupe od zore konverzije gospodarstva iz ugljena u naftu njegovali su mit o oskudici nafte.

– Jednostavno pitanje: kakvim interesima je to služilo?

FWE: Interesi glavnih naftnih magnata, njihovih bankara, te britanskih i američkih krugova moći, jer oni su u prednosti ako nitko drugi nema nezavisnu kontrolu nad energijom. Zašto? Jer je energija vladar kroz kojega oni suštinski kontroliraju svjetsku ekonomiju. U pripremi za ovu knjigu i tijekom mog istraživanja, vratio sam se izvornom guruu Pokreta vršne proizvodnje, M. King Hubbardu.

– Da.

FWE: A on je bio vrlo zanimljiv Kook, doslovno, čak i jedan od vodećih članova američkog društva tehnokratskih futurista koja je u to vrijeme bio optužen za oponašanje Mussolinijevih crnokošuljaša. King je bio geolog za naftnu tvrtku Shell, a kad je pripremio svoj sada poznati rad iz 1956., kojega je trebao dostaviti na godišnjem sastanku American Naftnog društva, dao ga je prvo njegovom šefu u tvrtki Shell. Njegov šef mu je rekao: “Ne zanima me što ćete reći geolozima u svom govoru, King, sve dok ne pričate glupost da su rezerve nafte u porastu.” Naravno, da nije govorio gluposti. Ali ako ste pročitali njegov originalni rad iz 1956., ne postoji znanstvena argumentacija, to je jednostavno tvrdnja. A cijela tvrdnja je temeljena na ideji da je nafta fosilno gorivo i ograničeno. Nigdje to nije dokazano.

Pa, Rusi pod mandatom Staljina u ranim 1950-im su uzeli najbolje geofizičke, fizičke i kemijske akademike u Rusiji i Ukrajini za zajednički tajni projekt, koji je klasificiran kao vrlo tajan, jer je bio toliko strateški, i oni su nastojali znanstveno objasniti, što podrijetlo nafte. Oni su proučavali teoriju fosilnih podrijetla, a nakon što su kopali duboko po knjigama, rekli su da je to apsolutno apsurdno, ne postoji znanstveni dokaz za to, ne postoji uzročnost koja bi se pokazala, to je upravo potvrdio udžbenik geologije na američkom Sveučilištu, i to što se ponavlja toliko puta nikome nije smetalo pitanje je li nafta fosilno gorivo ili je li ugljen fosilno gorivo, koje je M. King Hubbard također istaknuo u svom radu. Da bi bili dosljedni, oni su morali reći da su nafta, plin i ugljen fosilna goriva.

Tada mi je netko dao argument: ako se uzme najveće naftno polje na svijetu, Ghawar u Saudijskoj Arabiji, koja je otkriveno 1948. i izračunate barele nafte koje je Ghawar proizveo do danas, a onda hipotetički zamislite da biste biste pretvorili, recimo, mrtvog dinosaura, da biste uzeli biomasu tog dinosaura, kosti, 100 posto, pretvoriti u naftu, što naravno nitko ne smatra da je moguće, ali samo pretpostavljamo da, da bi zahtijevalo kocke organskih otpadaka komprimiranog dinosaurusa ili ostataka koje bi bile 19 milja širine, 19 milja visine i 19 milja dubine računajući za to samo jedno veliko naftno polje u Saudijskoj Arabiji. A to je tako reći ništa prema naftnim pričuvama Perianskog bazena u Teksasu  ili  naftnih polja u istočnom Teksasu, koja su zbilja velika naftna polja. Tako sam stvarno, vrlo ozbiljno počeo propitkivati tu Hubbertovu hipotezu o vršnim količinama nafte.

Rusi, s kojima sam kasnije bio u kontaktu, su rekli: “Mislimo da postoji različito podrijetlo, i ako pogledate vulkane, doći ćete bliže istini.” Njihova hipoteza u tom trenutku – sada je dovoljno dokazano, čak i od Instituta Carnegie u Washingtonu, u nezavisnim pokusima, gdje su doveli u neke od ruskih znanstvenika kao savjetnike – da je nafta stvorena pod pritiskom i temperaturom koji postoje u zemljinom plaštu.

Zamislite da je srž zemlje je gigant, divovski nuklearni reaktor ili ako pogledate separat vulkana u muzeju geologije, možete dobiti dobru  konceptualnu sliku za to;  ova divovska pećnica duboko ispod zemljinog plašta stalno ubrizgava, bez obzira na ogromne temperature i tlak, i
vulkan eruptira, jer nekako zemlja, koja je stalno u pokretu, koja se neprestano, vremenom, pomalo širi, stvara pukotine i napukline. Vidjeli smo to s tragičnim posljedicama u početku 2010., na Haitiju, gdje se tri glavna tektonske ploče sudaraju i razilaze u Port-au-Prince području. I također u blizini Kube – i koja omogućuje ti vulkanska erupcije da pritiskaju gore prema površini i stvoriti planine ili vulkane u izvjesnim slučajevima. A ako pogledate trag vulkanskog vatrenog prstena na Pacifiku i pogledati kartu tektonskih ploča, naći ćete fascinantnu korelaciju.

Tako su Rusi rekli: “Ovo mora da imati nešto u vezi s izvorima nafte.” To dolazi duboko iz utrobe zemlje i kroz ove geofizičke napukline, pukotine ili greške ili kako god ih nazvali – Rusi ga zovu migracija kanala, kao što imate u Meksičkom zaljevu. Tamo je BP očito pogodio veliki migracijski kanal koji je otišao jako, jako duboko i oni nisu očekivali da će, tako cijela stvar potpuno izmaći kontroli – nafta se stalno generira, a ono što morate učiniti jest tražiti, gdje dolazi najbliži površini.

Sada, to nije jednostavna stvar, ali je svakako znanstveno utemeljena stvar, i kao što sam rekao: nekoliko vrlo strogo recenziranih međunarodnih znanstvenih eksperimenata vođenih da pokažu stvaranje ugljikovodika u laboratorijskim uvjetima, uz uvjete temperature i tlaka koji su u zemljinom plaštu. Govorimo o granitnoj stijeni, te to nije tzv. sedimentna stijena blizu površine, gdje se kaže da su ostaci dinosaura, ne, to je daleko, daleko dublje.

– Naravno, ja mogu razumjeti to što ste upravo rekli, ali bi li se složili sa mnom u ovome: to nije stvarno važno da li je Vršna potrošnja stvarna ili ne, jer ako je stvarna, tada će se smanjivati opskrba. Ako je nije bila stvarna, ali će se gurati kroz s političke ciljeve, tada će se opskrba, također smanjivati.

FWE: Ne, mislim da je pogrešna formulacija pitanja, jer pretpostavljate da: “gurat će se kroz” znači cijeli svijet. To je jedan od razloga, kao što sam pokazao u svojoj novoj knjizi, da iste elite, koje je Steven Rockefeller upućivao za “Povelju Zemlje”, zajedno s Mauricem Strongom, koji je Rockefellerov štićenik, jedan od razloga da je Rockefellerova frakcija u anglo-američkom svijetu ubrzano počela pripremati prijevaru o Globalnom zatopljenju kao palu opciju, “Plan B” u slučaju da mit o Peak Oilu više ne bi bio vjerodostojan, jednostavno imate ratove u svakom dijelu zemlje, kako bi proširili kontrolu Pentagona – Dominaciju širokog spektra – pojam koji su oni iskovali.

Uzmite za primjer Darfur u Sudanu, gdje su kineski naišli na ono što izgleda da se gigantski spremnik nafte koji ide iz Južnog Sudana u Čad i Kamerunu, to su ogromne pričuve, a neki ljudi misle da bi to moglo biti nova Saudijska Arabija. Ne mogu to reći zasigurno, ali vidio sam karte i to je očito ogromno. I to je jasan razlog zašto odjednom Colin Powell izjavio je da Sudanu Vlada kriva za genocid u Darfuru. Istodobno CIA-e i oboružani trgovaca smrti su usmjeravali oružje vlade u Čadu za plaćenike da ide preko granice u Darfuru i ubijajući nevine civile kako bi ojačali vjerodostojnost optužbe za genocid.

Globalno zatopljenje, mislim, da je opcija u uzmaku. Ne možete uvjeriti svijet u oskudicu kroz Peak Oil, jer se odjednom otkrivaju divovska naftna polja i lijevo i desno. Na primjer, u kubanskom podmorju, Rusi pomažu Kubancima razviti veliko polje. Izgleda da je karibski bazen, koji je mjesto sudara meteorita vjerojatno, kroz stotine milijuna godina, da je to jedan od najvećih potencijalnih naftnih područja na planetu – i to je jedan od razloga zašto je to izlijevanja nafte u meksičkom zaljevu otišlo potpuno izvan kontrole, da to nije bio normalni udar nafte. No, SAD je odlučan da militarizira i kontrolira karipski bazen.

Drugi primjer je brazilsko podmorje, ogromna otkrića nafte su tamo. Dakle, postoji previše iskakanje stvari na vidjelo da bi se svijet uvjerio da je peak oil stvaran i da moramo platiti $ 300 po barel nafte i početi gasiti svjetla i paliti voštanice. Kao što mnogi zagovornici Peak oil-a tvrde. Oni kažu: “Kuba se model, pošto nemaju automobile, moraju se osloniti na ne-naftno gospodarstvo zbog embarga, pa moramo i mi ići na ovu vrstu gospodarstva u SAD-u i zapadnoj Europi da bi nadoknadili nedostatak nafte. “Pa, ako razmislite, globalno zatopljenje postiže isti cilj za ove elite. Ako svijet guta bajke da nafta iz transportnih sustava ili emisije CO2 iz termoelektrana uzrokuje nešto što se zove efekt staklenika, tzv stakleničke plinove, te da postupno zagrijavanje Zemlje ide prema onome što Al Gore naziva “točka preokreta”, a kad to dosegnemo, onda bi to bio kraj svijeta.

Dobro, ni jedan klimatski model ne uzima u obzir jedan ključni utjecaj na svjetsku klimu: Sunčeve baklje i solarne aktivnosti, našeg Sunca, što je istaknulo nekoliko hrabrih neovisnih znanstvenika čije su karijere nisu kupili i platili BP ili banke s Wall Streeta. Wall Street kontrolira novoutemeljeno trgovanje ugljikom na burzi u Chicagu i Londonu; klimatska burza u Chicagu i Europska klimatska burza u Londonu. To se kontrolira preko ICE, Inter Continental Exchange u Atlanti, Georgia koju je stvorio Wall Street za kontrolu trgovine derivata u stvarima kao što je nafta.

Tako mit o Peak oilu jednostavno ne funkcionira, i to je razlog zašto sada gledamo obnovljenju masovna propagandnu usmjerenost elitnih medija na globalno zatopljenje kao “najveću prijetnju čovječanstvu.” To prijetnja izgleda malo sumnjivo, sada, nakon što smo doživjeli najgoru zimu u sto godina, diljem Europe i Sjeverne Amerike. Tako, ideja da Pentagon može kontrolirati svu naftu okolo (umjesto peak oil-a), je dosegla svoj vrhunac, ako želite tako to nazvati. Oni to jednostavno ne mogu kontrolirati. Previše je vani nafte, previše je i slučajnih otkrića, i oni su prerastegnuti. “Imperialno razapeto”, kako je Paul Kennedy nazivao godinama prije.

– Tako je bar američko carstvo – ili Stoljeće Amerike je doseglo svoj vrh?

FWE: To je jedan od načina gledanja. Projekt koji je stvorio američku hegemoniju nakon 2. svjetskog rata, financirao je, evo i gle, Rockefeller, Zaklada Rockefeller, i provedena u New Yorškom Vijeću za vanjske odnose (CFR), kojim su do tada potpuno dominirali Rockefelleri …

– Govorite o “Rat i mirovnim studiama”?

FWE: Da, i “Rat i mirovne studije”, Isaah Bowman, koji je bio jedan od vođa tog projekta, američki geograf, i drugi sudionici zaključili su – a to je bilo u 1939,
projekt je započeo još prije nego što su Hitlerove panzer divizije razvaljale u Poljskoj – tu dolazi drugi svjetski rat, to će biti svjetski rat, a ne europski rat. I Amerika će izaći iz tog rata kao vodeća svjetska sila. No, rekli su, nećemo napraviti pogrešku kao Britanci i Francuzi: nećemo se zvati carstvom. Američki ljudi ne vole razmišljati o sebi kao imperijalistima kao Britanci. Mi ćemo to nazvati širenje demokracije i demokratskih sloboda. Mi ćemo to nazvati širenje sustava slobodnog poduzetništva u drugim dijelovima svijeta, i pod tim plaštem ćemo graditi naše snage kao neosporni vrhovnik na planeti. I da, moram reći, bio je jedan od najsjajnijih radova u propagandi, odnosa s javnošću u modernoj povijesti, ne nazvati se carstvom.

Ali, to je de facto, u svakom smislu te riječi, dominacija Pentagona i kontrola do u svaku siutnicu toliko stvarna kao kod Britanskog Carstva, čak i više. Možete li nam reći na kraju kako vidite to odvijanje u sljedećih nekoliko godina? Hoće li, primjerice, sustav petrodolara u potpunosti krahirati? I što mislite da će se dogoditi na tržištu plemenitih metala?Prevedite tekst ili web-stranicu

FWE: To kako ja vidim razvoj situacije u sljedećih nekoliko godina jest ovo: Mi smo – bili, rekao bih, od ranih 1970-ih – usred epohalnih tektonskih poremećaja u globalnoj političkoj moći, globalne ravnoteže moći. Budućnost – za zemlje Europske unije, kao i za veći dio svijeta – laži u budućnosti naroda ili zemalja Euroazije. Trenutno europske elite su klinički shizofrene: polovica od njih navodi svoje očajničke veze prema Atlantskom-savezu, sa Sjedinjenim Američkim Državama, druga polovica njihovog razloga zna razumno da budućnost leži na istoku – da li je to Rusija, je li Kina, bilo da su druge brojne zemlje unutar Srednje Azije, na Bliskom istoku i, kao i dijelovi Afrike.

Europa ima sve potencijale, svaku mogućnost i sva dobra za stvaranje gospodarske renesanse kakvu svijet još nije vidio. Ako Europljani i dalje budu učvrščivali svoje kola za NATO-američke zvijezdice, tada su izgledi za Europu doista strašni. Ono što smo vidjeli u ratu valuta od kraja 2009, dolar prema euru, koji je pokrenut upravo u trenutku kad je kineska vlada rekla da prebacuje glavni pričuve iz dolara u druge valute – a to znači euro – i baš u tom trenutku kad je opseg saveznog deficita i javnog duga takav i gledano unaprijed, bio upravo astronomski i pod Bushom i pod Obaminom administracijom, samo u tom trenutku u kojem je dolar imao je sustavnu krizu, i gle Grčka eksplodira ispred radarskih zaslona na svijetskih hedge fondova i trgovaca valutama, i da se odmah usredotoče na euro pitanja, a zatim se prizna da je savjetnik konzervativne grčke vlade u razdoblju  2002., kada su uspjeli prijevarom ući u euro-zonu – nešto što im nikada ne bi bilo dopušteno, ali je – bio je to Goldman Sachs. Goldman Sachs ih savjetovao sa sofisticiranom zamjenom izvedenica (derivativa) što im je dopustilo da skriju svoj javni dug i zadovolje Maastrichtske kriterije. Goldman Sachs danas ostaje – tijekom cijele grčke krize koja je izbila krajem 2009 – po mojim informacijama, i dalje savjetnik tzv. socijal-demokratske Papandreou vlasti. Dakle, oni imaju pristup najosjetljivijim fiskalnim i ostalim podatcima iz grčke vlade.

– Oni ovdje igraju ulogu Trojanskog konja?

FWE: Čini se tako, da igraju jasno ulogu trojanskog konja kao što to radi JPMorgan Chase i druge Wall Street-ske banke “Bogova novca”. Euro je sada suštinskoj krizi, to ne može daleko. Plan je da ovo eskalirai – Soros fond SFM i nekoliko najvećih hedge fondova imali su sastanak u New Yorku, zapravo kako bi razgovarali o tom po onome što je procurilo u medije početkom 2010. Možete se kladiti da su razgovarali o orkestriranom napadu na najranjivije u euro-zoni. – gdje je slijedeća Ahilova peta? Pa, Irska! Tko je bio savjetnik irskoj vladi, dok je glupavo davala bjanko jamstva na bankrot irskih banaka, koje su otišle u kockarnice najgoreg ranga u Wall Streetu, AIB i tako dalje?  Dakle tu proistječe da je N.M. Rothschilds London, savjetnik za 77 milijardi duga kojeg je irska vlada odjednom prihvatila, preuzimajući ove prevarantske banke u Irskoj.
Irska vlada, ironično po savjetu Merrill Lyncha koji je sam propao i morao biti otkupljen, okrenula je bankarsku krizu u državnu dužničku krizu. Vrlo, vrlo sofisticiran, pametan potez…

Bivši irska vlada bila je nevjerojatno popustljiva prema željama međunarodne bankarske zajednice. George Soros, čak je napisao u prosincu 2010 OP-ED u Financial Timesu, gdje je rekao: “To je važnije spasiti banke, nego spasiti državnim dugom.” To vam pokazuje gdje Soros jest. On je također zagovornik ove europske širine, a ne emisije državnih specifičnih euro-obveznica, kojima se treba oduprijet i zubima i noktima. Ali kako bilo: budućnost euro-zone i Europske unije, po meni, se nalazi na raskrižju u narednih deset, dvadeset godina, i to ovisi o tome što će se odlučiti glede budućnost njihovih odnosa prema Euroazije i njihovog odnosa prema NATO-u i Sjedinjenim Državama. Američke elite koje kontroliraju NATO-a neće odustati, to je očito, bez velike borbe. Ali to je borba imperativ, ako želimo imati svijet vrijedan življenja u  idućih nekoliko desetljeća.

Sada, glede petrodolarskog sustava: Mislim da može danas biti srušen jednostavno bilateralnim de facto zamjenskim ugovorima između Kine i Saudijske Arabije ili drugih zemalja kao što su Iran, potrošača i proizvođača, bez posredovanja Londonske međunarodne robne burze, ICE Futures, ili NYMEX u new Yorku, ili Dubaiske burze koju kontrolira NYMEX – koju pak kontrolira Morgan Stanley, Goldman Sachs i veliki novac banaka u New Yorku i Londonu.
Ako se ova kontrola može sruši – a već je elaborirano da je anglo-američka oligarhija izgrađena nakon 2. svjetskog rata za kontroli cijena nafte –  svakako je moguće i nju razbiti. To je politička odluka. U tom trenutku nafte će prestati biti oružje geopolitičkog financijskog ratovanja i postat će normalna roba čija se cijena temelji na ponudi i potražnji, što sada nije.

Tržišta plemenitih metala: U mislima smo vrlo blizu proboja cijene oba: i zlata i srebra. To se još nije dogodilo, no hoće. One će se znatno penjati. Problem s plemenitim metalima je da dva glavna kandidata protiv dolarske hegemonije, kao što sami znate, Kina i Rusija imaju jadno niske rezerve zlata u njihovim središnjim bankama. Ako su trebali ići na sustav dva-metala, zlata i srebra, to bi moglo funkcionirati. Kinezi, vjerujem, a možda i Rusi, mogli bi imati značajne rezerve srebra. Kineska je valuta se obično temeljila na sustavu srebrnih pričuva, kao i u mnogim drugim zemljama svijeta, prije opijumskih ratova – i opijum ratovi su oblikovani od strane Britanaca natrag u 1840-te, doslovno za pljačku riznice srebra kineskog carstva, odvođenje države u stečaj, te ih prisiljavanje na trgovinu ovisnu o Britancima.

– Ok, posljednje pitanje odnosi se na srebro. Koje je vaše mišljenje na ulogu JPM-a na tržištu srebra?

FWE: Pa, ako se prisjetite pada burze u listopadu 1987, koje je u potpunosti dokumentirano i ja to znam od prijatelja koji su bili tamo tijekom pada dionica od 23 posto u jednom danu na Dow Jonesu: u tom trenutku Greenspan kao predsjednik Fed-a se dogovorio sa JP Morganom, a koriseći JP Morgana kao kanal za otvorenu liniju novca iz FED-a koja će uskoro ići na tržište dionica u Chicagu. I slijedeći otvoreni dan trgovanja, kupovali su grozničavo te ročnice za minimalni novac u odnosu na troškove stvarne dionice.
I kroz tako oslobođene ročnice (reosiguranja), počelo se kretati ispod cijena dionica na newyorkškoj burzi, a zitim je započeo žrvanj glasina: JP Morgan kupuje, Big Boysi kupuju, najgore je prošlo, klasično pretjerivanje, bla bla-bla-bla-bla-.

Pa, čini se prilično jasnim da JP Morgan Chase igra sličnu ulogu danas na tržištu srebra, a možda neke druge banke i sa zlatom. Ali ako zlato i srebro stvarno se počnu prebacivati, to će biti novi ping-pong igra prema dolaru, i oni to znaju. Snaga Sjedinjenih Američkih Država kao jedine svjetske supersile ostaje na dva stupa – imajte to na umu, Lars. To se obično ne govori, ali je bitno razumjeti kako američki establišment funkcionira od 2. svjetskog rata. Dva su stupa: Amerika kao jedini vojno nezamjenjivi hegemon, a drugi je američki dolar kao svjetska rezervna valuta. Ako je to otišlo, Sjedinjene Američke Države mogu reći zbogom funkcioniranju svijetske sile. Wall Street to zna, kao i City of London i drugi.

Nijemci su po mom misljenju, još uvijek malo naivni u tome, kako moć novca funkcionira od Drugog Svjetskog rata. Njemačka je obićavala imati neke vrlo sofisticirane ekonomiste, vratimo li se natrag Friedrichu Listu u 1820 i tom razdoblju. No, od kraja Prvog svjetskog rata, rekao bih, da je kvaliteta strateških gospodarskih razmišljanja u Njemačkoj znacajno smanjena, osobito nakon 1945 i Američkog vođenja Njemačke u naporima “preodgajanja”.

Koliko dobro vlada u Berlinu razumije da je to rat valuta protiv eura, jer je Euro je jedina valuta danas na svijetu u mogućnosti, sigurno nisu ni kineski Yuan ili japanski Jen ti, koji bi mogli izazvati hegemona, rezervnu valutu dolar, to mogu samo nagađati. Taj izazov Eura mora biti eliminiran iz igre. Sljedeći cilj će biti Španjolska. Ako mogu slomiti Španjolsku, onda će se preseliti na Italiju, a tad će to stvarno eskalirati u ogroman nered za euro kao alternativu dolaru.
 

– Hvala na vašem vremenu, g. Engdahl!

Nalazimo se usred epohalnih … (interview F.W. Engdahl-a – I dio)

Nalazimo se usred epohalnih … (interview F.W. Engdahl-a – II dio)

Preveo: Megal Skitić

1 comment

  1. Pingback: basket louboutin homme

Odgovori

Skip to content