Detoksikacijske dijete su prevara?

S vremena na vrijeme, naročito nakon razdoblja obilnog jedenja (koje nam dolazi za dva tjedna), čujemo savjete kako bi trebalo osloboditi organizam od nakupljenih otrova i štetnih tvari. Nova istraživanja pokazuju kako su detoksikacijske dijete obična obmana.

Dijete koje se temelje samo na sirovom voću i povrću, hidroterapija crijeva, samo su neki od desetaka tretmana i proizvoda koji tvrde da ćete pomoću njih poboljšati zdravlje čišćenjem tijela od kemikalija, piše Daily Mail.

Marketing tih proizvoda će vjerojatno postat

i posebno žestok sljedećih nekoliko tjedana, jer će milijune kupaca privući novogodišnja odluka da se brinu više za zdravlj

e. No detoksikacijske dijete i drugi tretmani nisu rješenje, upozorava David Bender, profesor prehrambene biokemije. On tvr

di da je tijelo savršeno sposobno samo prove

sti čišćenje bez dodatne pomoći.

Štoviše, kaže da su tvrdnje o korisnosti detoksikacije u najboljem slučaju neutemeljene, a najvjerojatnije lažne. Neke metode mogu biti i opasne, tvrdi.

U članku, objavljenom u časopisu The Biol

ogist, piše da je pojam detoksikacija, od kemijske reakcije koja u organizmu rezultira proizvodnjom urina, postao besmisleni marketinški pojam. Među najveće obmane ubraja dijete koje obično uključuju velike količine voća, povrća, sokova, neumjereno konzumiranje vode te odricanje od kofeina, šećera i alkohola.

K.K.

Odgovori

Skip to content