Anketa o ulasku u EU: Protiv 57,2% – Za 42,8%

Vijeće za Hrvatsku – NE U EU naručilo je provođenje potpuno nezavisne ankete mišljenja građana na pitanje o kojem će se odlučivati na predstojećem referendumu. Anketiranje je provedeno u razdoblju od 8. – 15. siječnja 2012. tijekom kojeg je telefonski kontaktirano sveukupno 1942 osobe i postavljeno referendumsko pitanje:

“Jeste li za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji?”

Rezultati na postavljeno pitanje su: PROTIV 57.2% ZA 42.8%


Cijelo priopćenje Vijeća za Hrvatsku u vezi ankete pročitajte u nastavku:

Nakon višegodišnje manipulacije mišljenjem građana, koje se provodilo postavljanjem pitanja koja relativiziraju odgovor na referendumsko pitanje, Vijeće za Hrvatsku NE U EU odlučilo je naručiti anketu koja daje najvjerodostojniji odgovor na pitanje koje će odlučiti o sudbini Hrvatske. Ankete koje su provođene od strane agencija plaćenih od strane Vlade Republike Hrvatske u pravilu su ostavljale prostor za manipulaciju kroz relativizirana dodatna pitanja, poput, da li ste više za jednu ili drugu opciju, dok referendum ne dopušta nikakvo dodatno pitanje.

S druge strane, vrlo često su uskraćene dodatne informacije o anketi, a ponekad i sam izvor, što takve ankete čini djelomično ili potpuno nevjerodostojnima.

Anketa Vijeća za Hrvatsku NE U EU izrađena je od strane potpuno nezavisne agencije, ovlaštene i tehnički osposobljene za provođenje anketa, a koja se nalazi izvan Hrvatske i u potpunosti je nezavisna od financijskih ili nekih drugih pritisaka ili ucjena naručitelja.

Riječ je o tvrtci Business Knowledge Corporation, Canada, a koju vodi čovjek koji je radio analitiku i sudjelovao u pripremi četiri kampanje za Parliamentarne izbore u Kanadi.

Anketa je provođena putem podjele područja prema telefonskim brojevima, u potpunosti nasumce i anonimno. Analiza prikupljenih rezultata pokazala je vrlo interesantne podatke od kojih su neki u potpunoj suprotnosti s do sada objavljivanim informacijama.

Od ukupnog broja kontaktiranih osoba, čak 802 ispitanika, što predstavlja čak 41%, nije se željelo izjasniti o pitanju. Razlog tome nalazimo isključivo u strahu i izjašnjavanju o temi za koju je poznato kako o njoj razmišljaju tzv. „političke elite“ koje vrše ogroman pritisak na provođenje samovoljne politike.

Ne namjerava izaći 26,8% birača, što je uobičajen broj koji se pripisuje apolitičnosti i razočaranjem s dosadašnjim načinom vođenja politike.

Iz podataka se posebno ističu dvije činjenice. Da će na referendum izaći više žena nego muškaraca, te da je među onima koji su se izjasnili o mišljenju iznimno malen broj neodlučnih birača.

Analiza rezultata prema područjima ne odstupa od dosadašnjih informacija i izjava Vijeća za Hrvatsku NE U EU.

Područja Slavonije, Dalmacije i Hrvatskog zagorja čvrsto su protiv ulaska u Eu, Zagreb i Zagrebačka okolica daju tek malu prednost ulasku, a značajnija podrška ulasku je na području Primorja i Istre.

Rezultati ankete potvrđuju ono što građani Hrvatske već dugo znaju ili osjećaju, a političke strukture i institucije Republike Hrvatske ignoriraju. Birači ne podržavaju njihovu samovoljnu politiku i od njih očekuju puno kvalitetniju i opsežniju raspravu o toj temi, prije sudbonosne odluke.

Prema svim pokazateljima većina birača će zaokružiti protiv ulaska u Eu, a ostaje prostor za manipulaciju u nesređenim biračkim spiskovima.

Od birača koji znaju svoju odluku očekuje se da izađu na referendum i zaustave samovolju političkih struktura i natjeraju ih da konačno svoj rad daju javnosti na raspolaganje.

Vijeće za Hrvatsku – NE U EU

Hrvatska stranka prava

Akcija za bolju Hrvatsku

Savez za promjene

Volim Hrvatsku

Hrvatska čista stranka prava

Nacionalni demokrati

Demokratska stranka žena

Jedino Hrvatska

Obiteljska stranka

Stranka hrvatskih branitelja

Nova Hrvatska

Hrvatska demokrščanska stranka

Udruge i neformalne grupe građana:

Pokret građanska solidarnost

Inicijativa 9 – NE U EU

Pokret stop progonu hrvatskih branitelja
Udruga HVIDRA Črnomerec
Udruga udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata RH, Grada Zagreba i Zagrebačke županije
Udruga projekt
PND
ZUM Zagreb
Hrvatski nacionalni pokret
Društvo Tugare „Mogu bolje“

Obiteljski centar

Odgovori

Skip to content