Lošo: Hrvatska ulazi u centar zbivanja, a Britanija ostaje na periferiji

GEOPOLITIČKA ANALIZA – JOŠ JEDNO MIŠLJENJE…
 Njemačka je postala jedina europska gospodarska velesila, oko koje se sada formira neka nova Europa. Francuska je to shvatila, te je po prvi puta u povijesti postala njemački saveznik, zbog čega je Engleska ostala sama.

U takvoj situaciji dobro je da će Hrvatska ući u EU – smatra Davor Domazet Lošo.

 


Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Što bi se u bližoj i daljoj budućnosti moglo dogoditi Europskoj uniji, pa onda i Hrvatskoj, upitali smo Davora Domazeta – Lošu, vojnog stratega i publicistu koji već godinama istražuje geopolitičke i geostrateške promjene u svijetu i njihov utjecaj na ‘Lijepu našu’, te koji u svojim knjigama pokušava predvidjeti smjer u kojem idu Europa i Hrvatska.

Europa sve više gubi na značaju

– Svijet je danas u snažnom geopolitičkom preustroju, u kojem Europa sve više gubi na značaju. Pojavile su se neke nove gospodarske sile poput Kine, Rusije, Indije, Brazila, zbog čega SAD, primjerice, težište svoje vanjske politike prebacuje s Atlatnika na Pacifik, te zbog čega se sve češće govori o Euroaziji kao strateški važnom čimbeniku, dok sama Europa, posebice njen zapadni dio, više ne igra tako važnu ulogu kakvu je nekad igrala. Upravo zato će Europska unija doživjeti transformaciju u kojoj će njezin zapadni dio (Velika Britanija, Španjolska, Francuska…) postati periferija, dok će se središte zbivanja prebaciti na sjevernu i centralnu Europu te Sredozemlje – ističe u uvodu admiral Domazet, te dodaje da će zbog svega toga i u samoj Europskoj uniji doći do prestrojavanja oko gospodarske moći.

EU je stvorena kako bi ukinula nacije i njemačku marku, no situacija se mijenja

– Premda je Europska unija stvorena da bi ukinula nacionalne suverenitete pojedinih država te uništila snažnu njemačku marku, zadnjih godina situacija se promijenila. Tako je Njemačka postala jedina europska gospodarska velesila, oko koje se sada formira neka nova Europa. Francuska je to shvatila, te je po prvi puta u povijesti postala njemački saveznik, zbog čega je Engleska ostala sama. U takvoj situaciji dobro je da će Hrvatska ući u EU, jer će se u trenutku preustroja Europe naći na pravoj strani – napominje Davor Domazet.

Dodatno potom pojašnjava zbog čega je, prema njegovu mišljenju, dobro da Hrvatska neće ostati izvan EU.

‘Uvijek treba učiniti suprotno od onog na što nas nagovaraju Englezi’

– Osobno sam glasao za EU, jer bi u izvan Unije Hrvatska ostala u takozvanoj jugosferi, što bi odgovaralo prije svega Velikoj Britaniji, koja zbog svojih interesa želi pod svaku cijenu smanjiti moć i utjecaj Njemačke i Rusije. Upravo zato su u zadnje vrijeme Hrvatsku pohodili razni britanski emisari, koji su Hrvatima govorili da glasaju protiv EU. A čim nas Englezi uvjeravaju u nešto, najbolje je učiniti upravo suprotno. U Europi se, naime, događaju pobune, poput one u Mađarskoj, gdje Orban pokušava nanovo uspostaviti mađarski suverenitet. U mnogim drugim europskim zemljama na vlast su došle desne vlade koje zagovaraju nacionalni suverenitet, zbog čega bi zbivanja u Europi mogla krenuti drugačijim smjerom od onog koje priželjkuju skupine koje hoće stvoriti svjetsku naddržavu i koje pri tom žele dokinuti nacionalne suverenitete. Svi oni koji se protive toj novoj demokratizaciji i težnji vraćanju nacionalnih suvereniteta, propast će. Najbolji primjer loše perspektive država koje se ne žele demokratizirati su Italija i Grčka, čiji su premijeri bivši bankari koji pripadaju Trilateralnoj komisiji, odnosno Bilderberškoj skupini i koji ne djeluju u nacionalnom interesu, već u interesu već spominjanih struktura koje zagovaraju stvaranje nadnacionalne svjetske naddržave. Te zemlje (Italija i Grčka) financijski će po svoj prilici propasti, dok priliku za spas imaju samo oni koji, poput mađarskog premijera Orbana, budu težili državnom i financijskom suverenitetu – smatra Davor Domazet Lošo, koji pri tom ne zaboravlja spomenuti da su hrvatske političke elite i najveći mediji sramotno zloupotrijebili osobni stav generala Gotovine.

Licemjeri mašu navodnom izjavom Ante Gotovine

– Oni koji su ga poslali na robiju, sada se na sva zvona hvale njegovim navodnim proeuropskim stavom. To je toliko licemjerno da se čovjeku povraća kad to sluša. Valja, isto tako, primijetiti da je nakon vrlo slabog odaziva hrvatskih građana na referendum ostala velika sjena koja pod znak pitanja stavlja legitimitet izjašnjavanja – zaključuje Davor Domazet Lošo.

Autor: Damir Kramarić|

Odgovori

Skip to content