Jezerinac: Za Domovinski rat su krivi ateisti

Dan priznanja Republike Hrvatske – 15. siječnja 1992. godine danas su svečanom akademijom u karlovačkom Gradskom kazalištu “Zorin dom” obilježili Karlovačka županija, Grad Karlovac i Koordinacija udruga iz Domovinskog rata.

Središnji je govor proslave održao vojni biskup Juraj Jezerinac. Uz riječi da su se hrvatski branitelji gotovo goloruki, s krunicom oko vrata, suprotstavili i obranili od agresora vođenog velikosrpskom idejom, Jezerinac je kazao da treba reći i istinu da je i jedan dio Srba, koji su živjeli u Hrvatskoj, stao u njezinu obranu, smatrajući je svojom domovinom.

“Bog je u svakome koji ljubi, gdje vlada ljubav. Pjesnik Matoš je rekao, teško duši u kojoj Bog ne prebiva. I ovaj rat agresorski bio je bila posljedica ateizacije, bezboštva i odbijanja Boga”,  ustvrdio je Jezerinac, dodajući da je križ, s druge strane, snažna poruka ljubavi, a to poručuju i križevi s grobova poginulih hrvatskih branitelja. Svim građanima Hrvatske je poručio da svoju zemlju ne smiju varati ni obmanjivati, pljačkati i siromašiti, niti je trovati mislima, riječima i djelima.

Postavljajući pitanje kakva će nam ubuduće biti Hrvatska, biskup Jezerinac odgovara da će biti onakva kakvi će biti njezini građani, te je pozvao odgovorne ljude ove države da budu odgovorni pred pravom građana da budu dobro informirani o svojoj neposrednoj budućnosti, jer samo objektivni pristup vodi k odgovornoj odluci.

“Neka svatko od nas uloži samoga sebe i doprinese boljitku naše domovine, neka sve građane obuzme radost i ponos što su danas pozvani graditi Hrvatsku. Ona je, istina, ranjena i bolesna, ali ona je mati naša i zato je treba voljeti i izgrađivati. Ako je itko pozvan to činiti, onda smo to mi vjernici “, rekao je Jezerinac.

Istaknuvši da se nalazimo pred referendumom o skorom ulasku Hrvatske u Europsku uniju, pozvao je ljude u politici i ljude u medijima da građanima ove zemlje pruže sve informacije koje im mogu pomoći da donesu zreli sud savjesti. “Nije riječ o zagovaranju bilo kakvog euroskepticizma, nego o apelu da odgovorni ljudi ove zemlje budu odgovorni pred pravom građana, koji moraju donijeti svoju odluku, o kojoj ovisi neposredna budućnost Hrvatske”, poručio je biskup Jezerinac.

“Želimo i Bogu se molimo, da nam Hrvatska bude zemlja slobode i jednakih prava za sve građane, bez ikakvih privilegija prema bilo kome. Neka naši odnosi u Hrvatskoj budu utemeljeni na tim načelima i vrijednostima, na što nas obvezuje i dvadeseta obljetnica proglašenja hrvatske neovisnosti, i naši poginuli hrvatski branitelji, i sve žrtve Domovinskog rata”, kazao je vojni biskup Juraj Jezerinac.

Akademiji, kojoj su nazočili mnogobrojni uglednici javnog života, saborski zastupnici, te predstavnici vojske i policije, prethodila je sveta misa u crkvi Presvetog trojstva, koju je također predvodio biskup Jezerinac. U propovijedi je, među ostalim, govorio o obrani zemlje u Domovinskom ratu. Ocijenio je da je rat bio posljedica ateizacije, odbijanja Boga, te sitnih i krupnih političkih špekulacija.

Hina/mp

Odgovori

Skip to content