Predstavljena knjiga “Gvozdansko – Hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora” D. Borovčaka

Knjiga Damira Borovčaka “Gvozdansko – Hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora” predstavljena je četvrtak u dvorani Vijenac Nadbiskupskog pastoralnog instituta u Zagrebu.

O knjizi su govorili povjesničar Antun Abramović, predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović, sisački biskup mons. Vlado Košić i autor.


Podsjetivši kako su Hrvati nakon pokrštenja svjesno odbacili bilo kakvu agresiju na druge narode, Abramović ustvrdio kako su zato zauzvrat pobijedili sve osvajače, o čemu, kako je rekao, najbolje svjedoči junačka obrana Gvozdanskoga s 12. na 13. siječnja 1578.

Abramović smatra kako je Borovčakova knjiga veliki kamen u zidu plača hrvatske države i naroda. Dodao je kako joj snaga nije samo u stilu i istraživanju povijesti žrtve nego i u važnosti odnosa između branitelja i napadača.

Šeparović je napomenuo kako su se “Ostatci ostataka” Hrvatske branili u Zrinu i Gvozdanskom te ocijenio kako je i tada na hrvatske pozive Europa šutjela. “Nije šutjela samo Sveta Stolica”, rekao je dodavši kako se u temeljima naše države nalazi žrtva, čiju je državnost potvrđivala Sveta Stolica.

Podsjetivši na srpske pokolje Hrvata u Gvozdanskom i Zrinu na katolički Božić 1941. i 1991., Šeparović je upitao nalazi li se srpski doprinos državnosti današnje Hrvatske u pokoljima stanovništva u Vukovaru, Škabrnji, Dubrovniku i Vićinu?

Biskup Košić smatra kako su obranom i svojim žrtvama istovjetni Gvozdansko i Vukovar ali je razlika bila u, kako je rekao postupku agresora. Osmanska vojska je poslije zauzeća Gvozdanskoga zbog hrabrosti branitelje dostojno pokopala s mučeničkim počastima, napomenuo je dodavši kako su osvajači Vukovara ponižavali zarobljene vukovarske branitelje.

Hina, slike Ljubomir Škrinjar

 

Više o neponovljivoj hrvatskoj epopeji Gvozdanskog, pročitajte u hrvatskom vojniku

1 comment

Odgovori

Skip to content