Prosvjedi u Zagrebu i još 10 gradova

Održani su novi protuvladini prosvjedi u organizaciji mladih aktivista s Facebooka. Najveći odaziv prosvjednika ponovno je bio u Zagrebu, gdje je već tradicionalno prosvjed počeo na Cvjetnome trgu u 18 sati. Okupilo se nekoliko stotina prosvjednika i uputilo prema Trgu bana Jelačića te potom prema Markovu trgu. Putem su im se priključili građani pa ih je bilo nekoliko tisuća.

Uzvikujući parole Svi na ulice, Jaco odlazi, stigli su iznad Kamenitih vrata gdje ih je dočekala policija. Nakon kraćeg zadržavanja uz povike Dolje lopovi i HDZ mafija prosvjednici su otišli poručujući Doći ćemo opet. Nakon zadržavanja na Trgu bana Jelačića, gdje je izveden kraći performans, prosvjednici su se uputili Praškom ulicom uz povike Hoćemo izbore.

Prva od institucija koju su prosvjednici obišli bio je USKOK u Gajevoj ulici. Uzvikivali su: Uhitite mafiju. Potom su se Zrinjevcem prošetali do Zelenog vala. Ispred HAZU uzvikivali su Zašto šutite. Novo odredište prosvjednika bila je japanska ambasada. Tamo su stigli u tišini te upalili upaljače i svijeće te ostavili cvijeće iskazujući počast žrtvama u Japanu koji je pogodio jak potres.

Prosvjednici su šetnju nastavili prema HDZ-u na Trgu žrtava fašizma. Putem su “posjetili” MUP u Petrinjskoj ulici. Tada ih već bilo nekoliko tisuća. Ispred HDZ-a dočekala ih je specijalna policija. Prosvjednici su sve vrijeme na čelu kolone nosili transparent “Generalni štrajk”, koji su razvili i ispred sjedišta HDZ-a te posjedali na pod.

Prosvjede podupire 70 posto građana

Potom su došli pred stan potpredsjednika HDZ-a Vladimir Šeksa. I tamo su bili specijalci, a prosvjednici su vikali Čuvate mafiju.

Povorka se potom uputila do sindikata. Ispred zgrade SSSH uzvikivali su Prodane duše. Novo odredište prosvjednika bio je stan gradonačelnika Milana Bandića. I njega su počastili uzvikom Bandiću, lopove.

Prosvjednici su potom ponovno otišli ispred sjedišta HDZ-a na Trgu žrtava fašizma. Kratko se zadržavši, otišli su na Trga bana Jelačića, gdje je prosvjed završio nakon 21 sat te je najavljen novi za ponedjeljak u 18 sati.

Prosvjed u Varaždinu

Oko 400 građana okupilo se prijepodne na varaždinskom Trgu kralja Tomislava na drugom protuvladinom prosvjedu u tom gradu. Prosvjednici su ponovili da im je dosta laži i kriminala te članovima vlade poručili da odu. Kao i prije tjedan dana, kad ih se na središnjem gradskom trgu okupilo više od tisuću, prosvjednici su naglasili da jedva čekaju nove parlamentarne izbore.

Osim Vlade kritizirali su i aktualnu gradsku vlast, pa se među transparentima moglo uočiti i onih s porukama Grad baroka bez Čehoka i Dolje s HDZ-ovim vazalima. Nakon kraćih govora, prosvjednici su krenuli u šetnju središtem grada uzvikujući HDZ lopovi, Jaco odlazi te pozivajući ostale građane da također izađu na ulice. Novi prosvjed u Varaždinu najavljen je za sljedeću subotu.

Prosvjed u Zadru

U Zadaru su se prosvjednici počeli okupljati u 12 sati. Oko 200 mladih Zadrana okupilo se na središnjem gradskom Narodnom trgu i zatim šetalo poznatom zadarskom Kalelargom zahtijevajući ostavku vlade i raspisivanje izbora. Zastajali su ispred Županijskog suda te stranačkih prostorija HDZ-a i SDP-a jer smatraju da su to legla korupcije.

HDZ-ovce su nazivali lopovima, tražili su ostavku Vlade i raspisivanje izbora. SDP-ovcima su poručili da su izgubljeni u svemiru, a njihovom predsjedniku Zoranu Milanoviću pjevali pjesmu Zoki i potočić.  Građanima koji su na Narodnom trgu i Kalelargi ispijali svoje jutarnje kave zamjerili su na pasivnosti.

Prosvjed u Virovitici

Protuvladin prosvjed u Virovitici počeo je u 14 sati ispred zgrade gradske uprave gdje se okupilo 50-ak prosvjednika koji su uzvikivali Kiro lopove!. Nakon toga su se uputili prema stanu saborskog zastupnika Josipa Đakića uz povike Mafija – HDZ, Državu ste prodali i slično, a Đakiću su ispred zgrade u kojoj živi skandirali Jopa, lopove i Jopa izdajnik.

Sljedeće odredište bila je zgrada Virovitičko-podravske županije ispred koje su uzvikivali poruke županu Tomislavu Tolušiću – Tole, podobnik!.

Do prosvjednika su nakon njihova povratka pred gradsku upravu došli virovitički gradonačelnik Ivica Kirin i saborski zastupnik Josip Đakić koji se s prosvjednicima verbalno sukobio prijeteći sudskim tužbama. Sramite se, bitange jedne! Pred mojim stanom nemate što raditi i vrijeđati me. Recite, zašto sam lopov?, ljutito je vikao.

Novinarima izjave nitko od prosvjednika nije želio dati jer se, kažu, ne žele isticati, već samo ukazati na loše ponašanje Vlade i HDZ-a.

Prosvjed u Koprivnici

Na mirnim protuvladinim prosvjedima koji su počeli u 15 sati u Koprivnici okupilo se stotinjak većinom mlađih prosvjednika. Prosvjednici su od premijerke Jadranke Kosor zatražili da raspiše parlamentarne izbore. Neki od govornika zahtijevali su i nacionalizaciju banaka u kojima, uz Vladu, vide glavnog krivca za loše gospodarsko stanje u zemlji. Također je bilo rečeno ne ulasku Hrvatske u Europsku uniju ako neće biti jasno rečeno što nas tamo čeka.

Ni oporbene stranke nisu bile pošteđene kritike okupljenih koji su poručili da će prema novoj vlasti biti još kritičniji. Iako je za danas bio predviđen mimohod prosvjednika Koprivnicom, to se nije dogodilo. Okupljeni su se nakon sat vremena razišli.

Prosvjed u Slavonskom Brodu

Na prosvjedu u Slavonskome Brodu okupilo se 30-ak nezadovoljnika. To je četvrti u nizu prosvjeda organiziran pred zgradom Brodsko-posavske županije s dosada najmanjim brojem sudionika. Ne skrivajući razočaranje slabim odazivom, jedan od organizatora Marijan Grgić kazao je kako ipak neće odustati od daljnjih akcija.

Prosvjed u Rijeci

Oko 400 prosvjednika sudjelovalo je na protuvladinom prosvjedu u Rijeci s porukom da im je jedini cilj odlazak sadašnje vlade i da svaka sljedeća neće moći raditi što hoće.

Prosvjednici su zatim u koloni od trga ispred hotela Kontinental do Jadranskog trga i natrag nosili transparente Dolje vlada odmah i sada, Korupcija=HDZ+SDP, HDZ i SDP zaljubljeni par, u Remetincu će se vjenčati nama na dar i druge, a skandirali su Svi na ulice, Narod je na ulici, Dolje političke elite, HDZ lopovi i SDP lopovi.

Pred zgradom poglavarstva grada Rijeke te pred sjedištem riječkoga HDZ-a neki od prosvjednika bacali su papirnate zrakoplove i gađali zgužvanim papirima te dvije zgrade. Na zgradu poglavarstva netko je bacio stakleni predmet, vjerojatno bocu.

Najavljeno je da će u buduće prosvjedi u Rijeci biti organizirani srijedom u 18 i subotom u 16 sati.

Prosvjed u Šibeniku

Nekoliko stotina Šibenčana okupilo se u 18 sati ispred zgrade Šibensko-kninske županije. Na prosvjedu su iskazali nezadovoljstvo aktualnom politikom u državi. Napisima Jaco odlazi, U ovoj državi i Chuck Norris bio bi bez prosvjednici su zazivali kolektivnu ostavku vlade.

Prosvjed u Sisku

U Sisku se prema procjenama policije tristotinjak Siščana okupilo u prosvjednoj šetnji Siskom. Davor Mouček, jedan od organizatora, očekuje puno veći odaziv građana Siska na zajedničkom prosvjedu koji je planiran za 19. ožujka u Zagrebu.

Prosvjed u Puli

Tristotinjak građana okupilo se na pulskom trgu Portarata u Puli na protuvladinom prosvjedu kako bi još jednom iskazali nezadovoljstvo i negodovanje protiv aktualne Vlade. Ostavka Vlade, najskorije raspisivanje izbora i kontrola nad moćnicima koji su ih doveli do Zavoda za zapošljavanje, zajednički je zahtjev prosvjednika u Puli koji su u jednom trenutku donijeli tri kontejnera za smeće na kojima su zalijepili natpis Ne želiš da tvoja djeca kopaju po kontejneru? – Izađi na prosvjede.

Prosvjed u Labinu

Prosvjed u Labinu večeras je okupio stotinjak većinom mlađih građana. Oni su, uz trube i zviždaljke, nosili i transparente s porukom Istarska malvazija s okusom Rockwoola, iz IDS-ovog podruma, piše Hina.

HRT

Odgovori

Skip to content