Referendum o ulasku u EU: Prvi službeni rezultati 66,24 ZA ulazak u EU

Obrađeno je 98% glasova. Za ulazak Hrvatske u Europsku uniju glasovalo je 66,24 posto birača  s pravom glasa. Bilo je 1.274.815 glasova za ulazak, 638.278 protiv, a 11.492 nevažećih. Prema prvim neslužbenim rezultatima, samo je 47 posto birača izašlo na referendum

Reakcije:

Marjan Bošnjak, autor knjige “EU ne hvala”, rekao je za HRT da ga ne čudi rezultat, jer se vodilo isključivo jednosmjerna kampanja koja podržava ulazak u EU.

Što se tiče odaziva, on je slab. Za ovo su zaslužni svi, a najviše građani jer bez njih to ne bi bilo ostvarivo. U svakom slučaju zaslužne su i Vlade prije. Ovo je sigurno jedan milenijski pothvat za nas, ali i za Europu, rekao je bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Roko Šikić rekao je da je jako razočaran. Kritizirao je kako je suzbijana javna rasprava i da napuhani broj birača također dovodi cijeli referendum pod znak pitanja. U studiju HRT-a kritizirao je i javnu televiziju, tvrdeći da  nije dala prostor otvorenoj raspravi.

Željko Sačić izjavio je kako rezultat ne ide u korist hrvatskom narodu. Dodao je da je rezultat referenduma ujedno i rezultat protuhrvatske politike koja se provodi već 20 godina. “Nijedna država nije išla u EU sa tako malim brojem birača koji su se odazvali referendumu. U pitanju je grubo kršenje nacionalnih interesa. Političkim elitama ne priznajemo pobjedu, ovo je poraz hrvatske slobode! Planiramo daljnje aktivnost, osnovali smo vijeće za Hrvatsku”, rekao je Željko Sačić, predsjednik Akcije za bolju Hrvatsku.

Vesna Pusić rekla je da je rezultat jako dobar znak za Europsku uniju te da je “jasan i glasan”. Za nju odaziv nije bio nizak.

Jadranka Kosor je na pitanje jesmo li mogli bolje s izlaznošću kazala da je bitno da je sve završilo. ‘Ljudi su se malo umorili, naši pregovori su trajali dugo, bili su naporni bilo je puno padova i uspona, ali bitno je da je sada kraj. I kako zakoni, odnosno propisi, kažu odlučit će se na referendumu ako 50 posto plus jedan glasač bude ‘ZA”, rekla je Kosor.

Dužnosnici čekali rezultate u Saboru

Najviši državni dužnosnici, kao i pripadnici oporbe, rezultate referenduma čekalli su zajedno – u Hrvatskom saboru. Nazočni su predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Sabora Boris Šprem te premijer Zoran Milanović, koji će se nakon objave rezultata obratiti javnosti.

Uz njih, u Saboru su  i potpredsjednici Sabora i zastupnici, potpredsjednici Vlade i ministri u Vladi, bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, bivši predsjednici Sabora i predsjednici dosadašnjih vlada.

Prisutni su i članovi pregovaračke skupine i glavni pregovarač Vladimir Drobnjak te predstavnici sudbene vlasti, Oružanih snaga, župani, gradonačelnici, rektori sveučilišta, predstavnici sindikata i vjerskih zajednica – ukupno petstotinjak osoba.

Odgovori

Skip to content