Zastoj u provedbi Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom!

Zagreb, 6. siječnja 2012. (Hina) – Akademik Vladimir Ibler izjavio je danas kako je činjenica da Europska komisija nije ispunila svoju zadaću određenu Sporazumom o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade te strankama dostavila popis kandidata s kojega bi dogovorom imenovale predsjednika i dva člana Arbitražnog suda.

Poznati hrvatski stručnjak za međunarodno pravo podsjetio je pritom da je sporazumom utvrđeno da procedura predviđena Arbitražnim sporazumom počinje teći od 9. prosinca 2011. datuma potpisivanja Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji pa su stranke od tog datuma u roku od petnaest dana trebale dogovorom imenovati predsjednika i dva člana Arbitražnog suda, priznate stručnjake međunarodnog prava s popisa kandidata sastavljenog od predsjednika i člana za proširenje Europske komisije.

“Budući da nije poštovan rok koji je počeo teći 9. prosinca, dakle još prije puna četiri tjedna, ostali smo bez uporišne točke početka procesnih rokova”, izjavio je Hini, dodajući da se time dogodila odgoda provedbe arbitražnog sporazuma za koju se ne zna do kada će  trajati.

S obzirom na to da je petanaestodnevni rok u kojem su stranke dogovorom trebale imenovati predsjednika i dva člana Arbitražnog suda istekao, Ibler smatra kako predsjednik Međunarodnoga suda (ICJ) “ima pravo i dužnost sada bez odgađanja obaviti svoju zadaću određenu arbitražnim sporazumom te imenovati predsjednika i dva člana Arbitražnog suda”.

Odgovori

Skip to content