Azerbajdžan i iranska kriza – napetost se širi prema južnom Kavkazu

Aktualna napetost na Bliskom istoku brzo se širi regijom – država koja je posljednjih dana došla u fokus zbivanje je Azerbajdžan (koji graniči s Iranom).

Prema najnovijim informacijama vlasti u Azerbajdžanu privele su nekoliko navodnih pripadnika iranske tajne službe i organizacije Hezbollah.

Azerbajdžanske vlasti tvrde kako su isti “planirali napade na strane državljane”.
Državna televizija prenosi kako su osumnjičeni skupljali sigurnosne podatke i gomilali eksploziv i oružje.

Uhićenje podsjeća na ono od prošlog mjeseca kada su privedena dva muškarca za koje se tvrdi kako su planirali napasti židovsku školu u glavnom gradu Baku.
U susjednoj Gruziji prije nekoliko dana dogodio se bombaški napad na izraelsku ambasadu.
Za sve napade Izrael je osudio Iran i organizaciju Hezbollah, ne samo na jugu Kavkaza već i one u Indiji i nedavno u Bangkoku.

S druge strane Iran poriče sve navode i optužuje Azerbajdžan da čuva Mossadove tajne agente koji su direktno odgovorni za atentat na iranskog nuklearnog znanstvenika, prenosi iranska novinska agencija Fars.

Gruzija i Azerbajdžan saveznici su SAD-a, obje države podržale su NATO invaziju u Afganistanu. Jasno je kako će obje zemlje, ukoliko dođe do šireg sukoba, biti značajan element u vojnoj strategiji zapadnih sila.
Politički analitičar, Alexander Rondeli, rekao je za BBC kako cijela regija južnog Kavkaza postaje nešto kao Švicarska prije izbijanja Drugog svjetskog rata – mjesto od kuda operiraju brojni špijuni: “Svi koriste južni Kavkaz za svoje tajne ratove, u to nema sumnje.”
upi.com | FA

Odgovori

Skip to content