Biskup Pozaić: „Vraća li se to 1945. godina ?“

U zagrebačkoj se katedrali od utorka 7. do četvrtka 9. veljače slavila trodnevnica kao duhovna priprema za proslavu spomendana bl. Alojzija Stepinca, koju su predvodili

zagrebački pomoćni biskupi. Prvi dan, u utorak 7. veljače, misu je predvodio mons. Mijo Gorski. Sutradan, u srijedu 8. veljače, euharistijsko je slavlje predvodio mons. Dr. Ivan Šaško, a posljednjega dana trodnevnice misu je predvodio mons. Valentić Pozaić. S obzirom na to da su se u nekim medijima posebno citirali dijelovi njegove propovijedi, donosimo ih na temelju vijesti koju je poslao Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

 

Podsjetivši da su izjavu ministra o početku ljudskog života hrvatski biskupi ocijenili kao „nestručnu, nehumanu, ideološki motiviranu“, biskup Pozaić se zapitao:

„Vraća li se to  ’45., kad je vrijedilo: Drug komesar je rekao: ‘Nema Boga!’  i – nema Boga. Danas drug komesar kaže: ‘Nema čovjeka-embrija!’ i – nema čovjeka-embrija.

Za jedne može biti, u razna doba  – za druge ne. Ovisi o procjeni i samovolji pojedinca-partijca. Skojevci su opet u modi. Ignorancija i arogancija imaju pravo javnosti.

Notorna je komunistička ideologija: sve što nije na liniji partije, tim samim je osuđeno kao rigidno i konzervativno, klero-fašističko.

Takvih smo se floskula naslušali 50 godina tijekom udružene zločinačke komunističke diktature u 20. stoljeću.

Takvi se stavovi danas opravdavaju prizivom na 21. stoljeće. Po očitovanoj ignoranciji i aroganciji, koju do danas nitko nigdje nije demantirao, mogli bi pripadati u 21. stoljeće – prije Krista! Tamo nekamo gdje nema ni embriologije, ni Dekaloga, ni Hipokrata.

Kako je moguće u državi Hrvatskoj, danas, zastupati tako ekstremno rigidne i zaostale, ideološki zaslijepljene partijske stavove? Jednostavno: Moguće je – jer u Hrvatskoj nije provedena lustracija.“

Kazavši da je na te začudne pojave reagirala Građanska inicijativa pozivom na akciju „I ja sam bio embrij“,kojom se htjelo „podsjetiti  da svaki ljudski život počinje začećem, da je embrij od početka istinito ljudsko biće, baštinik dostojanstva i nepovredivih prava ljudske osobe +++, da ima pravo na poštovanje i temeljno pravo na život“, mons. Pozaić je primijetio da je s Markova trga – gdje je putem elektroničke pošte zaprimljeno silno mnogo zahtjeva za očitovanjem o takvoj izjavi – predsjednik Vlade, umjesto da odgovori, prezreo je primljene „e-mailove“ nazvavši ih „spam“ = smeće.

Valja se upitati, zaključio je mons. Pozaić: „Znači li to da su za predsjednika Vlade i svi ti hrvatski građani, koji su se usudili iznijeti svoje mišljenje, također „spam“= smeće?! Koji si predsjednik vlade, demokratske, može to dopustiti, i opstati? Može onaj – totalitarne, iz ’45.!

Glas Koncila, Broj 7, 19. veljače

Odgovori

Skip to content