Dr. Branimir Molak o alarmantnom stanju u energetici

Nije istina da su naftni derivati u Hrvatskoj poskupjeli zbog poskupljenja nafte u svijetu o čemu nas “informiraju” neki “stručnjaci” za poskupljenja u medijima. Cijena nafte je u razdoblju od godinu dana imala trend smanjivanja.

Naftni derivati su poskupjeli isključivo zbog potrebe punjenja proračuna RH (jer drugi izvori za punjenje nisu dovoljno izdašni), a od poskupljenja imaju koristi i Mađari (koji upravljaju INA-om). Jedan od “informatora” se žali da više od pola cijene odlazi državi Hrvatskoj, a on bi zacijelo htio da odlazi Mađarskoj.

Ima li spasa Hrvatskoj?

Naftni derivati u Hrvatskoj su poskupjeli isključivo zbog onoga o čemu piše u tekstu (i  poveznicama u njemu): objavljenom na desetak Internet portala u Hrvatskoj i inozemstvu, od kojih je postavljen na: http://www.hrvatski-fokus.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=4225:bez-nacionalizacije-opljakanog-i-neovlateno-poklonjenog-strancima-nema-izlaza-iz-krize&catid=3:gospodarstvo&Itemid=21 . Poskupljenje nema nikakve veze sa zbivanjima izvan Hrvatske.

Još neke od činjenica zbog kojih nema drugih razloga poskupljenju derivata i plašenja javnosti da će nafta uskoro premašiti 200 USD/bbl (u Hrvatskoj poskupljuju derivate sada zbog toga što će nafta u svijetu jednom poskupjeti) su i: dokazane rezerve nafte u svijetu su u porastu; Europa više od 50% potreba za naftom namiruje iz RF; glavni opskrbljivači SAD-a naftom su Kanada i Venezuela; udio Irana u proizvodnji nafte iz zemalja Perzijskog zaljeva je tek oko 1/6; arapske zemlje opskrbljuju naftom najviše Japan, te Kinu i Indiju  itd. itd. Cijena naftnih derivata u Hrvatskoj posve je neovisna o cijeni osnovne sirovine – nafte. Izumitelji formule po kojoj određuju cijenu naftnih derivata trebali bi dobiti Nobelovu nagradu

Dr. Branimir Molak

http://www.mirah.hr/?page_id=365

Odgovori

Skip to content