EXORCIST: pozadina poznatog filma, suvremenog i današnjim ljudima

Ovaj film je snimljen 1973. godine, prema istinitim događajima, koji su se dogodili mladiću iz luteranske obitelji. god. 1949.  Film je djelovao tako snažno i na vjernike i nevjernike, tako da su često vozila hitne pomoći čekala ispred kina, da bi ljudima pomogla i smirila ih.

Dodatni učinak je bio da su mnogi vjernici hrlili u crkve, želeći se ispovijedit…

Dok je ovaj film napravljen puno ozbiljnije i vjerodostonije, nego mnogi slični suvremeni uradci, koji vrlo često samo zabavljaju i banaliziraju stvari, donosimo nekoliko 10-minutnih clipova koji prate okolnosti snimanja filma.

Prisjetimo se uz to, i dijela današnjih, nedjeljnih čitanja (Mk 1,…)

32Uvečer, kad sunce zađe, donošahu preda nj sve bolesne i opsjednute. 33I sav je grad nagrnuo k vratima. 34I on ozdravi bolesnike – a bijahu mnogi i razne im bolesti – i zloduhe mnoge izagna. I ne dopusti zlodusima govoriti jer su ga znali. ….
…Kaže im: “Hajdemo drugamo, u obližnja mjesta, da i ondje propovijedam! Ta zato sam došao.” 39I prođe svom Galilejom: propovijedao je u njihovim sinagogama i zloduhe izgonio.

 

Važno je sebi posvjestiti da Zlo postoji, da ljude želi zavarat, potičući naše slabosti, nered i strasti, da bi dok upadamo u klopku, on likovao,

Megal

 

 


Odgovori

Skip to content