FOTO: Zbog snijega u Splitu proglašen neradni dan

Zbog snijega koji od noćas pada u Splitu i koji je ponegdje visok i do 20 centimetara, danas je u tom dalmatinskom gradu nenaviklom na zimske uvjete, a radi “ugrožene sigurnosti pješaka i vozača”, proglašen neradni, odnosno “snježni dan”.

Odluka o proglašenju neradnog dana donesena je u konzultaciji sa Stožerom zaštite i spašavanja, za splitske vrtiće i škole te djelatnike gradske uprave i gradskih tvrtki, osim službi potrebnih za nužno održavanje i servisiranje i uklanjanje posljedica zimskih uvjeta, priopćeno je iz ureda splitskog gradonačelnika Željka Keruma, koji je preporučio i ostalim građanima da ostanu u svojim kućama dok se uvjeti na javno-prometnim površinama ne promijene.

Zbog snijega na splitskim prometnicama od jutros ne voze i gradski autobusi, što dogradonačelnik Jure Šundov objašnjava time da su ulice u Splitu pod nagibom te kao takve problematične za promet ukoliko se na njima zadržava snijeg.

U Zračnoj luci Split doznaje se kako su zbog snježne mećave do podneva otkazane sve linije u dolasku i odlasku, zasad za Zagreb i Muenchen, nakon čega će s vidjeti hoće li se uspostaviti.

Tvrtke Cestar i Županijske ceste, ugovoreni koncesionari za održavanje cesta rade na saniranju prometnica na području grada Splita po prioritetima.
Snijeg podigao i liječnike na dežurstva

U splitskom KBC-u su izvijestili da su zbog izvanrednih okolnosti svi dežurni liječnici i medicinsko osoblje noćne smjene zadržani na dužnosti i danas radi eventualne intervencije u slučaju ozljeda Splićana na cestama zbog snijega.

Snijeg radi probleme i u okolici Splita, a za Šibensko-kninsku županiju još je jučer najavljeno da, zbog jake bure, niskih temperatura i snijega, neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama na području županije. Odluku o održavanju nastave u ponedjeljak župan će donijeti u nedjelju, nakon što bude poznata detaljnija prognoza za idući tjedan.

U Makarskoj, kao i na području od Baške Vode do Podgore, gdje se temperatura spustila i do dva stupnja ispod nule jutros, ne pada snijeg, no ceste su mokre od kiše koja i dalje pada. Na Biokovu je jutros izmjereno minus 4 Celzijeva stupnja, i dalje pada gusti snijeg. Visina mu je pedesetak centimetara, a u nanosima i znatno više, izvijestio je dežurni tehničar na odašiljaču HRT-a na Svetom Juri na Biokovu.

Promet na državnoj cesti D8 odvija se vrlo otežano jer snijega ima već od Brela prema Splitu i od Drašnica prema Pločama pa je obvezna upotreba zimske opreme, doznaje se od makarske Policije.

Na putnim pravcima Makarska–Vrgorac preko Biokova i Dupci–Šestanovac ima snijega iako se ceste neprekidno čiste i posipaju, pa uz obveznu upotrebu zimske opreme vozačima se ipak preporuča da ne kreću na put bez valjanog razloga, poručuju iz Gradskog centra Osejava u Makarskoj.

Autobusi iz Zagreba kasne u dolasku u Makarsku više od dva sata, a iz Splita i Metkovića kašnjenja su četrdesetak minuta. U prekidu su katamaranske linije s Lastova i Hvara prema Splitu.

Autor: benedikt.hr/Hina

Odgovori

Skip to content