Z. Vukman: Gdje je Hrvatska?

Umjesto kolumne pišem danas svojevrsno otvoreno pismo u ime onih građana koji ne žive u “regiji” ili “regionu” niti “na ovim prostorima”, nego u Republici Hrvatskoj, i koji svoj nacionalni, kulturni, socijalni, zavičajni, mentalitetski, duhovni i svaki drugi identitet ne poistovjećuju s nekakvom “regijom” i koji se ne pronalaze na apstraktnim “ovim prostorima”. Za njih je Hrvatska dovoljno velika i dovoljno važna, ne stide se njezina značaja niti misle da je tako mala, promašena i jadna da bi je trebalo uklapati u “regione”.
Pitam, dakle, sve one novinare, intelektualce, javne djelatnike i obične građane kojima je u govor, izričaj i misao umjesto Hrvatske i umjesto lijepe riječi domovina, ušla sintagma “na ovim prostorima” ili pojam “regija” kao sinonim za sve ono što bi trebali misliti pod pojmom Hrvatska, ali ne misle jer je svjesno ili podsvjesno vide kao jedino moguću i važnu u okviru fantomskog “regiona” ili utopljenu “na ovim prostorima” – pitam ih i usrdno se nadam da će netko pristojno odgovoriti, što vam, za ime Božje, znači ta “regija”, i gdje su vam “ovi prostori”, opišite ih, definirajte ih zemljopisno, nacionalno, kulturno, kako god, ili prestanite govoriti da se nešto događa “na ovim prostorima” ili da je važno za “regiju”, ako se već događa u samoj Hrvatskoj!

Zamislite da u Irskoj ili Danskoj na primjer, nitko ne kaže da se dogodilo nešto u Irskoj ili Danskoj, nego “na ovim prostorima”! Kakav samo podsvjesni nacionalni redukcionizam, ali i komplekse time pokazujete!

Dragi moji “regionalni” sugrađani i sunarodnjaci, možete li se orijentirati u Hrvatskoj kao Hrvatskoj, a ne “na ovim prostorima”, i može li Hrvatska imati svoju samosvijest i budućnost, a da se ne mora sve automatski aplicirati na “regiju” kao da ne bi smjela postojati bez nje, i kao da sve što činimo, činimo za “regiju”?

Je li ta regija sinonim za novi jugoslavenski prostor bez kojega po nekim teorijama Hrvatska ne može? Zašto umjesto “regija” naprosto ne kažete – “Jugoslavija”, bit će vam tako lakše, a svima nama razumljivije? I što ćemo i kamo ćemo mi koji ne živimo u vašoj “regiji” i koji nismo “na ovim prostorima”, nego čvrsto, duboko i postojano na hrvatskom tlu, makar nas razni vihori nastojali iskorijeniti?

Trebamo li bježati od “vaših prostora” i “regije” koja zaudara na mračnu balkanštinu i raspinje hrvatsko biće na ono europsko u njemu, i ono balkansko, ne dajući nam živjeti i otići već jednom “s ovih prostora”, na koje nas vi verbalno, pojmovno, mentalno, duhovno i na koncu politički želite vratiti?

Da, mnoge nevolje počnu spontano, nesvjesno, uvuku se u srca, misli i govor, postanu opći trend. Zaista je iritantno slušati vas tolike novinare koji kad govorite o nekom događanju u Hrvatskoj ne spominjete da se nešto dogodilo u njoj, nego “na ovim prostorima”! A kad je i spominjete, onda je ona za vas samo dio “regije”!

Smijem li barem simbolično i prigodno ironično u znak prosvjeda uzviknuti “dolje regija!” i “dolje ovi prostori”, a “živjela Hrvatska” koja nije na tim prostorima i koja nije u vašim regijama! Ili pak, ako vam se toliko sviđa pojam regije, zašto ne promišljate Hrvatsku u kontekstu srednjoeuropske regije, a ne Zapadnog Balkana? Dajte, molim vas, nacrtajte mi granice vaše “regije” i “ovih prostora”, da bih znao kojim mi je putem ići, a da ne zalutam preko istočnih granica.

Draže mi je biti ovdje, u Hrvatskoj, kakva god bila, jer uvijek može biti bolja negoli je vidi Igor Mandić u svojim jugoslavenskim fantazmagorijama. Valjda imam pravo kao i građani i Hrvati koji slično misle, biti na distanci od vašeg regionalnog delirijum tremensa, i živjeti u svojoj zemlji, svojoj domovini, u miru Božjemu, već jednom!

Z. Vukman/icom

Odgovori

Skip to content