Leopold Auburger: Velikobritanski i unitarizam iz EU kao podloga uspostave Zapadnog Balkana

Poznati njemački slavist Leopold Auburger smatra kako prevladavanje “bhs” (bosansko-hrvatskog-srpskog) jezičnog unitarizma predstavlja, u današnjoj, trećoj epohi u povijesti hrvatskog književnog jezika, za hrvatsku jezičnu zajednicu hitnu i aktualnu zadaću.

Tu tvrdnju iznio je u znanstvenom članku “Periodizacija povijesti hrvatskoga književnog jezika u tri epohe i osam razdoblja djelovanja serbokroatizma” koji je na njemačkom jeziku objavio posljednji broj “Filologije” (56/2011.), časopis Razreda filoloških znanosti HAZU koji izlazi dva puta godišnje.

Kako napominje, “bhs” unitarizam prije svega je sastavnica EU-ova plana krojenja područja tzv. “Zapadnog Balkana” s Hrvatskom kao podređenom pokrajinom u njemu, prenosi Hina.

>>Otvoreno pismo tjednika ׳Hrvatsko slovo׳: Zašto ustanove šute kad je u pitanju drsko i nezakonito omalovažavanje hrvatskoga jezika?

“Bez dvojbe hrvatska jezična zajednica žurno mora naći puteve da politički učinkovito pobije taj novi unitarizam”, smatra njemački slavist, koji sustavno proučava hrvatski jezik i njegovu povijest.

Po njegovim riječima, novi “bhs” unitarizam počeo se planski razvijati izvan hrvatske jezične zajednice u 90-im godinama, posebice nakon “Oluje”. Auburger  pri tom upozorava na vanjsku i kulturnu politiku Srbije, na političke snage iz redova srpske manjine u Hrvatskoj, na već otprije jugoslavistički, serbokroatistički i protuhrvatski nastrojene čimbenike u Hrvatskoj, i na politike pojedinih zemalja članica EU, npr. one velikobritanske, no i politike EU u cjelini.

R.H.

Odgovori

Skip to content