Milan Ivkošić: Sanaderov barba Luka

Bebić se i ne može ispričati, jer je na isti način služio Titu kad je tražio ukidanje Matice hrvatske u Metkoviću, na isti je način služio Tuđmanu kao i Sanaderovo j detuđmanizaciji Hrvatske

Koji dan poslije protekloga Božića pisac Ivan Aralica, kao član Savjeta predsjednice HDZ-a, po tajnici je Jadranki Kosor predao natuknice o pročišćenju i budućem radu stranke. Ali kako se gospođa sa svojih visina nije udostojila bar javiti da je tekst preuzela i vidjela i kako se pojavilo još nekoliko kandidata za predsjednika HDZ-a, Aralica je odlučio natuknice objaviti i za njih i za svekoliko općinstvo, pa su izišle u “Hrvatskom listu”. U tekstu je “glavni lik” Ivo Sanader, a na samom početku veliki književnik napominje kako je pogrešno “čekati konačan pravorijek sudskog procesa koji se trenutno vodi protiv Sanadera i tek onda pristupiti purifikaciji stranke od njegove krimogene, izdajničke i koruptivne politike”. Gotovo istodobno jedan drugi poznati hadezeovac, bivši predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, izjavljuje kako bi se budući predsjednik stranke trebao narodu ispričati zbog svega što je HDZ napravio a nije bilo dobro. A tu zamisao prihvaća većina kandidata za šefa stranke! Nevjerojatno!
Nevinašce koje nagovara stranku na pokajništvo izigrava čovjek koji je svojom imovinom jamčio za puštanje optuženika Sanadera na slobodu i koji svom prijatelju bivšem premijeru nikad ne bi pripisao “krimogenu, izdajničku i koruptivnu politiku”. A baš takvu politiku svesrdno je šest godina podupirao Bebić, slavio Sanaderovu demokratičnost i suprotstavljao je Tuđmanovoj autokratskoj stravi od koje ga je na sastancima gušilo u grlu, te je za te zasluge bio nagrađen mjestom predsjednika Sabora.
Bezličnom, poslušnom, odanom i lukavom seljaku koji je znao kako sa svakom vlašću koja mu je od koristi Sanader je dao potpuno povjerenje. Takav, Luka se Bebić i ne može ispričati, jer je njegova poslušnost despotima posve izbrisala svijest o zlu koje ti despoti čine. Na isti je način služio Titu kad je poslije sloma Hrvatskoga proljeća u Karađorđevu tražio da se ukine ogranak Matice hrvatske u Metkoviću, na isti je način služio Tuđmanu kao i Sanaderovoj detuđmanizaciji Hrvatske. Nevjerojatan je nedostatak kritičnosti HDZ-ovih predsjedničkih kandidata, svih osim Jadranke Kosor i Karamarka, koji s osobitim poklonstvom prihvaćaju zamisao Sanaderova barba Luke.
A bit će da je prihvaćaju i zato što bi u nekom budućem scenariju htjeli da im tko takav služi kao što je Bebić služio svim gazdama. Ali je strašnije samo prihvaćanje isprike, koja bi značila dovođenje u inferioran položaj stranke koja ima superiornu povijest. Koja je najzaslužnija za stvaranje i obranu ove države, za uređenje svih njezinih institucija, a i za to što je koaliciji Ivice Račana i Dražena Budiše zemlju predala gotovo bez inozemnoga duga! Na stranu pojedinačna zla za koja postoje sudovi i svećenici, ali 90 posto crnila kojim je od početka premazivan HDZ jest crnilo pristranih medija, kojima je oduvijek bio cilj nametnuti HDZ-u defenzivu, poziciju nepoćudnog, osjećaj krivnje, odgovornost za zločine povijesnih razmjera.
No zna li, na primjer, gospodin Prgomet, koji veliki zločin privatizacije svaljuje na HDZ, da se u toj privatizaciji okoristilo najviše komunističkih direktora s pomoću menadžerskih kredita, a Željko Rohatinski ne želi objaviti popis onih koji su ih dobili jer su to – bankovne tajne! Usput rečeno, isti taj Rohatinski, dok je Hrvatska u ratu krvarila, bio je sudionik skupa u Parizu na kojem se planirala obnova Jugoslavije. Je li se on i jesu li se toliki i političari i mediji ispričali za slične izdaje, jesu li se ispričali za predaju oružja hrvatske Teritorijalne obrane zločinačkoj JNA, jesu li se ispričali za trajno sotoniziranje najistaknutijih domoljuba i časnika koji su oslobodili ovu zemlju, jesu li se ispričali za zločine što su ih napravili pripadnici lijevo-liberalnih stranaka?
Milinović, Milošević, Prgomet i Kujundžić kukavički su, povodeći se za pomodnim ljevičarskim okrivljavanjem HDZ-a, prihvatili zamisao minornog Bebića koji se poveo za istom tom pomodnošću, ocrnjujući HDZ na isti način na koji je svojedobno ocrnjivao Maticu hrvatsku.
M. Ivkošić/večernji list

Odgovori

Skip to content