Šola: Udba nikad jača, Udba naša sudba!

Nije prošla ni puna godina dana kako je Sabor donio Zakon o pronalaženju, obilježavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon 2. svjetskog rata, a već se stvar želi minirati. Naime, ministar Predrag Matić Fred u tajnosti, kroz hitnu proceduru, kani dokinuti neovisni Ured koji je u tu svrhu formiran i staviti ga pod okrilje svog ministarstva, tj. pod nadzor aktualne vlasti, čime se krši ono što je taj zakon želio izbjeći – politiziranje komunističkih zločina i ponovno dnevnopolitičko zamaranje naroda partizanima i ustašama.

U suočavanju sa zločinima komunizma Hrvatska očito nema sreće. Osim što se spomenuti zakon godinama mukotrpno porađao (najveći kočničar Zakona bio je Pupovčev SDSS), nakon što su za njega glasovali gotovo svi saborski zastupnici uključujući i SDP-ove, te je Hrvatska i u tom smislu počela provoditi europske standarde (Rezolucija Vijeća Europe 1481/2006), nakon što je ustanovljeno od politike neovisno tijelo za njegovu provedbu, stranka koja je i sama glasovala za taj zakon (SDP) stvar vraća na početak, dokidajući Ured. Koji bi mogli biti razlozi? Ministar Matić će se očito opravdavati mjerama štednje, premda je novac predviđen za rad Ureda uistinu nebitan.

Izravno zainteresirane obavještajne strukture

Razloge, čini se, treba tražiti na drugoj strani, u određenim državnim i paradržavnim obavještajnim strukturama koje su izravno zainteresirane da takav neovisni ured ne profunkcionira, jer time štite vlastitu prošlost. Naime, provedba zakona u sklopu Ministarstva branitelja (koja nelogičnost, što ima Ministarstvo branitelja sa zločinima komunizma) povjerila bi se pukovniku Grujiću, danas pomoćniku ministra Matića, koji je i vjerojatni pokretač ove diverzije. Pukovnik Grujić svoju karijeru započeo je u vrijeme bivše države upravo ovdje u Osijeku kao šofer šefa Udbe (SDS-a), da bi ga Josip Perković devedesetih povukao u Zagreb, tako da Grujić i danas slovi kao dio Perkovićeve mreže. Naime, Josip Perković izravno je zainteresiran za eutanaziranje neovisnog Ureda za obilježavanje i pronalaženje žrtava komunističkih zločina, budući da su u nadležnosti Ureda i zločini komunističkih obavještajnih službi nad ubojstvima hrvatskih političkih emigranata u inozemstvu. Perković je, podsjećamo, u Njemačkoj optužen za ubojstvo Đurekovića, pa se jamačno ne raduje ulasku Hrvatske u EU, jer danom pristupanja EU na snagu stupa i jedinstveni europski uhidbeni nalog na temelju kojega bi Perković trebao biti izručen njemačkom pravosuđu.

Koja je uloga Ureda Predsjednika?

Trebalo bi vidjeti i koja je uloga Ureda Predsjednika u cijeloj priči budući da je ministar Matić, i danas blizak Josipovićevu Uredu, na neformalnim sastancima Vlade sustavno plasirao dezinformaciju kako je rečeni Zakon HDZ-ova ostavština pa ga treba pripojiti njegovoj kontroli. Zato je ključno pitanje ne samo uloga Ureda Predsjednika u svemu tome nego i imaju li pripadnici bivših komunističkih tajnih službi i potencijalni sudionici zločina koji se istražuju, dovoljno snage da uspiju u svom naumu. Ako se to dogodi, bez ikakve “teorije zavjere” u miru ćemo moći konstatirati: Udba nikada jača, Udba naša sudba!

Izvor: Glas Slavonije, Ivica Šola

Odgovori

Skip to content