Paraobavještajno podzemlje vuče konce predizbornog rata u HDZ-u

ODMETNICI IZ SOA-e PONOVNO U AKCIJI

Smatram kako je u slučaju gospodina Salapića riječ o paraobavještajnom podzemlju, a ne formalnim tajnim službama. Pritom mislim na osobe koje su nekada bile dio hrvatskih tajnih službi, a danas su još vezane za tu instituciju, ali rade na ostvarenjima nekih privatnih, a ne nacionalnih interesa. Rat u HDZ-u bit će težak. Ovo je tek početak, ispipavanje snaga, rekao nam je Šime Lučin.


Bitka za tron najveće hrvatske političke organizacije tek je započela, a već su počeli slijetati prvi udarci ispod pojasa. Struje unutar Hrvatske demokratske zajednice sukobljene su na nekoliko fronti, od onih mjesnih do prvih linija u samom predsjedništvu stranke. Aktualna predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor javno je optužila protukandidate u utrci za čelnu poziciju stranke da joj podmeću te da je svim silama žele eliminirati. Poseban naglasak je stavila na bivšeg ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, sumnjive poslove njegove tvrtke Soboli i njegovu skrivenu agendu unutar HDZ-a.

Kandidat za predsjednika osječkog HDZ-a Josip Salapić, sumnjajući u tajno praćenje i prisluškivanje, zatražio je zaštitu MUP-a i provjeru njihove Unutarnje kontrole. Naime, Salapić tvrdi da određene službe koje se zovu Sigurnosno-obavještajna agencija rade na njegovoj kompromitaciji za interese koji nisu u skladu sa zakonom, odnosno da medijima i neovlaštenim osobama dostavljaju kompromitirajuće informacije.

– Sve informacije o tom slučaju sam proslijedio nadležnom ministru i predsjedniku države. Nisam se obratio policiji u Osijeku, budući da sumnjam kako i oni rade nezakonito. O detaljima ne mogu razgovarati iz sigurnosnih razloga – kratko nam je objasnio svoju situaciju Salapić.

Ispipavanje snaga

Angažman špijunskih kadrova u političkim obračunima u Hrvatskoj nije nikakva novost.

Posljednji značajniji slučaj dogodio se u vrijeme predsjedničkih izbora kada su članovi paraobavještajnog podzemlja sastavljali opsežne špijunske spise kojima se pokušalo ocrniti četiri predsjednička kandidata: Ivu Josipovića, Nadana Vidoševića, Dragana Primorca i Andriju Hebranga.

Bivši potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Šime Lučin, smatra kako je očigledno da se upravo paraobavještajno podzemlje ponovno aktiviralo u predizbornoj fazi u HDZ-u.

– Iako je u Hrvatskoj došlo do promjene vlasti, tajne službe su ostale iste. Nisu se mijenjale ni strukture ni kadrovi unutar Sigurnosno-obavještajne agencije, tako da je sve moguće, pa i ovo o čemu govori gospodin Salapić. Međutim, smatram kako je u ovom slučaju riječ o paraobavještajnom podzemlju, a ne formalnim tajnim službama. Pritom mislim na osobe koje su nekada bile dio hrvatskih tajnih službi, a danas su još vezane za tu instituciju, ali rade na ostvarenjima nekih privatnih, a ne nacionalnih interesa. Rat u HDZ-u bit će težak. Ovo je tek početak, ispipavanje snaga – mišljenja je Lučin, koji se već dugo zalaže za promjenu zakona o tajnim službama te upućuje na konkretan problem nedostataka aktualnog zakona posebno kada je u pitanju nadzor rada tih organizacija.

Centar za prisluškivanje bez ikakvog je nadzora!

– Nemogućnost nadzora nad tajnim službama je ozbiljan problem. Manjkavi novi zakon u kojem su odredbe samo prepisane iz starog zakona tako je, primjerice, ostavio jedno novo tijelo MUP-a bez ikakve kontrole. Riječ je o novom operativno-tehničkom centru za nadzor telekomunikacija nad kojim se prema postojećem zakonu ne može provoditi nadzor od strane Vijeća za građanski nadzor sigurnosnih službi. Na to sam upozoravao prošle godine, ali se ništa po tom pitanju nije učinilo. Svakako se nadam da će se pri izradi novog zakona posebna pažnja obratiti na veći stručni i civilni nadzor tajnih službi – zaključio je u konačnici Lučin.

Uz neadekvatnu kontrolu sigurnosnih organa, očitu razvijenu strukturu paraobavještajnog podzemlja, preostaje vidjeti do koje mjere će se zakuhati prljavi predizborni rat u HDZ-u.

Autor: Mladen Prenc|

Odgovori

Skip to content