Pismo kraljici Domaslavi iz 21. u 10. stoljeća

Kad smo te već otkrili na fragmentu epigrafa oltarne pregrade crkve sv. Vida u Klisu red je da se upoznamo. Pokraj Samobora postoji selo Domaslovec, nisam siguran je li po tebi dobilo ime. Ukratko, mi smo Hrvati iz 21. stoljeća. Ne znamo detalje o tome kako se vladalo u tvoje doba, kraljice Domaslava, ali znamo kako se danas vlada. O tome ti pišem u hladnoj noći kad je na opravdane zahtjeve hrvatskih mljekara u prosvjedu vlast odgovorila intervencijom, dakako, intervente policije i strpala ih u pritvor te protiv njih napisala prekršajne prijave. To je primjer komunističke demokracije.

Pitaš se zašto mljekari prosvjeduju? Jednostavno, ne daju im da u Hrvatskoj proizvode mlijeko, a ne mogu sa svojim mlijekom izaći u EU na „otvoreno tržište od 500 milijuna ljudi”. Prije toga poticali su ih i nagovarali da se zadužuju kod stranaca uz visoke kamate, kako bi podigli farme i kupili mehanizaciju. Danas im stranac diktira otkupnu cijenu mlijeka koja nije dovoljna ni za otplatu kredita, kamoli da jamči zaradu. Koliko je poznato u prvoj polovini desetoga stoljeća sektor mljekarstva takve svinjarije nije trpio.

Znam da te puno toga zanima, ne samo stanje u resoru poljoprivrede i policije, koji kao što vidiš rade svoj posao baš onako kako to stranac očekuje od vazala. U ovom trenutku imamo dvadesetak ministarstava svega i svačega, plus enormno skup ured vlade, ured predsjednika i ured bivšeg doživotnog predsjednika. Svi ti uredi, uključujući i ured Rade Šerbedžije na Brijunima, odlučno čuvaju tekovine bivšeg predsjednika bivše države, poznatog zločinca Josipa Broza. Ako si njegova zagovornica možda i ti dobiješ ured bivše kraljice.

Uz sve te urede i ministarstva nekako smo sve tjeskobniji. Kao da nismo svoji na svome. Hrvatska lisnica nije u hrvatskom džepu. Hrvatska puška preselila je u mirovne misije. Čudiš se zašto smo prekršili zavjet Svetom Stolcu o tome da hrvatski vojnik ne će ići izvan hrvatskih granica? Nećeš vjerovati – tvrde da smo se za taj korak odlučili zbog mira u svijetu. Nije bilo referenduma. Poslije smo s kvačicom na nosu ušli i u EU. Nije dobro kad uskrate niti kad dopuste referendum. Uvijek su korak ispred naroda.

Ono što je ostalo od hrvatske vojske dobilo je u ruke lopatu za čišćenje snijega. Zrakoplovstvo se raspada. Petar Krešimir ne plovi tamo gdje je potreban, na vezu skuplja hrđu. Inače, proizveli smo jako dobar samokres i jurišnu pušku. I kacigu. I tu smo stali što se tiče vojnih pitanja. Vojni rok je ukinut, što je, slažeš se, sigurnosni kilometar unatrag. Plaćenici pod našom zastavom idu na Golan i Afganistan. Ne, ne znam tko će osloboditi sv. Geru od ona tri-četiri bezobrazna Kekeca što su tamo razvila slovensku zastavu. Je, je, stvarno smo se srozali u odnosu na razdoblje kralja Tomislava, ali ne žalosti se, takva je danas klima. Globalno zatopljenje. Jedan tjedan plaše nas ledenim dobom, drugi tjedan već smo u paklu.

Kao što i sama možeš zaključiti, opstali smo. Trenutno više umiremo negoli se rađamo. Po svemu sudeći na kraju ćemo sami sebi presuditi. Bilo je u međuvremenu svega i svačega. Danas smo suočeni s neopisivim Planom 21. Ne mogu ti, kraljice, objasniti što je to, jer je u permanentnom razvitku dijalektičke misli nekoliko suvremenih filozofa kao što su Milanović, Čačić, Fred Matić, Linić i da ne nabrajam dalje. Trenutno je Plan u fazi podizanja poreza kako bi se napunila državna blagajna i ispraznio džep Hrvata, onih koji još rade i onih koji još proizvode. Takvih je iz dana u dan sve manje, dok broj ministarstava i strančarske klijentele, oprosti na ponavljanju, enormno raste.

Plan ne zna, primjerice, kad počinje život, sumnjam da zna i kad počinje smrt – a ona, po civilizacijskome iskustvu, počinje onoga trenutka kad čovjek ne zna kad počinje život. Plan planira zamrzavanje „genetskog materijala”. S obzirom na to postoji mogućnost da ti se za tisuću godina, ako genetski materijal ne završi u privatizaciji, opet pismom javi neki danas zamrznuti, a godine 3012. odmrznuti Hrvat. Što ti je život bez života?! Led ledeni i hudojamski mrak.

Ne znam je li u tvoje vrijeme bio običaj talambasati registar hrvatskih vitezova. Nemam povijesnih podataka o tome, a nema takvoga primjera ni u našoj suvremenosti. Javi mi kako ste riješili pitanje o lažnim hrvatskim vitezovima. Plan se ovdje sprema javno objaviti vitezove iz oslobodilačkoga rata suprotiva velikosrpskoj agresiji i genocidu. Tijekom njega obnovismo državu teritorijalno bitno manju negoli u tvoje doba. U današnje vrijeme čim nešto javno objaviš odmah to sazna i tvoj smrtni neprijatelj. A mi ih sad imamo više negoli u desetom stoljeću. Ozbiljno ti kažem.

Da, još smo uglavnom kršćani. Predsjednik nam je agnostik, a nešto slično tomu su i predsjednici Sabora i Vlade. Država je odvojena od Crkve i obrnuto, ako se drukčije ne dogovore u pojedinim vremenitim pitanjima. Posjetili nas i pape. Imamo četiri ugovora s Vatikanom. Sve je više duhovnih obnova bez rezultata. Dajlu kradu benediktinci iz Italije. Crveni kmeri neprestano reže i traže da prekinemo s Vatikanom i tim ugovorima sa snagom konkordata, jer da previše koštaju a koštaju godišnje manje negoli nepotrebne „mirovne misije”. Velim, još smo u većini kršćani, ali situacija je takva kao da su komunisti većina. Komunisti? Vidi objašnjenje na kraju pisma ispod PS.

Idem prema margini virtualnoga papira, pa ti šaljem nekoliko blic vijesti, da koliko-toliko budeš u tijeku događaja: 1. Predsjednik vlade Zoran Milanović imenovao je stanovitu Zinku Bardić posebnom savjetnicom za odnose s javnošću. Koja sinekurčina! Siguran sam da Milanović nije sazrio za odnos s javnošću –junačina se skriva od mljekara, Sabora, proračuna, investicija, nezaposlenih, javnosti i općenito od bilo kakve odgovornosti. 2. Svih 214 radnika Adriachema u stečaju službeno je dobilo otkaz – ukupno imamo više od 330.000 nezaposlenih, neslužbeno i više od 400.000 kad pribrojimo radnike bez plaće i neprijavljene radnike. 3. Vlada ove godine rasprodaje Croatia osiguranje i Hrvatsku poštansku banku – što je naravno štetno. 4. Ministar Predrag Matić Fred privatizirao je u svoje ministarstvo Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava zločina nakon Drugoga svjetskog rata. Time se ured stavlja pod izravnu političku kontrolu Freda i njegova kompića Barnija s Pantovčaka te posebne savjetnice obitelji Kremenko, iako je zamišljen i utemeljen kao samostalna ustanova. Politička kontrola ima za cilj otezati s istinom o žrtvama i počiniteljima komunističkih zločina.

Lijepo te kraljice Domaslava pozdravljam iz 21. stoljeća, premda se čini kao da ti se javljam iz sredine osamdesetih godina 20. stoljeća.

P.S.

Komunist je član komunističke partije. U komunističkoj Hrvatskoj do 1990. komunist je bio član Saveza komunista, otada je član SKH-SDP (Saveza komunista Hrvatske – stranke demokratskih promjena), na kraju samo kratice SDP (socijaldemokratska partija). Komunisti su, međutim, od 1990. postali članovima i brojnih drugih stranka u Hrvatskoj.

Komunizam je „viši oblik besklasnog ljudskog društva gdje nema eksploatacije čovjeka po čovjeku, gdje su sredstva proizvodnje društveno vlasništvo i gdje je produktivnost rada toliko razvijena da društvo može bez ograničenja zadovoljiti svakog prema njegovim potrebama”. Zbog široke rasprostranjenosti komunističkog ponašanja komunista i njihovih simpatizera samo 7 posto Hrvata ima povjerenje u političke stranke. Komunističku Hrvatsku u sklopu Jugoslavije zagovara i priželjkuje maksimalno do 25 posto stanovništva.

Komunizam se nije ostvario, ali se rascvjetao svijetom, kako onda ne bi i u Hrvatskoj. Otud i komunistička internacionala, odnosno Kominterna, to jest Treća internacionala evoluirana u današnju EU. To je dakle: „Međunarodni savez komunističkih partija i organizacija čitavog svijeta; utemeljena je 1919. Oslanjajući se na historijsko iskustvo svjetskoga revolucionarnog pokreta, Komunistička internacionala u svom se radu trebala voditi marksističko-lenjinističkom teorijom”. S tim u svezi je i KP ili komunistička partija – „po svome programu revolucionarna politička stranka proletarijata koja se rukovodi teorijom marksizma-lenjinizma u borbi protiv kapitalizma, za pobjedu komunizma”. Komunizam je pobijedio tako da su svi komunisti otišli na krilima privatiziranoga društvenoga vlasništva kao kapitalisti u kapitalizam i od njega napravili kapitalistički komunizam. U početku bijaše Komunistički manifest – „program međunarodnog Saveza komunista koji su napisali Marx i Engels pod naslovom Manifest Komunističke partije”. Nadam se draga kraljice da će ti ove natuknice pomoći u razumijevanju hrvatskoga početka 21. stoljeća.

Nenad Piskač

Odgovori

Skip to content