Ron Paul bez cenzure: “Amerika tone u fašizam, sistem u kojem vladaju korporacije i autoritativni režim”

 Od svih republikanaca koji se upravo natječu za mjesto glavnog kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u, Ron Paul se od samih početaka isticao po znatno drugačijoj retorici od svojih stranačkih kolega.

Artikulirana ljevica u SAD-u zamjera mu brojne konzervativne stavove, no kada je riječ o međunarodnoj publici lijeve orijentacije – Ron Paul je, u okviru aktualnog političkog modela, svakako favorit.

Razlog tome je decidiran stav protiv američkih vojnih pohoda diljem svijeta. U trenutku kada je Obamina militantna politika razvukla američku vojsku od Filipina, Australije do Libije i Pakistana, vojni izolacionizam kojeg zagovara Ron Paul poprilično je popularan među svim osobama koje se protive svakoj vrsti vojnog imperijalizma.

U svojim govorima Paul nastoji istaknuti ono o čemu već mnogi govore, ali se ne usuđuju spomenuti s tako visoke platforme – a to je, kako sam Ron Paul kaže, zaokret prema fašističkom modelu ekonomije u SAD-u.

Potonuli smo i udaljili se od izvorne Republike. A sada tonemo ravno u fašistički sistem u kojem vlast drže velike korporacije i autoritativan režim koji gazi svaku osobnu slobodu svakog američkog državljanina.” – rekao je Ron Paul za vrijeme govora u Kansas City-u, 18.2.2012.

Naravno, Paul ovdje ne govori o nekakvom novom ustroju koji bi podsjećao na nacističku Njemačku.
On se referira na fašizam kao ekonomsku doktrinu – ili kako je mnogi nazivaju “korporativizam”.

Fašizam kao ekonomska doktrina

Taj sistem bio je aktualan u Italiji za vrijeme Benita Mussolinija od 20-ih do 40-ih.
Fašizam, kao ekonomsko-politička teorija, stavlja korporaciju na sam vrh upravljanja državom. Cijela zemlja je podređena služenju korporativnih interesa i njihovih vlasnika, a narod se drži pod strogom kontrolom policije, vojske, paramilitarnih skupina, ali i temeljitim nadzorom.

Fašizam je ekonomska doktrina najradikalnije desnice – vlasnici kapitala ili kapitalisti nalaze se na najvišim mogućim funkcijama i doslovno upravljaju nad cijelom sudbinom naroda.
Da bi se stanovništvo držalo pod kontrolom uvode se brutalne mjere represije, ukidaju se gotovo sva radnička prava, a zakoni postaju potpuno podređeni korporativnim interesima.
Naravno, fašizam uvijek ima tendenciju stvoriti svojevrsno “pokriće” za takvo militantno izrabljivanje vlastitog stanovništva, u tim sistemima često jača utjecaj crkve, a posebno se ističe nacionalni ponos i nacional-šovinizam, tj. superiornost jedne nacije nad svim drugima.
Fašizam kao teorija direktno je obrnut od radikalne ljevice tj. komunizma koji zagovara apsolutnu vlast radničke klase, nestanak kapitalista i potpuno vlasništvo radnika nad svim sredstvima proizvodnje.

“Žestoke” riječi, ali i žestoka stvarnost

Naravno, termin “fašizam” trebalo bi gledati isključivo kroz prizmu opisane ekonomske doktrine, no termin se danas koristi u mnogo širem značenju.
Ipak, očito je kako Ron Paul kada govori o “fašizmu” u SAD-u misli upravo na fašizam kao ekonomsku doktrinu.
Imajući u vidu fašistički način ekonomske proizvodnje, jasno je kako današnji SAD sve više poprima određene elemente – neosporna je činjenica kako korporacije imaju daleko najveći utjecaj na politiku i smjer u kojem se SAD kreće.
Američki militarizam, koji je – još jednom – neosporna činjenica, zasigurno ne operira diljem svijeta pod nominalnom izlikom “širenja demokracije”, ali – koliko god da bi i takav način vojnog djelovanja bio nedopustiv i kriminalan – ni u korist vlastitih građana .
Vojno i političko širenje utjecaja SAD-a direktno se provodi na zahtjev ili u korist najvećih i najmoćnijih korporacija.
Na tom tragu Ron Paul dotaknuo se teme o kojoj se u SAD-u danas nerado govori.
Agencija Associated Press prenosi kako je njegova izjava popraćena burnim pljeskom. CBS news prenosi kako je znatan broj ljudi otišao s drugih političkih skupova (koji su održani u isto vrijeme u Kansas City-u) kako bi došli čuti govor Ron Paul-a

advance.hr/hu-benedikt

Odgovori

Skip to content