Slijedi li progon političkih neistomišljenika?

NA GOLOM OTOKU JE BAREM SVIJEŽ ZRAK             Jutarnji list objavio je 16. veljače 2012. na naslovnoj stranici i ogromnim slovima tekst: „Josipovićeva isprika Židovima. Ustaška zmija je oslabljena, ali je još tu”.

Riječ je o Josipovićevoj isprici u izraelskome Knessetu za genocid nad većim dijelom židovske etničko-konfesionalne zajednice u Hrvatskoj, tijekom NDH. Kako je ispriku uputio već i Stjepan Mesić, a čini se da to čini svaki hrvatski političar koji dođe u Izrael, vjerujem da je to tamošnjim političarima postalo već izlizano. Inflacije nikada nisu dobrodošle.

U čije ime?

Smije li se Ivo Josipović ispričavati u moje ime? Nisam za njega glasovao, nemam veze s genocidom i NDH, jer sam rođen nakon Drugoga svjetskog rata. Dijete sam partizana čiji je otac stradao u

Josipovićevi ustaše

Tko je ta Josipovićeva „ustaška zmija”? Budući da su svi ustaše, članovi ove stranke i dužnosnici njezina režima, 1945. ubijeni, zajedno s obiteljima i stotinama tisuća običnih građana, a ono malo što se sklonilo u Argentini već je mrtvo, tko su sada ti „ustaše”? Ne preostaje drugi odgovor nego Hrvati, državljani RH, koji ne dijele Joispovićev ideološki svjetonazor

Jasenovcu, prema tome, zašto bi se Josipović ispričavao u moje ime. Štoviše, općenito ne osjećam ga kao osobu s kojom imam mnogo toga zajedničkoga. Bilo bi korisnije da se ispriča u ime svoga oca za zlodjela koja su izvršena u ime antifašizma.

Osim toga, više sam učinio za židovsku književnost od Josipovića. O toj književnosti on nema pojma. Ništa nije učinio na tome polju. A uz Josipovića se javljaju kao progonitelji hrvatske zmije uvijek ista prezimena, Goldstein, Puhovski, Jović, itd. Ali vratimo se naslovu u Jutarnjem listu.

Svi neistomišljenici – ustaše

Josipović se nije zadržao samo na isprici, već je Židovima obznanio kako u Hrvatskoj još živi „ustaška zmija”, premda „oslabljena”. Tko je ta Josipovićeva „ustaška zmija”? Budući da su svi ustaše, članovi ove stranke i dužnosnici njezina režima, 1945. ubijeni, zajedno s obiteljima i stotinama tisuća običnih građana, a ono malo što se sklonilo u Argentini već je mrtvo, tko su sada ti „ustaše”?

Ne preostaje drugi odgovor nego Hrvati, državljani RH, koji ne dijele Joispovićev ideološki svjetonazor i nisu pristalice njihove unitarističko-unijatske političke opcije.

Govor mržnje

Josipovićeve su prijetnje izvučene iz Titovog i Rankovićevog vokabulara. Njegov rječnik nije samo govor mržnje, već je to govor koji obećava akciju, tj. progon hrvatskih ljudi pod izlikom da su fašisti. To vodi na daljnju političku eliminaciju Hrvata državotvorne orijentacije pod monstruoznom konstrukcijom da su ” ustaška zmija”.

Josipovićeva povijest

Nadam se da su čelnici Izraela, a riječ je o ljudima desne i nacionalističke orijentacije, shvatili s kime imaju posla. Hrvatski su komunisti 1948. protjerali preostale Židove u Izrael kao staljiniste i kozmopolite. Josip Broz Tito je bio naglašeni protivnik Države Izrael. Uzastopna nastojanja iz Tel Aviva glede uspostave diplomatskih odnosa on je odlučno odbacivao u korist Arapa. Zašto se u isprici nije i toga dotakao nekadašnji „Titov gardist”? Povijest se ne smije falsificiratig

Dakako, nitko razuman neće podržavati antisemitizam, niti opravdavati genocid, bilo holokaust, bilo gladomor u Ukrajini, ili genocid nad Armencima u Turskoj. Ali nitko pošten neće tvrditi da u današnjoj Hrvatskoj postoje ustaše. Ovo je izmišljanje neprijatelja i traženje razloga za progone političkih neistomišljenika. Jezivo je što ovakvo nešto dolazi od čovjeka koji bi trebao biti oličenje narodne suverenosti, ali i ljudskosti.

Protjerivanje Židova 1948.

Premda sam dosta stariji čovjek od Josipovića moram priznati da se nakon navedenih riječi koje su se čule – bojim. Ne bojim se riječi kao takvih, već onoga što te riječi prizivaju. Ne bojim se za sebe, već za one iza sebe. Po ovakvim političkim opcijama i moj unuk u „ajmpedeklu” je ustaška zmija.

Nadam se da su čelnici Izraela, a riječ je o ljudima desne i nacionalističke orijentacije, shvatili s kime imaju posla. Hrvatski su komunisti 1948. protjerali preostale Židove u Izrael kao staljiniste i kozmopolite. Među njima je bio i Slavko Goldstein.

Josip Broz Tito je bio naglašeni protivnik Države Izrael. Uzastopna nastojanja iz Tel Aviva glede uspostave diplomatskih odnosa on je odlučno odbacivao u korist Arapa. Zašto se u isprici nije i toga dotakao nekadašnji „Titov gardist”? Povijest se ne smije falsificirati.

Svjež zrak

Nadam se kako budućnost neće biti popločena novim leševima, stradanjima, diskriminacijama i patnjama državotvornih Hrvata. Zapravo, tko zna, možda se reaktiviraju logori „Stara Gradiška” i „Goli otok” za „ustašku zmiju”.

Titov gardist je, očito, odlučan obračunati s „ustaškom zmijom”. Nema mu druge već krenuti u izgradnju. Postojeći su zatvori već toliko pretrpani da u njima uhićeni bolesni generali ne mogu niti preživjeti. Bajić je u dobroj kondiciji.

Na Golom bi otoku zatvorenici bar imali svježeg zraka.

Đuro Vidmarović

Odgovori

Skip to content