Tayyip Erdogan je ‘novi premijer BiH’

BOSANSKOHERCEGOVAČKI RETROVIZOR
Zamislite da Nebojša Radmanović, srpski član Predsjedništva BiH ili Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, kažu da je Cvetković ili Milanović ‘naš premijer’? Taj isti Bakir odmah bi u pomoć pozvao međunarodnu zajednicu da zaštiti BiH, okolo bi pričao o njenoj ugroženosti, o zločincima i žrtvama i o zemlji po kojoj je nekada tekla krv, a danas med.

Pet tisuća gledatelja u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu složno su aplaudirali ekipi filma U zemlji krvi i meda, čija je gala premijera održana 14. veljače, dok je scenaristica i rediteljica ovog ostvarenja, Angelina Jolie, sa suzama u očima poručila prisutnima: – Hvala vam što ste večeras ovdje. Ovo je najvažnija noć u mom životu. Volim Bosnu, volim vas. Hvala vam.

Tako je, ukratko, pravim holivudskim hepiendom, barem u većinski bošnjačkom dijelu zemlje, okončana dvogodišnja drama koja se u Bosni i Hercegovini i bližem susjedstvu odvijala oko scenarističko-rediteljskog prvijenca Angeline Jolie.

Hrvatski premijer Zoran Milanović boravit će u BiH 27. i 28. veljače, kada će posjetiti Sarajevo, Mostar, Vitez i Široki Brijeg. Tijekom svog posjeta Milanović će se sastati s najvišem državnim vrhom, ali će obići i ustanove koje je financirala Vlada RH, akademije, samostan te neke tvrtke. Glavna tema razgovora bit će odnosi dviju zemalja, s posebnim naglaskom na otvorena pitanja. Milanović će se 27. veljače sastati s novoizabranim predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom te s tročlanim Predsjedništvom BiH. Nadalje, prvog dana posjeta Bosni i Hercegovini hrvatski premijer boravit će i u Vitezu te posjetiti bolnicu u Novoj Biloj čiju je izgradnju 90-ih godina financirala Vlada RH. Dan kasnije, 28. veljače, prvo će posjetiti Mostar gdje će se s sastati s čelnicima grada i posjetiti Stari grad. Potom će posjetiti i Široki Brijeg gdje će obići samostan, Akademiju likovnih umjetnosti i jednu privatnu tvrtku.

Portal Vijesti.ba prenosi da hrvatski premijer Zoran Milanović dolazi u posjetu BiH sa stavom oko rekonstrukcije Federalne vlade. Izvori bliski hrvatskoj vladi su rekli da će hrvatski premijer Milanović tijekom posjete BiH tražiti od SDA i SDP-a rekonstrukciju Vlade FBiH po principima kako je izabrano Vijeće ministara.

S ovakvim stavom će upoznati i predstavnike međunarodne zajednice u BiH. Iz razumljivih razloga javno će izbjegavati iznositi to kao službeni stav Vlade RH.

– Milanović i Pusićka po tom pitanju imaju identičan stav i nemojte nimalo sumnjati da ga neće sasvim jasno izreći predstavnicima vlasti i međunarodne zajednice u Sarajevu. Radi se o principima, a ne nekim simpatijama prema dva HDZ-a, kaze pouzdan izvor u vrhu vlade.

Tayyip Erdoğan ne pripada samo Turcima. On je naš zajednički lider, rekao je član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, novinarima tijekom posjete Turskoj i šokirao većinu građana BIH ovom skandaloznom izjavom. Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, svojom izjavom da je Tajip Erdogan, premijer Turske, i ‘naš premijer’ uvrijedio je najmanje pola stanovništva BiH koje prema Turskoj ne gaji ama baš nikakve simpatije.

Zamislite da Nebojša Radmanović, srpski član Predsjedništva BiH ili Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, kažu da je Cvetković ili Milanović ‘naš premijer’? Taj isti Bakir odmah bi u pomoć pozvao međunarodnu zajednicu da zaštiti BiH, okolo bi pričao o njenoj ugroženosti, o zločincima i žrtvama i o zemlji po kojoj je nekada tekla krv, a danas med.

U Vitezu je obilježena godišnjica smrti zapovjednika Joze Plavčića Đokca. Prije 18 godina, 15. veljače 1994. godine, nakon višednevnih krvavih borbi, postrojbe ‘Viteške’ brigade HVO-a oslobodile su viteško prigradsko naselje Buhine Kuće. Ovo su naselje daleko nadmoćnije postrojbe Armije i MUP-a BiH osvojile 9. siječnja 1994. godine, presjekle magistralnu prometnicu Vitez – Busovača i obranu Viteza, pa tako i lašvanske enklave doveli u vrlo tešku poziciju. Pri zauzimanju Buhinih Kuća postrojbe Armije BiH i MUP-a ubile su i masakrirale dvadeset i sedam pripadnika HVO-a i civila, mještana ovoga naselja. Među ubijenim bilo je zarobljenih vojnika te žena i staraca. U kasnijim borbama za oslobođenje Buhinih Kuća poginulo je još 9 vojnika HVO-a, a više desetaka ih je ranjeno. U završnim borbama za oslobođenje ovog naselja, 14. veljače teško je ranjen zapovjednik III. satnije I. bojne ‘Viteške’ brigade HVO-a, bojnik Jozo Plavčić Đokac. Dan poslije, 15. veljače, Jozo je preminuo u Franjevačkoj crkvi – bolnici ‘Dr. fra Mato Nikolić’ u Novoj Biloj.

Apel studenata

Pet zavičajnih klubova bosanskohercegovačkih studenata koji studiraju u Zagrebu uputili su apel Hrvatskom narodnom saboru Bosne i Hercegovine.

– Mi studenti Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata, Udruge bosanskih studenata, Zavičajnog kluba livanjskih studenata, Udruge kupreških studenata i Hrvatskog studentskog politološkog foruma Mostar ogorčeni smo informacijom o pripajanju državnih imovina pod jednu upravu.

Nakon što je Vlada Federacije BiH (FBiH) grubo povrijedila konstitutivnost Hrvata i prekršila ustav Bosne i Hercegovine kao temeljni akt, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dodatno želi destabilizirati državu preuzimanjem odgovornosti nad državnom imovinom. Predsjednik Vlade Federacije BiH, gospodin Nermin Nikšić, najavio je da Vlada razmatra pripajanja ili spajanja tvrtki HT d.d. Mostar s BH Telecomom d.d. iz Sarajeva i JP Elektroprivrede Hrvatske Zajednice Herceg Bosne d.d. iz Mostara s Elektroprivredom BiH d.d. iz Sarajeva.

Zaključuje se da Vlada FBiH želi bez obzira na ekonomsku i znanstvenu disciplinu, okupirati državnu imovinu i postaviti je pod vlastitu ‘platformašku’ političku strukturu. Jedini zaključak koji se iz ovog nerazumnog poteza može izvući jest da se radi o političkom preuzimanju, a ne ekonomskom, kao što se to navodi u medijima. Političko okupiranje zajedničke državne imovine započelo je 2001. godine kada je Demokratska alijansa za promjene (DAP) prenijela državnu imovinu s općinske nadležnosti na nadležnost Federacije BiH. Deset godina poslije, 2011. i 2012. godine, gotovo jednaka vlast u Federaciji BiH stvara uvjete za apsolutno upravljanje državnom imovinom, navodi se u apelu studenata. Apeliramo na Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine da žurnim zasjedanjem osudi i djeluje protiv pripajanja ili spajanja državnog vlasništva pod jednu političku strukturu i organizaciju. Apeliramo i na Ured visokog predstavnika (OHR) Valentina lnzka da zaštiti hrvatsku konstitutivnost u Bosni i Hercegovini i demokratska načela na kojima je Bosna i Hercegovina izgrađena kao složena državna zajednica tri konstitutivna naroda. Želimo da se zajamči pravo Hrvatima na svoj vlastiti javni radiotelevizijski servis na hrvatskom jeziku koji će se financirati iz proračuna Federacije Bosne i Hercegovine, stoji u apelu.

Emir Suljagić, ministar obrazovanja, znanosti i mladih Kantona Sarajevo podnio je neopozivu ostavku. Ostavci su prethodila neslaganja s predsjednikom Socijaldemokratske partije BiH Zlatkom Lagumdžijom i nekoliko drugih članova te stranke. Podsjetimo, Suljagić se od dolaska na mjesto ministra obrazovanja, znanosti i mladih KS neprestano nalazio u žiži javnosti zbog svojih odluka, ponajprije zbog odluke o vjeronauci, odnosno uvođenja kulture religije.

Upravo zbog te odluke reis Mustafa ef. Cerić je najavljivao ‘Sarajevsko ljeto’, a Suljagiću su neprestano počela pristizati prijeteća pisma. Posljednji u nizu pritisaka bio je slanje prijetećeg pisma sa bojevim metkom.

U pismu se nalazila poruka ‘Ostavi se Allaha dž.š. i njegove vjere. Stići će te vjernička ruka’.

Suljagić je nedavno bio u središtu skandala nakon što je objavljena informacija da je fizički nasrnuo na suprugu u njihovom stanu na Stupu, zbog čega je intervenirala i kantonalna policija.

Izvor: hercegbosna.org

Odgovori

Skip to content