Vlastitu nekretninu ima više od 80 % Hrvata, Španjolaca i Grka, a tek 40 % Nijemaca

NEŠTO NE ŠTIMA?     Čini se da postoji veza između uvjetno rečeno štedljivih naroda i vlasništva nad nekretninama. Od Nijemaca manje vlastitih nekretnina ima samo Švicarska, dok ih je najviše u zemljama ‘u gabuli’.

Photo: Pixsell |

Dok 87 posto Hrvata posjeduje vlastitu nekretninu, tek 43 posto kućanstava u Njemačkoj, najjačoj europskoj ekonomiji, živi u vlastitom stanu.

– Nijemci ne vole rizik. Oni će radije biti podstanari nego da zbog problema s otplatom kredita dođu na rub egzistencije, piše Deutsche Welle, analizirajući kako su relativno bogati, a ipak na dnu europske liste po broju vlastitih nekretnina.

Odmah na prvu, vidljivo je da je teško uspoređivati Nijemce s mnogo siromašnijim Hrvatima koji su, iako u prosjeku znatno siromašniji češće vlasnici svoga stana.

Nijemci su mobilna nacija i žesto se zbog novog radnog mjesta sele u drugi grad, namještaj mogu ponijeti sa sobom, ali ne i stan. Jedan od razloga je i precizno regulirani pravni odnos stanodavca i podstanara: dok je u Zagrebu među više desetaka tisuća podstanara prijavljeno manje od jedan posto, u Njemačkoj se stan može iznajmiti isključivo nakon potpisivanja ugovora.

Čini se da postoji veza i između uvjetno rečeno štedljivih naroda i vlasništva nad nekretninama. Od Nijemaca manje vlastitih nekretnina ima samo Švicarska, dok ih je najviše u zemljama “u gabuli”. Španjolska je na vrhu sa 86 posto vlasnika stana ili kuće, a slijede je Grčka i Italija s 80 posto.

Autor: D.G.|dnevno.hr

Odgovori

Skip to content