Westerwelle u nenajavljenom posjetu Srbiji: “Njemačka čvrsto podupire ulazak Srbije u EU”

Šef njemačke diplomacije Guido Westerwelle rekao je u Beogradu da Njemačka želi da Srbija na sastanku Europskog vijeća u ožujku, dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle , nakon razgovora sa srbijanskim kolegom Vukom Jeremićem, tijekom nenajavljenog posjeta Srbiji 23. veljače, izjavio je kako Njemačka čvrsto podupire kandidaturu Srbije za ulazak u Europsku uniju, te kako bi željeli da već idući tjedan na summitu u EU vide Srbiju sa statusom kandidata.

Westerwelle, koji se također sastao s predsjednikom Borisom Tadićem, rekao je kako je Srbija napravila veliki progres i “odmakla vrlo daleko”, te da se sada nalazi “blizu gola”.
Nemački ministar je rekao da je u Beogradu iz dva razloga – da oda priznanje i da ohrabri Srbiju na njenom putu prema EU.

“Moja posjeta je znak priznanja za sve ono što ste učinili i istovremeno gesta ohrabrenja za posljednje metre koji su preostali”, te istaknuo “ukoliko se otvorenim pitanjima priđe u duhu suradnje, rješenja su vrlo blizu. Mislim da će se to i dogoditi. Njemačka je vrlo odlučna da do toga dođe”.

Ističući kako je Westerwelleova posjeta Srbiji “u neku ruku iznenađenje”, ministar vanjskih poslova Srbije, Vuk Jeremić, rekao je da je Srbija učinila sve što je u njenoj moći da ispuni zahtjeve i preporuke koje je iznio Bruxelles u prosincu, te dodao: “Mislim da se u ovom trenutku nalazimo u situaciji u kojoj je ostvarenje ovog zajedničkog cilja nadohvat ruke”.

Iznenadni posjet njemačkog ministra vanjskih poslova Srbiji došao je u vrijeme dok su u tijeku razgovori u Bruxellesu između Srbije i Kosova.
Neki od utjecajnih američkih kongresmena uputili su pismo predsjedniku Europskog savjeta Hermanu van Rompuyu i američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton u kojem predlažu i ohrabruju europske vođe u dodjeljivanju statusa kandidata Srbiji za članstvo u EU, u procesu proširenja Unije.
izvor(i): RFERL | RTS

Odgovori

Skip to content