Značenje ‘srbska’ tri prsta – relativno!

MALO ŠALE ZA KRAJ TJEDNA
Posljednjih godina uobičajeni srpski pozdrav pobjedi ili nekom uspjehu su tri visoko podignuta i raširena prsta (palac, kažiprst i srednji prst) desne ruke. Ako upitate bilo kojeg Srbina od kada se ovaj pozdrav koristi među Srbima, najčešći odgovor će biti: oduvijek.    

Međutim, istina je malo drugačija. Niti na jednom dokumentu koji potječe iz razdoblja prije Drugog svjetskog rata ne postoji ni slovo zapisa o upotrebi simbola “tri prsta”.

Kad se prelistaju dokumenti iz Drugog svjetskog rata za očekivati je da će se ovakav pozdrav vidjeti na slikama pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta čiji ga “nasljednici” najviše koriste. Međutim, na nečije razočarenje, ne postoji niti jedna slika koja prikazuje Srbe sa tri podignuta i raširena prsta. Postoji nešto slično, ali to nije taj simbol. Ali zato, na nečije veliko iznenađenje, postoje brojne slike koje prikazuju hrvatske domobrane i ustaše kako pred rimokatoličkim svećenikom polažu zakletvu “poglavniku” sa tri raširena prsta desne ruke.      

Prisega Hrvatskih domobrana s tri prsta

Prisega Hrvata kršćana iz SS HANDŽAR DIVIZIJE podiz anjem tri prsta 

Muslimani, pripadnici iste vojne formacije prisežu desnom rukom s tri prsta  Međutim, ni ustaše nisu bili suviše originalni; ovaj simbol preuzeli su od njemačkih SS jedinica.

  Prisega njemačkih nacista podizanjem tri prsta 

Kopirajući SS-ovce, ovu zakletvu, osim ustaša, preuzeli su i ostali kolaboracionisti širom Europe.

 

Prisega Danskih  nacista podizanjem tri prsta


 

PREGLED PRISEGA RAZNIH NACISTIČKIH FORMACIJA TOKOM 2. SVJETSKOG RATA

 

Ako netko danas u Hrvatskoj na bilo kojem sportskom takmičenju podigne tri prsta imat će (u najboljem slučaju) razbijem nos. Međutim, nekada su u Zagrebu bila visoko cijenjena tri podignuta prsta.

Prisega Vlade NDH na čelu s poglavnikom dr. Antom Pavelićem podizanjem tri prsta

 

Naslovna stranica glasil HOP-a “HRVATSKI NAROD” koji izvještava s prisege prve državne vlade NDH
  

Na slici:
Poglavnik dr. ANTO PAVELIĆ, dok čita tekst prisege naravno, s podignuta tri prsta
 
  

 

Umjesto zaključka rb.blogger.ba  sugerira – Pravo značenje tri podignuta prsta: palac služi za potpis, kažiprst za kopanje nosa, a srednji je prst – simbolu Velike Srbije.

(slike preuzete sa: http://rb.blogger.ba/arhiva/2006/03/18/186646)

Odgovori

Skip to content