Industrija gaziranih pića očajno pokušava izbjeći klasifikaciju kancerogenih kemikalija u boji karamele

 Proizvođači gaziranih pića se bore na sve načine kako bi spriječili federalne agencije SAD da izdaju regulaciju s kojom bi se trebale identificirati i objaviti sve toksične kemikalije koje se nalaze u popularnim pićima nalik na kolu, a naročito kemikalije koje utrokuju rak, poput 4-metilimidazola (4-MI), kemikalije s kojom se pravi „karamel“ boja u Coca Coli, Pepsi Coli, Sbapple Group Inc, Dr. Pepperu i još 365 drugih proizvođača kole i svim prehrambenim proizvodima s bojom karamele. 4-MI je poznati uzročnik raka u sisavaca, pa ipak FDA – Food and Drug Administration – krovna američka agencija za hranu i lijekove do sada nije ovakvu opasnu kemikaliju zabranila za upotrebu u hrani i piću.

Natural News

Nimalo zdravo zadovoljstvo!

Prošlu je godinu Center for Science in the Public Interest (CSPI) – Centar za Znanost u Ime Javnog Interesa – javna građanska udruga – predala peticiju FDA kako bi zabranila da se 4-MI – umjetna karamel boja, koristi u hrani i piću. Ne samo da 4-MI nije esencijalno potreban dodatak jer je njegova svrha isključivo kozmetička, već se boja karamele može dobivati na prirodan način uz pomoć prave karamele, a ne opasnih kemijskih spojeva. Sve to jasno pokazuje da FDA uopće ne bi trebala čekati ni trenutak da odbaci i zabrani 4-MI.

Kemijski izgled molekule kancerogene karamel boje 4-MI.

No prošlo je više od godine dana od kada se predala pravovaljana peticija, a FDA do sada nije uradila ništa da zaštiti korisnike od opasne kemikalije. U međuvremenu su se objavile znanstvene studije koje dokazuju da je koncentracija 4-MI u većini gaziranih pića pet puta veća od legalnog limita koji je propisan u Kaliforniji. Kalifornijskim propisom o toksičnim kemikalijama u vodi, hrani i piću, nazvanim:  Safe Drinking Water and Toxic Enforcement Act iz 1986. godine je navedeno da proizvođači moraju javno navesti kemikalije koje uzrokuju kancerogena oboljenja, naročito ako oni prelaze odobrene limite unutar proizvoda. Što znači da bi sva pića koja sadrže 4-MI trebala imati oznaku na kojoj jasno stoji da konzu miranje istih uzrokuje rak.

 

 

 

 

 

Savršen prikaz stanja stvar i; toskična zadovoljstva gaziranih pića postaju bombe koje uništavaju naše zdravlje!

Prema izvješću LA Weekly, Coca Cola i Pepsi planiraju donekle modificirati svoje recepture stvaranja karamele da bi bili u skladu sa zakonima Kalifornije, oni na taj način također pokušavaju izaći iz noćne more odnosa s javnošću koja se stvorila oko ova dva giganta zbog upotrebe 4-MI. Ni Cola Cola ni Pepsi neće izbaciti 4-MI iz svojih receptura već će samo smanjiti količinu u gaziranim pićima boje karamele, što se ponovno svodi na izlaganje potrošača kancerogenim kemikalijama.

„Kancerogene boje nemaju što raditi u prehrambenoj industriji, naročito ako uzmemo u obzir da je njihova funkcija kozmetičke naravi,“ rekao je glavni voditelj CSPI-ja Michael F. Jacobson u svojoj izjavi za tisak, „Naročito ako se nalazi u dokumentaciji Nacionalnog toksikološkog programa, u kojoj se navodi da boje pod nazivom 4-MI i 2-metilimidazol – još jednog kemijskog dodatka za boju karamele – mogu uzrokovati rak kod ljudi.

„Coca Cola i Pepsi, s blagoslovom FDA, bespotrebno izlažu milijune amerikanaca kemikalijama koje uzrokuju kancerogena oboljenja,“ dodao je Jaconson u izvješću za Reuters.

Komentar:

Mi smo već u nekoliko navrata pisali kako FDA ne vodi obzira o zdravlju potrošača, također smo pisali što se dogodi našem tijelu kada popijemo limenku kole i neko energetsko piće. Zgroženi smo načinom na koje Pepsi i drugi proizvođači hrane i pića koriste stanice i tkiva abortiranih fetusa u procesu poboljšanja okusa. Uzimajući i obzir sve navedene činjenice, ovakva pića bi se trebala izbjegavati u velikom luku, ako nam je imalo stalo do našeg zdravlja i zdravlja najmilijih.

Prevela: Lj. Šaran/matrix

Odgovori

Skip to content