Ivica Šola: Tko je zampio zampio

Afera vezana uz Ivu Josipovića i Hrvatsko društvo skladatelja otvarana je već više puta. Prije Indexa otvorio ju je i Večernji list 2010. godine. Josipovića su povezivali uz više “ortačkih” institucija: od famozne Posmrtne pripomoći, s kojom je muljao i Kregar, a čiji je član nadzornog odbora bio sadašnji predsjednik, i štedionice Zlatica koju je osnovala ista Posmrtna pripomoć, te preko koje se izvlačio novac po diskriminacijskom principu. Istraga po ovom pitanju nikada nije bila pokrenuta, kao i za stvari vezane uz Emporion, tvrtku njegovog prijatelja kojoj je HDS ZAMP unosan posao. Tada je već bilo jasno da je Ivo Josipović, kojem riječ pravednost ne silazi s usta, sudjelovao u vrlo nepravednim radnjama, od ZAMPA do Zlatice.

Sve je potom palo u zaborav jer je tekst u Večernjaku objavljen u jeku predsjedničke kampanje, pa se govorilo kako je sve skupa dio prljave Bandićeve izborne kampanje. Nakon dvije godine istu priču, s puno novih detalja vezanih uz Josipovićevog prijatelja Vojkovića i njegove brojne tvrtke, otvara Indeks.hr, no nitko spomenutu priču ne prenosi, kao da su svi drugi mediji “anestezirani” kada je u pitanju lik i djelo aktualnog predsjednika, ili stidljivo naznačuju kako je sve skupa Mesićeva osveta zato što je Josipović dirnuo u smisao postojanja ureda bivšeg predsjednika. Opet, dakle, isto, Josipović i ortaci su a priori nedužni, nedoumica je tek pakira li mu Bandić ili Mesić.

No pritisak Indexa ipak je urodio plodom, Josipović se po prvi put počeo braniti. Na sličan način događala se i afera s bivšim njemačkim predsjednikom koji je, nakon par mjeseci branjenja i muljanja, ipak podnio ostavku. Malo je vjerojatno da će priča s hrvatskim predsjednikom dobiti isti epilog. Ponajprije što bi se ozbiljnim otvaranjem njegovog prijatelja Vojkovića otvorila iznova mnoga pitanja, od Adriatice.net nadalje, gdje su na razne “pravedne” načine prisutni najmoćniji ljudi Hrvatske, od izdavaštva, DORH-a do najbogatijeg nam poduzetnika. Zato ne čudi i ležernost kojom se Josipović kod Stankovića odnosio prema svojoj, u najmanju ruku, nemoralnoj ulozi. Naime, priznati pred milijunskim gledateljstvom ne samo da je sjedio u tijelu koje je njegovom prijatelju omogućilo višemilijunske profite već i da Vojkovićevi “rodijaci” sjede u istom tijelu, može samo osoba koja vam na fin način kaže: Da sve je to točno, no što nam možete, iza nas su moćne strukture u izdavaštvu, državnom odvjetništvu…

>>Ivo Josipović uzdrman aferom ZAMP

Iz cijele ove afere ipak je jedna korist: Josipovićevo shvaćanje pravednosti je plemensko, to je pravednost za njegove prijatelje i ideološke sudrugove, to je pravednost koju su sociolozi u prošlom stoljeću izučavali na Siciliji i dali joj naziv “amoralni familizam”. Ako se pitate i zašto Josipović iste stvari koje je zamjerao HDZ-u (kadroviranje u javnim poduzećima, nadzornim odborima itd.) ne zamjera SDP-u i HNS-u, odgovor leži u sicilijanskom modelu pravde i pravednosti. Tko je zampio zampio.

Ivica Šola/Glas-Slavonije

Odgovori

Skip to content